Construccions efímeres

Unitat 16
 
 
 PROPOSTA DIDÀCTICA, ACTIVITATS i DOCUMENTS DE SUPORT

Aquesta unitat pretén aprofundir en els aspectes projectuals i en les eines de representació utilitzades durant tot el procés de disseny d'un espai o d'una construcció. Les arquitectures efímeres senzilles permeten simplificar l'aspecte constructiu i facilitar la fase projectual pel que fa als aspectes funcionals i formals de l'espai. Primer es proposa dissenyar una caseta d'informació i turisme. Això suposa desenvolupar tot el procés i produir tots els documents que han de visualitzar i fer comprensible el disseny projectat: representacions dièdriques acotades, representacions axonomètriques, perspectiva de l'interior, dibuix d'ubicació de la caseta en l'espai on està destinada, especificacions dels materials. També es demana realitzar una maqueta. En segona activitat es donen orientacions de com construir-la. La tercera activitat vol ser una activitat de síntesi dels treballs realitzats al llarg del curs. Es proposa realitzar una exposició d'una tria de treballs dels que s'han fet al llarg del curs. Això ha de servir per a parlar d'un camp important dins dels disseny de construccions o espais efímers. Després d'una explicació sobre el que suposa dissenyar espais expositius cada alumne ha de dissenyar una proposta expositiva. Dels resultats se'n triarà un o es consensuarà una proposta conjunta que es portarà a la pràctica. Finalment es proposa un exercici de curta durada on s'ha d'idear un estand per a una fira. Tot seguit es detallen les activitats d'aquesta unitat i els documents adjunts als quals podeu accedir per a desenvolupar-les:


CONSTRUCCIONS EFÍMERES

ACTIVITAT 1
Disseny d'una caseta d'informació i turisme

DOCUMENT 1.
Disseny d'una caseta d'informació i turisme.


ACTIVITAT 2
Orientacions per a la realització de maquetes.
DOCUMENT 2. Construcció de maquetes.

ACTIVITAT 3
Disseny d'una exposició dels treballs realitzats al llarg del curs
DOCUMENT 3.
Disseny d'una exposició dels treballs realitzats al llarg del curs.


ACTIVITAT 4
Examen. Disseny d'un estand
DOCUMENT 4.
Examen. Disseny d'un estand


BIBLIOGRAFIA I RECURSOS

 



DOCUMENTS



ESPAIS INTERIORS



ACTIVITAT 1
Disseny d'una caseta d'informació i turisme.

DOCUMENT 1

 
 DISSENY D'UNA CASETA D'INFORMACIÓ I TURISME

Dissenyeu una caseta d'informació i turisme que estigui ubicada en un espai visible i transitat de la vostra població, que estigui a prop del centre històric o d'alguna zona d'interès turístic.

-Feu els esbossos pertinents i definiu una de les idees.

-Feu una representació escala de tots els alçats de la caseta i de la planta.

-Realitzeu una representació axonomètrica.

-Dibuixeu, en perspectiva un petit dibuix de la distribució interior.

-Indiqueu tots els elements i materials dels quals estarà feta.

-Feu un dibuix ubicant la caseta al lloc triat.

-Realitzeu una maqueta a escala.

   

   


          




 
versió per imprimir



ACTIVITAT 2
Orientacions per a la construcció de maquetes.

DOCUMENT 2

 
 CONSTRUCCIÓ DE MAQUETES

MATERIALS

Fusta
Suro
Paper i cartolina
Cartons i cartróploma
Plàstics
Porexpan, espumes i poliuretà
Fulles transparent, acetats.
Metalls, làmines, reixetes, filferro, agulles







EXEMPLES


    

     

 
versió per imprimir



ACTIVITAT 3
Disseny d'una exposició dels treballs realitzats al llarg del curs.

DOCUMENT 3

 
 DISSENY D'UNA EXPOSICIÓ
DELS TREBALLS REALITZATS AL LLARG DEL CURS

Aquesta activitat té com a objectiu acabar realitzant una exposició on s'hi mostrin els treballs realitzats al llarg del curs per tot el grup. Primer de tot heu de fer una tria dels diferents elements dissenyats i fer-ne un llistat. Després cada un de vosaltres ha de realitzar una proposta expositiva, o sigui, ha de fer el disseny de l'exposició. D'entre totes les propostes que realitzeu n'haureu d'escollir una o agafar idees de diferents propostes per a muntar l'exposició.


Per a fer el disseny de l'exposició primer de tot heu d'analitzar els elements a exposar i l'espai:

-Cal que tingueu clar quins són els elements que heu d'exposar i les seves característiques.

-Després heu d'analitzar bé l'espai on s'ubicarà l'exposició: la forma de la planta, les dimensions, les possibilitats
d'utilitzar les parets o el mobiliari, si n'hi ha, l'accés dels visitants i la circulació per l'espai.


Fer el disseny de l'exposició suposa que heu de pensar:

-Primer de tot heu de pensar una idea general que singularitzi la vostra exposició. Aquest idea pot venir determinada per la manera de col.locar els elements, pels colors que utilitzeu, per la senyalització, entre d'altres.

-Una de les coses que heu de pensar és on situareu cada un dels grups de treballs realitzats
dins l'espai, com els distribuïreu, tenint en compte el que ocupen.

-També heu de determinar com els col.locareu: penjats de la paret o del sostre, a terra, sobre una taula o altra superfície, o d'altres.

-Heu de pensar amb els suports que aguantaran els treballs: cartró, cartró pluma, paper, cartolina...

