Diferents tipus de valors

Avui es segueix parlant de valors en l'àmbit de l'economia: són ben coneguts els valors que es cotitzen en les diferents borses del món. Però el mot ha traspassat aquest àmbit i s'usa per a designar realitats apreciades i, com en el camp de l'economia, més aviat escasses.

Així, estem parlant de valors estètics quan afirmem que aquesta peça musical és bonica (un conjunt de notes rep un "plus", el qualifiquem positivament); de valors intel·lectuals quan el professor afirma que aquest alumne és molt brillant; de valors vitals quan afirmem que el nostre amic té molt bona salut; de valors ètics quan exigim més igualtat a l'hora d'organitzar la nostra convivència; de valors religiosos quan qualifiquem de sagrat un ritual o cerimonial; de valors polítics quan reclamem participació i el diàleg. Sovint, però, les fronteres entre aquests àmbits no són nítides: el valor de la llibertat, per exemple, té aspectes intel·lectuals, ètics i polítics.

Molts objectes poden ser valuosos per a nosaltres, tant objectes naturals (l'aigua o l'aire), com objectes artificials (unes esportives o un ordinador). Però aquestes valoracions no pertanyen a l'àmbit de l'ètica, són valoracions que consideren la utilitat o altres aspectes de certs objectes. Igualment, podem afirmar que una persona és elegant, àgil o objectiva, i podem qualificar una acció d'eficaç, enriquidora o oportuna, però encara no hem parlat de valors que pertanyen a l'àmbit de l'ètica. Què és el que tenen d'específic i de més propi els valors ètics?


  

Valors ètics

El que tenen de més propi els valors ètics (o, si volem, els valors morals) és l'imperatiu d'acció que comporten, és a dir, són uns valors que se'ns imposen com a pautes de la nostra acció. Els valors ètics, poden no coincidir amb els nostres desigs, però veiem que hem d'intentar realitzar-los si no volem perdre categoria com a persones que som. Ningú està obligat a ser una persona bella, àgil o simpàtica, però tota persona està moralment obligada a ser justa. Els valors ètics, a diferència dels que no ho són, depenen de la llibertat humana: una persona pot no ser justa, tot negant l'exigència universal de justícia. I perquè depenen de la llibertat, els valors ètics només poden atribuir-se a les persones, no a les coses: un paisatge pot ser bell però no just, unes esportives poden ser còmodes però no bones en sentit moral. A, Giarnella: People carring Giant Arrow
Valors ètics: impliquen un haver de fer

Tots els valors comporten un haver de ser : és desitjable ser alegre, ser enèrgic, ser útil, ... Però els valors ètics, a més d'aquest haver de ser impliquen un haver de fer, són una prescripció o norma que hem de complir.


  

Pluralitat de valors ètics

Els valors ètics es classifiquen segons diferents punts de vista. Considerant el nivell de major o menor incidència social, parlem de valors ètics públics o cívics i de valors ètics privats o personals. Justícia i bé són els valors fonamentals o bàsics; tots els altres valors ètics no són sinó concrecions d'aquests.

Valors ètics
Més aviat públics o cívicsMés aviat privats o personals
Justícia / Bé          
Igualtat
Llibertat
Solidaritat
Tolerància o respecte actiu
Respecte a la natura
Disposició al diàleg
Pau
...
Amistat
Autenticitat
Felicitat
Plaer
Tendresa
Creativitat
Professionalitat
...

[Guia]