MOSSÈN ANTON NAVARRO:
VIDA I OBRA


MOSSÈN ANTON NAVARRO

Mossèn Anton Navarro és el poeta de la Ribagorça. És un dels poetes més importants de tots els temps que ha donat el Pirineu occidental català i un dels escriptors que, juntament amb Magí Morera i Galícia, Josep Estadella i Arnó i Jaume Agelet i Garriga, van fer possible la consolidació de la represa de la tradició literària catalana en terres ponentines. No obstant això, les dades existents sobre la seva obra són certament escasses. La premsa d'aquells anys es converteix en una font documental, prou fidedigna, perquè es pugui construir un perfil biogràfic de la seva intensa activitat humana i literària en terres catalanes (la franja de Ponent, el Pirineu, l'Urgell i Barcelona). Altres documents d'arxiu també hi han ajudat, així com la veu d'aquells que el van arribar a conèixer.
La seva condició de capellà li exigia una dedicació diària i l'allunyava, a contracor, dels principals centres culturals. Malgrat això, a través dels certàmens literaris (Acadèmia Bibliogràfico-Mariana, Jocs Florals de Barcelona, Lleida, Agramunt, Balaguer o Juneda) i de la col·laboració en un gran nombre de
revistes i periòdics lleidatans, comarcals i barcelonins (El diario de Lérida, Butlletí del centre Excursionista de Lleida, Lo Pla d'Urgell, La falç, La Crònica Targarina, Vida Lleidatana, Catalunya...) entra en contacte amb les personalitats més rellevants i reconegudes dins el món literari de l'època (a banda dels lleidatans, amb Jacint Verdaguer, Joan Alcover, Pere Barnils, Joan M.Guasch, Francesc Matheu, Joan Maragall, Carles Riba, etc.). Literatura i parròquia: aparentment, dos móns força irreductibles per als propòsits de mossèn Anton Navarro. Dos pobles, dues etapes poètiques ben diferenciades: Montclar (1904-1914) i Juneda (1915-1923).
També fou mantenidor de certàmens literaris, estudiós del ribagorçà, traductor de les obres de l'escriptor llatí Ausoni i un destacat propulsor i animador de tota mena d'iniciatives culturals.
Però Navarro destaca, sobretot, per la qualitat i el caràcter personal de la seva obra poètica.
La
poesia fou, de fet, la seva gran i més autèntica vocació, precisament perquè en ella el poeta, l'home, el mestre, el sacerdot i l'intel·lectual no eren realitats separades i més o menys inconnexes, sinó que es conformaven com un tot indissociable, un ideal de vida en plenitud. Els versos li serviren per expressar alhora la seva religiositat, les seves fantasies, els seus records, les seves vivències i l'amor per Catalunya; però sobretot, per poder cantar i descriure, amb tota mena de detalls i amb gran riquesa d'imatges, la profunda impressió que, ja des de la seva infantesa, li va produir sempre la contemplació de la realitat natural, la bellesa del paisatge pirinenc i urgellenc, la seva màgia i el seu misteri. I els versos li serviren també, moltes ocasions, per expressar els complexos processos interiors, per materialitzar en paraules els propis sentiments, l'amor i el dolor i, doncs, per comprendre's i comprendre millor el món circumdant.