Classe Aràcnids (5): Escorpins

Generalitats

Es consideren els quelicerats més primitius. Tots ells són terrestres i acostumen a tenir hàbits crepusculars o nocturns especialment durant l'època càlida. La resta del dia s'amaguen sota les pedres, troncs caiguts, fulles o l'escorça dels arbres on queden protegits i on poden construir-se un niu que els servirà també per a passar l'època freda.

 

Són carnívors i s'alimenten de preses vives on s'inclouen una gran varietat d'artròpodes, altres invertebrats i, fins i tot, de petits vertebrats (llangardaixos i rosegador). Les seves dimensions poden variar entre 1,5 cm a 21 cm (la talla mitjana està entre 3 i 9 cm).

 

 

 

Figura 30.- Imatge de l'escorpí Androctonus amoreuxi. Fotografia de Livingthings

 

El seu cos esta dividit en dues regions:

  • el prosoma, format per sis segments, amb apèndixs (quelícers, pedipalps i potes locomotores). El prosoma està cobert dorsalment per un escut dorsal resultat de la fusió dels sis terguites dorsals mentre que ventralment la segmentació és força aparent.
  • l'opistosoma, format per dotze segments, sense apèndixs. En aquesta regió es poden distingir dues regions més: el mesosoma, a continuació del prosoma, més ampla i el metasoma, posterior i estreta, acabada en un fibló on desemboquen dues glàndules verinoses. Aquest fibló és utilitzat com a defensa i per paralitzar les seves preses. La majoria de les espècies no són letals per a l'home però si poden provocar molèsties més o menys importants.
Figura 31.- Imatge d'un escorpí on s'assenyalen les diferents regions o tagmes del cos. Fotografia de Livingthings.
 
Per saber-ne més