[ 3D | HISTĎRIA | VISIË ESTEREOSCĎPICA | COM ES FAN | COM ES VEUEN | GALERIA | ENLLAăOS ]


COM ES FA LA FOTOGRAFIA ESTEREOSCĎPICA?

 

La fotografia estereosc˛pica reprodueix aquest mateix principi. Es tracta d’obtenir dues imatges lleugerament separades l’una de l’altra. Aix˛ es pot aconseguir bÚ posant dues cÓmeres una al costat de l’altra o bÚ amb l’ajut de cÓmeres especials que tenen dos o mÚs objectius, que permeten obtenir dues o mÚs fotografies al mateix temps.

Aquestes fotografies caldrÓ que siguin processades posteriorment per tal de presentar-les en una de les formes de visualitzaciˇ possibles.

COM HEM FET AQUESTES FOTOGRAFIES?

Per fer aquestes fotografies hem seguit el segŘent procediment:

Hem muntat una cÓmera fotogrÓfica digital sobre una guia m˛bil (de fabricaciˇ casolana) situada damunt d’un tres peus. La guia m˛bil permet desplašar suaument la cÓmera sense introduir-ne cap rotaciˇ. Un cop enquadrat l’objecte a fotografiar hem fet una primera fotografia (la 

Figura 1. Aspecte general del muntatge.

Figura 2. Detall de la guia m˛bil amb l’escala per a mesurar separacions entre les fotografies.

corresponent a la visiˇ de l’ull dret); hem desplašat cap a la dreta la cÓmera i hem fet una segona fotografia (la corresponent a l’ull esquerra).

 

Aquest sistema permet obtenir una sŔrie de fotografies a distÓncies diferents de manera que desprÚs podem triar la parella de fotografies que proporcionin la millor imatge estereosc˛pica.

Aquest sistema tÚ l’˙nic inconvenient que no podem fer fotografies a objectes m˛bils ja que entre la primera i segona fotografia l’objecte m˛bil s’ha desplašat.

Figura 3. Pantalla del programari utilitzat per muntar les fotografies.

 Un cop fetes les fotografies i descarregades a l’ordinador, les hem muntant (al retallar les zones comunes i presentar-les segons el sistema de visualitzaciˇ triat) amb l’ajut d’un petit programa (3D Stereo Image Factory TM Plus) que en simplifica notablement la tasca.

Un cop fet tot aix˛ tan sols resta imprimir les imatges amb una impressora a color i paper de qualitat fotogrÓfica