Les visions cosmològiques

de la Terra a l’Univers

Cosmologia


Una Cacera del Tresor de l’àrea de ciències experimentals adreçada a alumnes de 4t d’ESO

Creada per Jordi Taboada Tobajas (jtaboada@xtec.cat)  


Introducció | Preguntes | La gran pregunta  | Recursos d'Internet | Guia didàctica


Introducció 

La humanitat ha elaborat des de temps remots concepcions o models de l’Univers en els que assignava un lloc determinat a la Terra, al Sol, a la Lluna, a les estrelles i als planetes, unes amb més i d’altres amb menys èxit.

El problema amb que es trobaven aquests models de l’Univers, o cosmologies, era establir quina era la posició relativa de la Terra respecte de la resta dels astres, de manera que es poguessin explicar els moviments observats dels cossos celestes.

Amb aquesta activitat volem fer un viatge al llarg de la història de la cosmologia per a aprendre quines eren aquests pensaments i les seves idees principals, així com quin eren els pensadors que les recolzaven i quins les rebutjaven.


Preguntes

Durant aquest viatge, has de respondre a les següents preguntes:

  1. En què consistia el model cosmològic d’Aristòtil?
  2. Claudi Ptolemaic va fer una visió cosmològica molt similar a la visió d’Aristòtil. Quines aportacions va fer?
  3. La visió heliocèntrica que va proposar Nicolau Copèrnic, va trencar amb la visió d’Aristòtil. En què consistia aquesta visió copernicana? En qui es va inspirar Copèrnic per fer la seva proposta?
  4. Aquesta nova visió de la Terra a l’Univers suposava un canvi radical amb la visió d’Aristòtil, acceptada per l’església catòlica, i difícil d’acceptar. Tycho Brahe va fer una visió geocèntrica però amb idees que explicaven algunes observacions. Quines eren aquestes observacions?
  5. En el Prefaci de “De les revolucions dels orbes celestes”,  Copèrnic va fer una forta crítica a les concepcions geocèntriques del món. A partir de la lectura d’aquest fragment, quins eren els problemes no resolts pels sistemes geocèntrics?
  6. Aquí tens un fragment de l’obra de Nicolau Copèrnic, Comentariolus:

«El que ens sembla moviment del Sol no prové del moviment d’aquest, sinó del moviment de la Terra i de la nostra esfera, juntament amb la qual girem al voltant del Sol, igual que qualsevol altre planeta. El moviment aparentment directe i retrògrad dels planetes no prové del seu moviment, sinó del de la Terra.»

a)     A què atribueix Copèrnic el moviment aparent del Sol i el moviment retrògrad dels planetes?

b)    A quina teoria donava suport Copèrnic en aquest text?

  1. Quines observacions va fer Galileu amb l’ajuda del seu telescopi, que mai ningú havia fet? En quina obra les va publicar?

8.     Galileu, Kepler i Newton van contribuir a elaborar una teoria racional de l’Univers. Cerca informació a  Internet sobre els seus treballs.  Després, respon les preguntes següents:

a)     En quina obra Galileu va criticar explícitament la distinció aristotèlica entre física terrestre i física celeste?

b)    Quins fenòmens naturals va observar Galileu amb la ullera de llarga vista?

c)     En quina de les seves obres Kepler va publicar les dues primeres lleis?

d)     Quina és l’obra més important de Newton, en la  qual va formular les  lleis fonamentals del moviment?


La gran pregunta
Aquesta al·legoria sobre els sistemes del món està en el frontispici de l’Almagestum Nostrum, del jesuïta Giovanni Battista Riccioli. La persona de la dreta representa Astraca (deessa mitològica de la justícia), que sosté una balança per sospesar dos sistemes cosmològics. Un tercer sistema del món està representat arran de terra.

Almagestum

·         Identifiqueu els tres sistemes cosmològics (ptolemaic, copernicà i tyconià) representats en el gravat. (Cliqueu per veure la imatge ampliada.). Justifiqueu la resposta.

·         El gravat revela la valoració que Riccioli va fer d’aquests sistemes. Quina creieu que és la valoració jeràrquica de Riccioli sobre aquests tres sistemes?


Recursos d’Internet

·         La forma de la Terra a Grècia. Flash