Mòdul1
Serveisde xarxa amb GNU/Linux

Exercicis 123


 

Característiquesde la distribució Red Hat

Després dela situacióintroductòria d'aquest mòdul podem resumiren poques paraulesla base sobre la qual es fonamenta aquest curs: RedHat.

Què ésRed Hat ?
RedHat
és una distribució de Linux. Tal i com indicala mateixa companyia Red Hat Inc. a la seva pròpia pàginahttp://www.redhat.com/about , Red Hat ha volgut portar Linux (recordemque es tracta d'un Sistema Operatiu "real" que proporciona multitasca completaen un entorn multiusuari) un pas més enllà.

Red Hat, creada el 1994,és una companyia de creació de programari informàticque ven productes i serveis relacionats amb Linux proporcionant eines professionalsals professionals informàtics.

A grans trets podem definir la filosofia de la companyia Red Hat en aquests punts:

 • Red Hat crea eines per a laseva distribució gratuïta generalment per Internet.
 • Red Hat publicallibres i programes.
 • Red Hat fabricaprogramari pera la seva venda, com versions professionals del SO Linux (queen el momentde fer aquest manual pot apuntar a l'exemple del SO "Red HatLinuxEnterprise Edition" optimitzada per a "Oracle8.i").
 • Red Hat proporciona tambéun variat suport tècnic (telèfon, documentació, cursos...).
 • El gran benefici de Red Hatés la disponibilitat total del codi font i la seva llicència GPL(GNU General Public Licence) per a la distribució gratuïta.
Les diferents distribucions de Linux han hagut d'experimentar canvis per solucionar el problema original de l'experiència que tenia l'usuari final per aconseguir seleccionar, compil·lar,enllaçar i instal·lar el sistema operatiu.

La distribucióRedHat facilita la instal·lació i el manteniment en proporcionaral'usuari un administrador de paquets avançat, un sistema gràficd'instal·lació i control així com eines per a l'administraciódel sistema.

El model obert de desenvolupament, la disponibilitat del codi font gràcies a l'enorme esforçde creació i àmplia distribució del sistema operatiujuntament amb la manca de restriccions en la llicència, sóncaracterístiques que els Sistemes Operatius comercials no podenarribar a oferir mai.

A mode de resum detallemenaquesta taula la història de l'evolució del SO Red Hat LINUX.

Història

 

