HISTÒRIA DE LA CASTANYADA

in.gif (47944 bytes)

Com que cada any hem celebrat la castanyada, aquest any no podia ser menys i varem fer una petita festa-ball com a commemoració, alhora que torravem castanyes.

Ara que ja ho hem celebrat a nivell de centre, nosaltres, des de la Revinsti, hem pensat de fer un petit reportatge basat en la història de la castanyada, per què ja és freqüent que se celebrin festes sense que se sàpiga l’origen. Per a que no passi això amb la castanyada us ho explicarem a continuació.

Antigament la castanyada era una festa en la qual les persones veneraven els difunts per què els consideraven protectors de la llar. Llavors era costum de celebrar àpats rituals al voltant de les tombes dels avantpassats. Nosaltres aquests àpats els continuem fent , però sols tenen de funeraris que es fan per Tots Sants.

Cal dir que el nom de "castanyada" no es va escollir a l’atzar, sinó que fou per què les castanyes són el fruit del temps i cal recordar que totes les celebracions, estan servides sempre principalment pels fruits de la temporada.

Actualment cadascú torra les castanyes a la seva manera, però des d’abans que es torraven amb llenya i branques de bruc, no s’han tornat a menjar castanyes tan bones.

Un altre àpat típic eren els panellets, que estan fets amb substàncies que no es descomposen i no es passen, com per exemple la mel, les ametlles, els pinyons, el sucre i la farina.

Per últim volem mostrar-vos una cançó amb la qual abans s’anunciava la castanyera. Fa així :

" Calentes i pudentes !

De les vuit les set dolentes !"

A Catalunya, no és l’únic lloc on es celebra la castanyada també ho celebren a Mallorca, però allà en comptes d’anomenar-se "panellets", el seu producte típic s’anomena "panets de mort".


Portada

Informació OUT