Prepara una exposició!

Amb totes les dades treballades, pots preparar una exposició, perquè els teus companys coneguin l'episodi que has estudiat. Et pot servir el següent guió:

  • resum de l'episodi:
    • Personatges que hi intervenen; vincles de parentiu entre ells.
    • motius pels quals Acrisi tanca la seva filla;
    • seducció de Júpiter; fill que resulta d’aquesta unió;
    • càstig que reben Dànae i el seu fill;
    • la infantesa de Perseu. Gestes protagonitzades per l' heroi.

     

  • Selecció i lectura de fragments de la General Estoria, que permetin explicar la visió del mite a l'edat mitjana. Aprofita per explicar, amb cites del text, quina visió es tenia sobre la religió pagana, sobre la dona..
  • Anàlisi del quadre de Tiziano que està exposat al Museu del Prado i mostra d'altres obres plàstiques inspirades en l'episodi.
  • Conclusions: Quins aspectes del relat mític creus que van resultar més atractius a l'època d'Alfons Xè el Savi? I en la cort del rei Felip II, quan va viure Tizià? i a l'època contemporània?
El text clàssic
Dànae a l'Edat Mitjana: Alfons Xè el Savi
Dànae i la pluja d'or: Visita el quadre!
Perseu, el fill de Dànae
Vols llegir més?
 
 
   

Vols llegir més? Dànae i el rector de Vallfogona

Francesc Vicenç Garcia, conegut com el rector de Vallfogona, va viure durant el segle XVII. Com a sacerdot, va ser secretari del bisbe de Vic, va ser nomenat rector de Vallfogona de Riucorb i, ja en els darrers anys de la seva vida, va ser nomenat secretari del bisbe de Girona i enviat a Madrid. Allí va conèixer Lope de Vega i va aconseguir popularitat a la cort reial amb els seus versos.

Alguns d'aquests poemes són de temàtica mitològica: es tracta de la Faula d'Apol·lo i de Dafne i de la Faula de Júpiter i Dànae. A les dues composicions l'autor agafa l'episodi mitològic com un pretext per elaborar una composició satírica.

Et recomanem que entris a la pàgina d’Alfred Santacana Gassull sobre el rector de Vallfogona, per conèixer més detalls de l’autor. Allí podràs llegir la Faula de Júpiter i Dànae.

Si vols treballar la lectura d'aquest poema, fixa't en els detalls següents:

  • Introducció de l’episodi. Al·lusió a l’edat d’or (v. 1-12): Com que ens trobem davant d’un episodi mitològic, el poeta localitza la història en la edat d’or. Ovidi ens explica a les Metamorfosis (llibre I, versos 89-112) quins trets caracteritzen aquesta època (disposes a la xarxa de la versió en castellà d'Ana Pérez Vega). Llegeix el fragment i compara si les visions del poeta clàssic i del rector sobre aquest període són equivalents. Justifica les teves respostes.

  • Descripció de Dànae i intervenció d’Acrisi (v. 13-32): En aquest passatge hi ha nombroses hipèrboles i metàfores. Esbrina en què consisteixen aquestes figures retòriques i localitza-les al text.
  • Intervenció de Júpiter en l’episodi (v. 33-48): Decideix si el poeta ens vol mostrar Zeus en la seva dimensió divina o bé en el seu vessant més humà. Justifica-ho amb els versos que ho expliquen. En aquests versos pots trobar una valoració pejorativa de les dones, ¿creus que era habitual aquest tipus de valoracions?
  • Desenllaç de l’episodi i valoracions del poeta (v. 49-64): Quant al to del fragment, ¿et sembla idealitzat, neutre, groller, irònic? Justifica la teva resposta amb els versos corresponents.