Mòdul 1
Serveis de xarxa amb GNU/Linux
Exercicis 123

 
Evolució del Sistema Operatiu UNIX

Tal i com s'intuïa, l'adaptabilitat del UNIX va propiciar una gran proliferació, sobretot en un principi en les universitats, ja que Bell Labs va donar el dret d'usar lliurement el codi font amb distribució sense llicència. Aquesta proliferació queda reflectida en l'increment, en poc més de quatre anys, de 500 a 100.000 sistemes UNIX en tot el món.

Cap a l'any 1977 es combina amb un sistema comercial i neix UNIX System III. Un any més tard la University of California Berkeley incorpora al Sistema una variable notable: la memòria virtual paginada que dóna naixement al UNIX III BSD (Berkeley Software Distribution).

Ja en l'any 1980 el motor en investigació a USA, l'agència DARPA (Defense Advanced Research Projects Agence), avui en dia Internet, subvenciona la sèrie 4-BDS i 4.1-BDS incorporant noves utilitats com el clàssic Editor vi i la shell csh.

L'any 1983 es va preparar una versió estàndard de UNIX per al mercat comercial que es va anomenar UNIX System V.

Per aquell temps AT&T també oferia programari i un recolzament total a tot aquell que pogués desenvolupar UNIX, no només a nivell de programació, sinó també a nivell de maquinari per tal d'estandaritzar-lo a qualsevol tipus d'ordinador.

L'any 1984 marca una fita històrica ja que SUN desenvolupa els conceptes d'RPC (Remote Procedure Call) i NFS (Network File System) i els incorpora a SunOS.

El panorama més actual, donades les característiques de lliure difusió del Sistema, ha desembocat en què cada fabricant ha desenvolupat el seu propi UNIX estàndard:

  • AT&T la interfície System V
  • HP el UP-UX (del tipus System V)
  • DEC  l'ULTRIX (del tipus 4.2 BSD)
  • Microsoft el XENIX
  • IBM l'AIX
  • SIEMENS el SINIX
  • SUN el SunOS i el SOLARIS
  • ..................
Com podem observar UNIX es va generalitzar en dues branques: els UNIX de tipus BSD i els UNIX tipus SYSTEM V. Quan més endavant Berkeley es retira de UNIX sembla que el futur passa a ser de SYSTEM V. De totes maneres BSD ha guanyat la batalla a nivell de programació, ja que la seva interfície de sockets ha passat a ser el mitjà de comunicació entre processos.

Al marge dels UNIX dels propis fabricants, pel seu propi caràcter de lliure distribució i personalització, trobem altres versions sota el mateix denominador comú com pot ser MINIX, XINU, SCO, NetBSD, SUSE, Slackware, Mandrake... i la distribució que ens centrarà el curs, Red Hat, que entra dins del projecte GNU (GNU General Public License) amb el kernel (nucli) de LINUX.