-Heu de tenir en compte els sistemes de subjecció, la seva viabilitat i resistència.

-També cal que penseu com senyalitzareu l'exposició: cartells indicatius, explicacions, fletxes d'orientació...


Heu de tenir en compte:


-La proposta ha de ser possible de realitzar amb un pressupost reduït i el muntatge no ha de suposar una gran inversió de temps.

-El resultat ha de ser tècnicament correcte. Els treballs han d'estar ben exposats i tots els elements de l'exposició han de ser acurats.

-Tots els elements exposats han de ser visibles i l'espectador ha de poder circular correctament per l'espai de l'exposició.

-Els elements senyalitzadors de l'exposició s'han d'entendre correctament i han d'aportar l'explicació necessària per a la bona comprensió de l'exposició.


Presentació del disseny expositiu:


-Heu de realitzar un dibuix en planta amb indicacions que il.lustrin com voleu col.locar els elements dins l'espai.

-També s'han de presentar esbossos de com quedaran exposats difernets elements.

-Una explicació detallada de la vostra proposta acompanyarà els dibuixos. Cal que expliqueu tots els elements que s'han esmentat més amunt: la idea general de la proposta, la ubicació i col.locació dels elements, els suports i sistemes de subjecció, la senyalització i el material necessari.

 
versió per imprimir



ACTIVITAT 4
Examen. Disseny d'un estand.

DOCUMENT 4

 
 EXAMEN. DISSENY D'UN ESTAND

Dissenyeu un estand destinat a una certa ONG amb finalitat genèrica (no cal justificar una finalitat concreta).

a) L'exercici es resoldrà d'acord amb les condicions següents:

-Parcel.la de 4 x 6 m, cantonara, amb divisòries respecte a les parcel.les veïnes fins a una altura de 2,5 m aproximadament, sense l'obligació que els acabats siguin necessàriament horitzontals. La parcel.la estarà posicionada així:


-L'exercici es realitzarà a escala 1/20 (5 cm = 1 m), obligadament a través de maqueta, i s'ha d'emprar cartró-ploma, cartolina i/o paper gruixut. El disseny de l'espai es demana a nivell d'esbós volumètric. N'hi haurà prou d'enganxar els diversos elements amb boletes de blue-tack. Ara bé, els elements s'entén que són autoportants; és a dir, que la seva estabilitat no ha d'estar basada en el blue-tack, sinó en !a seva pròpia estructura (admetrem, però, que les divisòries amb les parcel.les veïnes es puguin proposar simplement dretes i enganxades amb blue-tack).

-Equipament funcional mínim, consistent en un mostrador per a dues persones destinades a atendre e!s visitants; es poden proposar altres volums, funcionals o no: expositors, marquesines, peanyes per a fullets, prestatges, volums lliures, suports senyalitzadors... L'estand se suposa globalment sense sostre.

-Tipus d'espai, volumetria, materials, forma de les divisòries i acabats interiors a criteri de l'alumne; es poden involucrar gràfics si es consideren necessaris, però en qualsevol cas ha de figurar ben visibie la paraula ONG com a simulació del nom de qualsevol organització no governamentat.


b) Recordeu que:

Els estands són petites arquitectures efímeres destinades a la promoció de certs productes o entitats de diferents tipologies. EI mateix microclima existent a l'interior de les grans naus que acullen multitud d'estands allibera el dissenyador de la necessitat de tancaments aïllants, i el fet de no haver-ne de projectar la coberta alleuja molt el fet projectual des del punt de vista de l'estructura portant. Així, es pot enfocar tot l'esforç de disseny cap a dos objectius. Primer, que l'estand funcioni per a allò que està previst, i que ho faci bé i sense disfuncions (adequació funcional: no oblidem que un estand pot ser visitat en un sol dia per milers de persones). Segon, l'adequació comunicacional: que l'estand sigui adequat al seu contingut; és a dir, que per una part assumeixi un caràcter vestibular, obert a l'acostament dels visitants i que per una altra el seu tractament d'interior estigui d'acord amb el caràcter d'allò que s'exposa o es dóna a conèixer. S'ha de tenir present el fet que a les parcel.les assignades a cada estand és prohibit fer servir ciment, cosa que obliga a l'auto-estabilitat dels eiements rormadors de l'espai (parets, expositors, mostradors, etc., si es que n'hi ha). Us aconsellem que feu una silueta humana a l'escala de l'estand, de manera que es pugui fer servir per imaginar/explorar, des de dins, no solament l'espai que es dissenya, sinó també aspectes, igualment valorables, de tipus ergonòmic i circulatori.

Exàmen de les PAAU.LOGSE. Curs 1999-2000 Fonaments de Disseny. sèrie 1

 
versió per imprimir


 

RECURSOS I BIBLIOGRAFIA


o CHING, Francis D.K. / JUROSZEK Steven P. Dibujo y projecto. Barcelona: Gustavo Gili, 1999.

o CONSALEZ, Lorenzo. Maquetas. La representación del espacio en el proyecto arquitectónico. Barcelona: Gustavo Gili, 2000.

o PANERO, Julius / ZELNIK, Martin. Las dimensiones humanas en los espacios interiores. Estándares antropométricos. Barcelona: Gustavo Gili, 1983.

o Práctica de la delineación. Barcelona: Grupo Editorial Ceac, 1999.

o SERRA, Josep Mª. Elementos urbanos. Mobiliario y microartquitectura. Barcelona: Gustavo Gili, 1996.