logogce.gif (15751 bytes)

1.jpg (4708 bytes)2.jpg (3697 bytes)3.jpg (4370 bytes)4.jpg (5364 bytes)5.jpg (5624 bytes)6.jpg (5117 bytes)7.jpg (4004 bytes)8.jpg (4481 bytes)

Els Fets

La Rep˙blica

el pobleEl 14 d'abril del 1931 a Espanya es va proclamar la Rep˙blica. A AnglŔs ( un poble industrialitzat amb un fort moviment associatiu i sindical  amb predomini de la CNT-Ait, Poum i Uniˇ de Rabassaires) es va produir sense vessament de sang. S'organitzÓ una festa amb sardanes a cÓrrec del pressupost municipal i una gran manifestaciˇ unitÓria de les forces d'esquerres que va sortir de l'estaciˇ del tren d'Olot i arribÓ fins la plaša de la Rutlla.

carnet de l'uniˇ de rabassaires

Carnet de l'Uniˇ de Rabassaires

El nou Ajuntament quedÓ constituit per Ramon Ribera, Josep Casadevall, Antoni Clos, Pere Masats, Salvador Costa, Antoni Amor˛s com a representants de l'esquerra i per Ramon Vinyes, Joan Costa, Enric Gros i Josep CaballÚ per la dreta. El nou Ajuntament es va desfer en lloances al nou rŔgim, presentant-lo com a portador de les llibertats de Catalunya.

En Pere Masats m˙sic i empresari de la fusta fou nomenat  primer alcalde republicÓ. La vida de la vila no va canviar gaire, llevat de la prohibiciˇ d'un joc de cartres (anomenat del rei) i un ban comdemnant la destrucciˇ de nius d'ocells dels arbres.Els ˙nics enfrontaments es produ´ren amb alguns religiosos del poble que es negaren  acceptar la laicicitat del nou govern: "volien ensenyar tant sÝ com no obligatoriament el catecisme a les escoles, oblidant que l'Estat segons la Constituciˇ es laic...".

A les eleccions al parlament de Catalunya, l'alcalde va ser derrotat.Aquest fet  va provocar la seva dimissiˇ: OcupÓ el cÓrrec en Salvador Costa, que va guanyar tambÚ les municipals del 1934, mentres que Masats passÓ a ser sÝndic de l'oposiciˇ.

Els fets del 6 d'octubre  van provocar un gran ress˛ a les comarques gironines.La GuÓrdia Civil va detenir a tres o quatre treballadors de la ciutat que foren portats a interrogar a Girona. La situaciˇ de l'ajuntament era esperanšadora malgrat la carŔncia de recursos de quŔ disposava.  l'any 1934 es publicÓ un ban que deia:

"El batlle demana que es paguin les contribucions, per a poder subvencionar els mestres, per tal que puguin viure decentment i poder acomplir amb les nostres conviccions polÝtiques i ideol˛giques de mantenir amb total rigor l'escola gratu´ta i sense privilegis per a ning˙.".

 

Dades parcialment extretes de publicacions sobre la Guerra Civil a AnglŔs de Pau Lanao

guerra civilLa Guerra Civil a AnglŔs

guerra civilLa Postguerra a AnglŔs