Meitat dels 70
AT&Tdesenvolupa UNIX, poderós sistema operatiu peròamb un codifont de tipus 'tancat'.
Agost de 1991
LinusTorvalds, estudiant de la Universitat de Helsinki i de 21 anysd'edat, desenvolupaun sistema operatiu basat en UNIX anomenat Linux.La versióoriginal és la 0.02.
1994
Torvaldsrealitza la primera versió estable del kernel de Linux.És laversió 1.0.
1994
GardenGrove (Califòrnia) és la primera ciutat del móna funcionartotalment en Linux.
1995
Bob Youngi MarkEwing decideixen usar la seva experiència comerciali tècnicaen una aventura anomenada Red Hat Linux.
1996
Red HatLinux 4.0 és anomenat Sistema Operatiu d'Escriptoride l'Any atorgatper InfoWorld. Aquest honor es repeteix el següentany amb la versió5.0.
1998
Red Hat,amb un 74%, es presenta com el màxim distribuïdor deLinux. 
Sysbase, Oracle i Informix anuncien la compatibilitat de les sevesBasesdeDades amb Red Hat Linux.
11 maig 1998
Corelanuncia lacompatibilitat del seu producte 'WordPerfect OfficeSuite' ambRed Hat Linux.
Setembre 1998
Intel,Netscape Communication i empreses de capital arriscat com BenchmarkCapitali Greylock Managementinverteixen en Red Hat.
Octubre 1998
ComputerAssociates anuncien també el seu suport a Red Hat Linuxincidint directamenten el seu creixement.
Novembre 1998
Surta la llum Red Hat Linux 5.2. 
Un advocat de Microsoft aixeca en alt una caixa de Red Hat Linux enun intent de refutar acusacions del Departament de Justícia queel gegant del software té el monopoli del mercat dels sistemes operatius.
Desembre 1998
IDC (International Data Corporation) proclama que els 750.000 'servers'Linux instal·lats representen un 212% d'increment vers l'any anterior,increment que superade llarg al de les grans firmes del mercat de 'servers'com WindowsNT, NetWare i UNIX entre altres.
Gener 1999
Hewlett-Packards'abraça a Red Hat Linux oferint el SistemaOperatiu en els seus populars'NetServers Systems'.
Febrer 1999
Red Hatanuncia la compatibilitat d'estacions de treball i servidorsPowerEdge dela companyia Dell Systems i posa en marxa el centre de suport7 x 24 (el RedHat Response Link) per a usuaris i ISP (Proveïdorsde Serveis d'Internet). 
IBM comença a oferir Red Hat Linux en els seus populars servidorsd'Internet NetFinity establint un testeig de compatibilitat amb Linux enels seus laboratoris.
Març 1999
'ComputersAssociates' assegura que desenvoluparà i distribuirà,'sensecàrrega' 8.000 versions de Unicenter TNG sobre Red Hat Linux. 
Indústries líders en el sector de la informàticacom Compac, IBM, Novell, Oracle i SAP adopten posicions de presa de consciència vers Red Hat accelerant el compromís d'adopció de Linux enels seus nous entorns de desenvolupament.
Abril 1999
Linuxinclou la línia OptiPlex, l'estació de treballmés popularde 'Dell'. 
Red Hat llença la versió 6.0, un sistema operatiu quesatisfà les necessitats de servidors 'enterprise-wide' amb suportSMP, dues interfícies gràfiques a escollir (GNOME i KDE)i el reanomenat Red Hat PackageManager (RPM).
Juliol 1999
Red Hatllença la versió comercial 'E-Commerce Server'adaptat a lesnecessitats d'empresa i ISP incloent els serveis d'ApacheASP, Squid, suportde multiprocessadorsimètric (SMP) i la incorporaciód'altaseguretat RSA Data Securityamb encriptació a 128-bits.
Agost 1999
Red Hatintrodueix al Regne Unit el títol oficial d'enginyerRed Hat (RHCE- Red Hat Certified Engineer-).
Octubre 1999
Red Hatinclou el programa 'Global ISP d'Intel'. 
Es llença la versió Red Hat Linux 6.1.
Novembre 1999
S'estableixel Red Hat Center on se centralitza el desenvolupamenti distribuciódel software 'Open-Source'. 
En la campanya NetAid, promoguda per Nacions Unides i Cisco Systemsentre altres, es posen a prova 400 servers amb SO Red Hat Linux 6.0 quefan queaquest sistema operatiu es consolidi com un dels més fiablesdonadala gran efectivitat (gairebé el 100%) en descàrregade pàgines, ftp, vídeo, seguretat, etc.
Desembre 1999
La versió de 'Red Hat 6.1 Professional' inclou una còpiade l'OpenMail de Hewlett Packard fruit de la cooperació entre lesdues companyies.
Gener 2000
Red Hatés el primer distribuïdor que porta la tecnologia Java'Cross-Platform'a la comunitat Linux.
Febrer 2000
Red Hati l'equip RealNetworks proveeixen a Linux de les solucions d'StreamingMedia.
La multinacional Kenwood escull Red Hat Linux per a les aplicacionsimportants de la Corporació.
Abril 2000
Red HatInc. adquireix la companyia proveïdora d'Internet 'BluecurveInc'.
Juliol 2001
R.H.ofereix cursos de Certificació Professional s'Especialista en RedHat
Març 2002
'Dreamworks' i 'Wall Street' utilitzen Red Hat
Juliol2002
Elsefectes especials de la pel·lícula 'El Senyor dels Anells'estan tractats sota el sistema operatiu Linux Red Hat
Setembre 2002
R.H.implementa total compatibilitat amb Oracle 8i

Per tancar el mòdul 1 podriem resumir les principals raons per escollir Red Hat:

 • Està basat en el kernel2.2 de Linux, un kernel força desenvolupat i estable,que incloutotes les característiques de Linux.
 • Inclou el Red Hat Package Manager(RPM), eina sofisticada que inclou un sistema intel·ligent de controld'arxius en els paquets d'instal·lació, control d'arxius compartit, suport de cerca de documentació, instal·lació, verificació i actualització de paquets RPM individuals. Amb una simple comanda (rpm -i nom_del_paquet) podem instal·lar lesaplicacions necessàries perquè el nostre Sistema Operatiu s'adaptia qualsevol perfil de treball.
 • Còpies 'netes' i de qualitat pel propi compromís de les 'fonts pures'. Els paquets originalsde RPM inclouen fonts pures així com els 'patchs' i un arxiu decontrol que defineix el procés de construcció i empaquetat.
 • Seguretat amb les incorporacionsmés avançades.
 • Documentació amb gairebé300 pàgines d'informació d'instal·lació iconfiguració, així com eines de xarxa, usuaris, grups i impressores.
 • Red Hat segueixels estàndardsde UNIX i Linux adaptant-se al seu file-system.

 • Red Hat es basa en elmodelde desenvolupament obert, la qual cosa fa que avui en dia desenes demil·lersde persones estiguin treballant en tot el món provantaplicacionsi proporcionant solucions per a les necessitats d'empreses i usuaris.