Io i Zeus, segons Ovidi
 

 
   
...Júpiter havia vist Io quan tornava de veure el pare i li havia dit:
Mirem el quadre!
Prepara una exposició!
 
"Donzella digna de Júpiter, faràs ben feliç qui comparteixi el teu llit, sigui qui sigui; encamina't a la foscúria de les profunditats del bosc (i va mostrar-li la foscúria del bosc), mentre encara fa calor i el sol és al punt més alt, al bell mig del seu recorregut. I si tens por d'endinsar-te tota sola enmig dels caus de les feres, gaudeixes de la protecció d'un déu per penetrar, ben segura, en els llocs més recòndits del bosc; i no d'un déu qualsevol, sinó de mi, que porto a la meva mà poderosa el ceptre celestial i llanço els llamps en totes direccions. No fugis de mi". Ella, en efecte, fugia. Havia ja deixat enrere les pastures de Lerna i els camps del Lirceu, plantats d'arbres, quan el déu va ocultar la terra, cobrint-la d'una espessa boirada, va deturar la fugitiva i li va prendre la virginitat.
   
 
PIETER LASTMAN, Júpiter i Io descoberts per Juno (1618). Galeria Nacional. Londres.

Juno, mentrestant, va dirigir la seva mirada al mig dels camps i va quedar sorpresa en veure que uns núvols passatgers havien produït una aparença de nit enmig d'un dia ben brillant; va adonar-se que no havien estat produïts pel riu ni per la humitat de la terra i va començar a cercar amb la mirada on era el seu espòs, car ja coneixia prou bé les infidelitats del seu marit, enxampat tantes vegades. Com no va trobar-lo enlloc del cel, va dir-se: "O molt m'equivoco, o m'estan ultratjant"; va baixar del capdamunt del cel, va aturar-se a la terra i va ordenar als núvols de retirar-se. L'espòs havia pressentit l'arribada i havia canviat l'aspecte de la filla d'Ínac en una vedella de blancor resplendent. Transformada i tot, era bella encara.

 
La filla de Saturn ha de reconèixer, encara que a contracor, les belles formes de la vaca, i demana, com si no sabés la veritat, de qui és, d'on ha sortit i a quin ramat pertany. Júpiter li diu, mentint, que ha sortit de la terra, perquè deixi de fer més preguntes sobre el seu origen. La filla de Saturn li demana que la hi regali. Què fer? És cruel lliurar l'objecte del seu amor, però no donar-lo és sospitós. Per una banda la vergonya li incita a fer-ho, per l'altra, l'amor el dissuadeix. La vergonya hauria estat vençuda per l'amor, però si s'hagués refusat a donar la vaca, un regal de tan poca importància, a la seva companya de llinatge i de llit, hauria pogut semblar que no era una vaca. Quan la deessa va estar en possessió de la seva rival, no va sentir-se tot d'una lliure d'inquietuds; va tenir por de Júpiter i va témer amb angoixa una nova traïció, fins que la va confiar a la custòdia d'Argos, fill d'Arèstor.  
   
OVIDI, Metamorfosis, I, 588-624. Traducció de Ferran Aguilera. Edicions de la Magrana
 
  Nota: si vols veure el text en llatí, visita l'edició que t'ofereix The Latin Library.
 
   
   
Activitats de comprensió
 • Al primer paràgraf del fragment llegim com se les enginya el déu Júpiter per seduir la nimfa Io. Busca les frases del paràgraf on el déu...

  • ... afalaga la nimfa;
  • ... la convida a dirigir-se a un lloc més recollit, per viure el seu amor amb intimitat.
  • ... li mostra els seus atributs virils, per impressionar-la.
 
 • Amb quines paraules del primer paràgraf podem imaginar l'escenari on la nimfa és seduïda pel déu?
 
 • Al segon paràgraf, la dea Juno, des de l'Olimp, observa el que passa a la Terra. Quin detall no li passa desapercebut? Què decideix fer?
 • Creus que la dea s'acostuma a les infidelitats del seu marit? Argumenta si Juno les viu amb gelosia, amb resignació, amb paciència,...
 
 • Com enganya Júpiter la seva esposa?
 • Juno, malgrat saber-se enganyada, decideix seguir el joc al seu marit. Què li proposa de fer?
 
 • Llegeix atentament el fragment en negreta del tercer paràgraf. Quins dubtes assalten Júpiter abans de decidir si regala la vedella a Juno?
 
 • Juno, en rebre el regal, no es queda satisfeta i lliura la vedella a Argos, perquè la vigili dia i nit. Busca qui és aquest personatge, quin paper juga en aquesta història i quin és el seu final.
 • Esbrina també si Io acaba esdevenint vedella per sempre més i si de la unió de Júpiter amb la nimfa naix alguna criatura benefactora.
 • La sensualitat de les Metamorfosis es fa evident en petits detalls -descripcions, carícies...-. Localitza els passatges del text que ho posen en evidència.
 • Ovidi se serveix de la ironia per aconseguir una certa complicitat amb el lector. Localitza les frases del text que permetin justificar aquesta afirmació.