EFECTES DE LA CONTAMINACIÓ DE L'AIGUA
PER EXCÉS DE NUTRIENTS
Els llacs, les basses i els embassaments
són especialment vulnerables a la contaminació per excés
de nutrients, com el fòsfor o el nitrogen, i fàcilment poden sofrir
un procés d'eutrofització. El terme eutrofització significa
"ben nodrit" i fa referència a l'increment de la quantitat de
biomassa en les aigües, com a resultat de l'increment artificial dels nutrients,
bàsicament residus animals, o nitrats, fosfats i altres fertilitzants arrossegats
per l'aigua des dels camps de conreu. Llavors es produeix un creixement anormal
del fitoplàncton que forma una pel·lícula sobre la superfície.
Aquesta pel·lícula impedeix el pas de la llum i disminueix la fotosíntesi,
per tant, les plantes de aquàtiques moren i cauen al fons, on es mineralitzen.
L'aigua comença a posar-se tèrbola i verdosa. La fotosíntesi
és tan activa en les capes superficials de l'aigua que es produeix una
sobresaturació d'oxigen i l'excés escapa a l'atmosfera. Com a conseqüència
de tot això, no tota la matèria orgànica és consumida
per bacteris aerobis i una part se sedimenta en el fons. Els sediments, abans
de colors clars, es tornen gairebé negres. En aquest punt entren en joc
els bacteris anaerobis, capaços de degradar la matèria orgànica
del sediment en absència d'oxigen (processos fermentatius). Molts organismes
redueixen el nitrat, fins arribar a nitrogen, i el sulfat a sulfhídric.
Això provoca males olors i un augment de les algues que incrementa el procés
d'eutrofització.
L' eutrofia pot provocar:
problemes estètics
mal gust de l'aigua
mala
olor de l'aigua
una acumulació d'algues o un creixement
exagerat de les plantes amb arrels
l'esgotament d'oxigen en
les aigües més profundes
l'acumulació excessiva
de sediments en el fons dels llacs