NOU C.A.P. A SANTA EUGÈNIA DE BERGA

area.jpg (77438 bytes)

Les obres de construcció del nou C.A.P. (Centre d’Atenció Primària), a Sta. Eugènia, ja estan acabades.

Els motius pel qual hi ha hagut la construcció del nou C.A.P., han estat a causa de les petites dimensions de l’antic, i que l’ambulància s’havia de quedar a 50 m de l’edifici.

El nou dispensari té uns 1.537 m², gairebé unes deu vegades més gran que l’altre, que ja tenia 10 anys d’antiguitat.

Alguns ocupants del nou edifici, asseguren que a la gent li serà molt més còmode i es podran resoldre mancances que abans hi havien. Per exemple, a l’antic edifici, les consultes de pediatria i odontologia estaven a l'altre cantó del carrer, la qual cosa suposava importants problemes de comunicació interna.

A això, cal sumar-hi que hi havien poques sales de reunions i despatxos, un magatzem que es quedava petit i l’àrea d’administració que era molt reduïda.

En quan al personal, en principi es mantindrà el mateix que a l’antic, és a dir, 32 persones, a més dels residents que hi fan l’especialitat de metges de família i els 25-30 estudiants anuals d’infermeria, que l’escullen com a centre per fer-hi les pràctiques.

Els serveis que oferirà el nou dispensari seran els mateixos: medicina general, infermeria, assistència social, llevadora, odontologia, pediatria i urgències.

El nou CAP de Santa Eugènia, continuarà atenent als 13.500 pacients actuals de les poblacions de Viladrau,

Taradell, Calldetenes, St. Julià, Folgueroles, Espinelves, Vilanova de Sau i Sta. Eugènia.

M. Carme Vilaró i Magda Casassas

 

BREU REPORTATGE SOBRE JOAN OLIVER
Olive.gif (108233 bytes) Joan Oliver neix el 1899 a Sabadell en una família benestant i es va relacionar sempre amb estudiants intel·lectuals del moment que rebien el nom de "grup de Sabadell" i que compartien les mateixes idees. Aquest grup de gent eren contraris a la societat adinerada, i criticaven la política del moment, per què eren independentistes.

Després de la guerra civil, Joan Oliver s’exilia a França (1939) i més tard a Amèrica (1940-1948), en concret a Xile, on s’ajunta amb altres catalans també exiliats. Al tornar de l’exili cap a Catalunya el 1948 realitza diverses feines en diferents editorials, fent traduccions per pocs diners. A la seva tornada s’interessa de nou pel món literari, introduint-se en una agrupació teatral de Barcelona la qual escenifica La història d’Esther d’Espriu i Vall robat del mateix Oliver.

Cap als anys setanta va participar en el primer festival poètic i va continuar escrivint narracions breus a més de dirigir l’editorial Proa.

Durant tot aquest temps, entre altres coses participa en manifestacions antifranquistes per tal d’enderrocar al dictador i canviar la política i la societat del moment.

Una d’aquestes manifestacions de protesta fou la Caputxinada, que va consistir en el tancament d’un grup d’independentistes en un monestir de caputxins per fer una crida, i entre ells estava el nostre Oliver.

Ja en la seva vellesa i sempre sentint-se decebut per no haver aconseguit la societat idíl·lica que ell desitjava, Joan Oliver va passar els últims dies de la seva vida entre Taradell i Barcelona. Per aquest motiu a aquest personatge el podem fer una mica nostre, i per celebrar el centenari del naixement d’un fill il·lustre de Taradell, nosaltres des de la Revinsti, li volem fer aquest homenatge.

Guillem Bou i Axel Isern

CAN COSTA I FONT

costa.jpg (33812 bytes)  

Com ja sabeu, aquí a Taradell, a la mateixa carretera de Balenyà, , podem trobar un edifici molt gran i llarg. Aquest edifici, ara fa 60 anys era una fàbrica tèxtil.

L’ajuntament ha decidit de fer-hi algunes remodelacions, és a dir, restaurar-lo i habilitar-lo com a Centre Cultural per poder-hi realitzar celebracions o simplement per tenir-lo com a punt de trobada de diferents institucions.

En la restauració s’ha fet tot de nou, tret de la façana que s’ha mantingut i del sostre, al qual sí que s’han afegit uns vidres per aprofitar més la llum del sol.

Pel que fa a l’extensió, sembla petit al entrar-hi, però un cop ja estàs dintre es veu una nau enorme capaç d’allotjar a gairebé tot un poble.

La idea d’aprofitar aquest espai la va tenir un arquitecte important, el qual va fer una gran sala, en l’escenari de la qual se celebren algunes festes, obres de teatre, actuacions populars i sobretot concerts.

A part d’aquesta sala, també podem trobar-hi una altra més petita que allotja a El punt jove, que s’ha traspassat de l’ajuntament fins aquí.

Està previst que més endavant també hi trobem la biblioteca, que serà més gran i amb millors recursos que la que té ara el nostre poble. També ubicaran més endavant en aquest local, l’emissora de Ràdio Taradell , i una sala de cinema.

En definitiva, Can Costa i font és un Centre Cultural en el qual s’hi poden realitzar moltes activitats. Aquest local es va inaugurar, el 25 d’Agost d’aquest any i us recomanem que li feu una visita i que disfruteu de les instal·lacions.

costa_1.jpg (30578 bytes)

 Guillem Rovira i Miquel Morera


Portada

Opinió