Les lleis físiques tenen un caràcter forçós es refereixen a la naturalesa i tenen a veure amb l'àmbit del que és. Les lleis de la raó pràctica, és a dir, les lleis morals tenen un caràcter d’exigència i tenen a veure amb el que ha de ser: són imperatius.
Els imperatius, que indiquen com s’ha d’actuar, són hipotètics o categòrics. Quan ordenen realitzar una acció com a condició per obtenir una altra cosa, parlem d’imperatius hipotètics; així, si vols estar en forma, has de fer esport; o bé, si vols ser feliç, has de …. L’imperatiu categòric, contràriament, és aquell que no depèn de cap condició: el que s’ordena té valor per si mateix.
Què ordena l’imperatiu categòric? L’ètica kantiana és l’ètica del major d’edat, de la persona autònoma que decideix racionalment i per si mateixa; per tant, l’imperatiu categòric no pot ser una indicació material del que ha de fer o la determinació concreta d’una acció; ha de ser formal. Així el formula Kant: actua només segons aquella màxima per la qual puguis al mateix temps voler que ella esdevingui una llei universal. Aquest imperatiu s'anomena també principi d'universalitat; es una actualització de l’antiga regla d’or de la moral que diu: el que no vulguis per tu no vulguis per ningú.
Analitza les següents situacions i selecciona les quatre a les que no és aplicable l’imperatiu categòric o principi d’universalitat. Aquestes quatre són extretes del llibre de Kant titulat Fonamentació de la metafísica dels costums (2a secció); si el consultes, trobaràs les raons del no.