Experiències
Explicacions
Mesura
La neteja
Qüestionaris
Links

 

Tensió superficial: Explicacions

Les molècules dels líquids s'exerceixen entre elles unes forces d'atracció que es diuen forces de cohesió; aquestes forces són les que expliquen, entre d'altres fenòmens, perquè s'han d'escalfar per vaporitzar-los o bé la tensió superficial.

Una molècula A, situada al si d'un líquid, atreu a totes aquelles que té al voltant i, al seu torn, és atreta per elles; resultat d'això és una força neta de cohesió nul·la: la molècula es pot moure lliurement. Però no li succeeix el mateix a una molècula B de la superfície, la qual no es troba envoltada completament de molècules del líquid: el resultat de les atraccions és una força neta, vertical cap a baix, que explica la tensió superficial:

 

 

Aquesta tensió fa que les superfícies dels líquids es contraguin i siguin mínimes; en definitiva, la tensió superficial explica la raó per la qual les gotes són esfèriques i és la raó per la qual la superfície dels líquids té unes propietats diferents de la resta de la seva massa.

L'experiència, i aquestes explicacions sobre la tensió superficial, posen de manifest que la superfície lliure dels líquids es comporta com una membrana elàstica tensa que té unes propietats molt interessants.