Enrera
Mòdul 2: Instal·lació
eLearning amb Moodle
  Pràctica
1
2
3




   
Exercicis
Exercicis
 
 

L'objectiu d'aquesta pràctica és aprendre a descarregar el programari des del lloc moodle.org  i pujar-lo al nostre servidor.

   
conceptes En aquesta pràctica veurem com descarregar Moodle des del lloc web del projecte moodle.org. Veurem que aconseguim un fitxer comprimit que, un cop descomprimit al nostre ordinador, genera un gran nombre de directoris i fitxers que, en acabat, haurem de pujar al interior de la carpeta html del servidor.

Alguns servidors permeten pujar el fitxer comprimit i el descomprimeixen ells mateixos instal·lant així el programari, però no és el nostre cas.
Desenvolupament de la pràctica
   
Prąctica

Pràctica 1.  Aconseguir el programari Moodle

Per aconseguir el programari hem d'anar al lloc moodle.org. Ens podem identificar o no, de fet es pot aconseguir el programari sense necessitat d'estar registrat, però mai està de més. En tot cas el primer pas consisteix en anar a la pàgina de descàrregues anomenada Download.

  1. La pàgina Download llista les diferents versions del programa disponibles.  Moodle està en contínua renovació i cada dia hi ha canvis, moltes vegades petits, però que fins que la versió no s'anuncia com a estable, poden provocar petits desajustaments. Sempre és millor triar la versió més recent, però mirant que sigui estable i no la versió de la nit anterior. Per baixar-la fem clic sobre el format de fitxer comprimit que volem tenir 

    baixada

  2. S'obrirà una finestreta del navegador demanant-nos què volem fer amb el fitxer comprimit

    desa

  3. Triem l'opció Desa al disc i decidim on guardar-lo. Depenent del tipus de connexió la baixada pot ser molt ràpida o trigar una mica. En qualsevol cas quan acabi la baixada veurem la icona del fitxer comprimit

    comprimit

  4. Per restaurar-lo utilitzem el programa descompressor que tinguem. Si no en tinguéssiu cap d'instal·lat val la pena que us instal·leu WinRAR, un potent compressor i descompressor en diferents formats que podeu trobar al CD Materials de Formació d'Xtec.
  5. Després de descomprimir tindreu una carpeta amb els scripts de Moodle

    carpeta

  6. Si la obriu veureu els diferents directoris i fitxers que conformen Moodle i que haurem de pujar al servidor

    moodle



   
   
Prąctica

Pràctica 2.  Pujar Moodle al servidor

  1. Obrim el programa Filezilla i ens connectem al servidor. A la finestra Lloc local triem la carpeta on tenim Moodle

    pujada1

  2. A la finestreta Lloc remot ens apareix la carpeta html a l'interior de la qual hem de pujar Moodle. Fem un doble clic sobre la carpeta html i veurem que els seu contingut inicial és només el fitxer index.php

    index

  3. Per pujar els fitxers seleccionem tot el contingut del lloc local i l'arrosseguem cap a la dreta, sobre Lloc remot, deixem anar i veurem com comencen a pujar fitxers i carpetes.
  4. Depenent de la connexió que tinguem el procés pot trigar bastant (1 hora i mitja) o molt més. Cal tenir paciència i deixar que segueixi el seu curs.
  5. Quan la finestreta de baix de tot estigui en blanc, és a dir, no hi hagi cap fitxer a la cua de pujada, el procés haurà acabat i tindrem Moodle al servidor. Ara a la finestreta Lloc remot, dins la carpeta html, veurem una còpia exacta del contingut de la carpeta del Lloc local

    pujada2

  6. Ara podríem tancar Filezilla perquè el següent pas, que veurem a la pràctica 3, es fa des del navegador. Tot i això és recomanable tenir-lo obert perquè ens farà falta per un parell de feines més.
   
   
Atenció !

Si tot ha anat bé només caldrà fer servir Filezilla per fer actualitzacions de programari, per afegir mòduls nous que no venen amb la versió estàndard o per fer actualitzacions de llenguatge. També ens serà útil per pujar còpies de seguretat de cursos molt grans i que el propi Moodle no permet pujar.

   
   
 
Amunt