Si ja saps quelcom sobre la Teoria del Coneixement o Criticisme de Kant i has captat el que significa l’expressió Idealisme transcendental, pots recrear-te en la següent simulació d’aquesta part del pensament kantià.

      A partir d'una idea del professor Ferran Teixidor
         
 
Simulem una discoteca, la discoteca “Can Kant en la que hi ha tres sectors, com tres parts composen la cèlebre Crítica de la raó pura: Estètica, Analítica i Dialèctica; (constituint, Analítica i Dialèctica juntes, la Lògica). Els tres sectors de la nostra simulació són: primer, l’Entrada i Vestíbul, l’accés general pel qual tothom ha de passar; segon, unes Sales d’ambient, ja que és una disco de categoria amb espais amb tipus de músiques i activitats; tercer, la part més interior, una zona reservada, una zona VIPs.
 
         
         

Pensa que el conjunt de la disco formaria el que Kant anomena Idealisme transcendental, teoria segons la qual el coneixement és una composició del que prové del nostre exterior (el que entra a la disco) i del que el propi subjecte aporta (estructura de la pròpia disco).

Entrada i Vestíbul
Tots rebem estímuls o impressions procedents de la realitat. Com els simulem? Són els individus que volen entrar a la nostra disco i d’ells es va omplint; ara bé, a l’Entrada hi ha uns guardes (espai i temps) que avaluen si pots accedir o no. El cap d’aquests guardes o matons controladors es diu Sensibilitat; si reuneixes els requisits exigits: anar correctament vestit, ésser major de 18 anys, haver abonar l’entrada, etc. passaràs al Vestíbul. Els qui entren i s’instal·len en el Vestíbul, per Kant les impressions o estímuls, són considerats un fenomen. Per altra banda, tot allò que no és classificable dins coordenades espai-temporals, és a dir, allò que no reuneix els requisits, es rebutjat i titllat de noümen (cosa rara o desconeguda).

Sales d’ambient
Ja dins de la disco, no tothom va allà mateix. Recordem que Kant defensa que els estímuls rebuts són ordenats o categoritzats. En la nostra disco, que és una disco de categoria, hi ha Sales d’ambients diferenciats. Així, els nostres fenòmens uns van a la Sala 1 amb música salsa; altres fenòmens a la Sala 2, amb música roquera; altres a la Sala 3, amb música lenta; altres a la Sala 4, que es passa una pel·lícula; també hi ha qui prefereix anar a la Sala 5, adequada per poder parlar. En total 12 sales, amb activitats de categoria diferent. L’encarregat d’aquest àmbit s’anomena Enteniment.

Zona VIPs
L’accés a la zona VIPs és restringit: és la zona dels dissenyadors o propietaris de la disco, que especulen i fan publicitat de la seva disco, que tenen idees sobre com hauria d’estar tot organitzat pel benestar dels individus que tenen vivències en les diferents sales, però amb qui ells no es relacionen. La manca de contacte amb la realitat fa que sovint caiguin en contradiccions, il·lusions i mal entesos. El cap d’aquesta zona s’anomena Raó.

La disco = el subjecte
La disco “Can Kant” representa el teu cap amb tots els teus dispositius per a accedir al coneixement. Representa el Subjecte transcendental de Kant, el subjecte que rep estímuls (elements materials) i amb la sensibilitat els ordena en un espai i temps (elements formals); que després interpreta aquests estímuls amb les seves dotze categories de l’enteniment (també elements formals). Però què passa amb les idees de la raó? A les idees de la raó (elements formals) els hi manca un correlat o referent, un estímul, un element material o empíric.

Primer pas. Conceptes:
Introdueix en cada un dels espais buits la terminologia de Kant que hi correspon.

             
Simula: amb les seves      
           
  Simula: amb les seves    
        així, la de    
     
       
 
Simula: 
 
  amb les seves  
         
       
 

Segon pas. Correspondències:
Fes correspondre elements de la simulació amb elements de la epistemologia kantiana.

   1. Qui selecciona l’entrada de clients a la disco és ...
   2. Individu que entra i controls que se li apliquen, equival a ...
   3. Allò que de cap manera pots entrar a la disco és ...
   4. Les especulacions de la zona VIP es corresponen amb la ...
   5. Els debats il·lusoris en la VIP representen la ...