Origen de la contaminació
 

Tipus de contaminació

 
Tipus de contaminants
 

contaminants físics

 

contaminants químics

 

contaminants biològics

 
Efectes de la contaminació de l'aigua per excés de nutrients

CONTAMINANTS QUÍMICS

Atenent al metabolisme dels contaminants els podem diferenciar en :

  • Biodegradables.
    * Nitrats i fosfats. Procedents dels fertilitzants o de la descomposició de matèria orgànica. La seva descomposició en l'intestí humà, en combinar-se amb grups amino dels aliments, pot donar lloc a nitrosamines, que són cancerígenes. Aquests contaminants són els que es poden reduir en gran part mitjançant el sistema de depuració de llacunatge que exposem en aquest treball.
    * Els glúcids, proteïnes, greixos i gasos (H2S, metà i oxigen) originen olors i colors anormals.

 

  • No biodegradables.

Són compostos obtinguts per síntesi química, tals com plàstics, pesticides, metalls pesants, etc. que per ser estranys a l'ecosistema, gairebé no troben organismes amb enzims capaços de transformar-los, podent arribar a concentracions perilloses, en bioacumular-se en cada baula de la cadena tròfica.
* Metalls pesats. Poden procedir de processos naturals com la descomposició de les roques o activitats volcàniques, però les majors quantitats les aporten activitats humanes com la mineria, processos industrials que contenen metalls i combustió de recursos fòssils. Els més freqüents són el mercuri i el plom.
La font principal de contaminació per mercuri són les activitats mineres, tant d'extracció de mercuri com d'alguns processos de purificació de metalls nobles. Per exemple, les extraccions d'or en la conca amazònica, en les quals s'utilitza mercuri per separar el preuat metall dels sediments i, com resultat, s'aboquen anualment 130 tones de mercuri als rius, una contaminació que serà molt difícil de netejar. També són responsables de la contaminació per mercuri la indústria paperera i la de fabricació d'acetaldehid i de clorur de vinil (component bàsic del PVC). La toxicitat del mercuri afecta sobretot al cervell.
El plom pot procedir de diversos orígens. Les aigües de pluja arrosseguen una gran part del plom abocat a l'atmosfera pels gasos d'automòbils i camions. Però a més a més, el plom s'incorpora directament a les aigües pels abocaments d'algunes indústries químiques (cristalleria, ceràmica, soldadura, etc.) i dissolent-se de les canonades de plom, encara present en cases antigues: si l'aigua té un cert caràcter àcid, la dissolució del plom pot arribar a ser molt elevada. Finalment, el plom s'usa, juntament amb altres compostos com el coure, en pintures antioxidants i com insecticida i fungicida. Afecta sobretot al sistema nerviós. És el metall pesat que ha sofert major increment a nivell mundial: els gels de Groenlàndia mostraven en 1933 0,07 ppm de Pb en la seva composició, valor que en en 1975 arribava a les 0,3 ppm. I si això ha succeït a Groenlàndia, una illa allunyada de fonts de contaminació, ¿què no haurà ocorregut en les ciutats més poblades i transitades del món?.
* Compostos orgànics: plaguicides, hidrocarburs aromàtics, policlorobifenils (PCBs) i detergents. Poden alterar el sabor, olor i color natural, produir escumes i arribar a toxicitat per bioacumulació en els organismes aquàtics.