DE LA TERRA A LA LLUNA

Capítol XII

"URBI ET ORBI"

Un cop resoltes les dificultats astronòmiques, mecàniques i topogràfiques, vingué la qüestió del diner. Es tractava de procurar-se una enorme suma per a l'execució del projecte. Cap particular ni àdhuc cap Estat no hauria pogut disposar dels milions necessaris.
El president Barbicane prengué l'acord, per més que l'empresa fos americana, de donar-hi un caire d'interès universal, demanant a cada poble la cooperació financera. Era, ensems, el dret i el deure de tota la terra d'intervenir en les coses del seu satèl·lit. La subscripció oberta amb aquesta finalitat s'estengué de Baltimore al món enter, "urbi et orbi".
Aquesta subscripció havia de reeixir més enllà de tota esperança. Es tractava de sumes a donar i no en concepte de préstec. L'operació era purament desinteressada en el sentit literal del mot, i sense cap probabilitat de benefici.
Però l'efecte de la comunicació de Barbicane no s'havia aturat a les fronteres dels Estats Units, sinó que havia franquejat l'Atlàntic i el Pacífic i envaït alhora l'Àsia i l'Europa, l'Àfrica i l'Oceania. Els observatoris de la Unió es posaren en contacte immediat amb els observatoris dels països estrangers. Els uns, els de París, Petersburg, Cap de Bona Esperança, Berlín, Altona, Estocolm, Varsòvia, Hamburg, Buda, Bolònia, Malta, Lisboa, Benarès, Madràs i Pekín, transmeteren llurs compliments al Gun-Club. Els altres observatoris mantingueren una actitud de prudent expectativa.

Es van obrit les subscripcions


Pel que pertoca a l'observatori de Greenwich, i amb l'aquiescència dels vint-i-dos altres establiments astronòmics de la Gran Bretanya, fou neta la seva actitud. Ardidament negà la possibilitat de l'èxit i estigué d'acord amb les teories del capità Nicholl. Així mentre distintes associacions científiques prometien enviar delegats a Tampa-Town, la junta de l'observatori de Greenwich, reunida en sessió, passà barroerament a l'ordre del dia sobre la proposició de Barbicane. Era una bella i bona demostració de la gelosia anglesa. I això fou tot.
En resum, l'efecte fou excel·lent en el món científic, i d'allí va passar a les masses, que, en general, s'apassionaren per l'afer. Era un fet d'alta importància, puix que el públic anava a ésser cridat perquè subscrivís un capital considerable.
El president Barbicane, el 8 d'octubre, havia donat curs a un entusiàstic manifest en el qual feia una crida "a tots els homes de bona voluntat damunt la Terra". Aquest document, traduït a totes les llengües, tingué un èxit grandiós.
Les subscripcions foren obertes en les principals ciutats de la Unió per centralitzar-se a la banca de Baltimore, a 9, Baltimore Street. Més tard s'obriren subscripcions en els diferents Estats dels dos continents:

A Viena, S. M. de Rothschild.
A Petersburg, Stieglitz i Cª.
A París, el Crèdit Mobiliari.
A Estocolm, Tottie & Arfuredson.
A Londres, N.-M. de Rothschild i Fills.
A Torí, Ardouin i Cª.
A Berlín, Casa Mendelsohn.
A Ginebra, Lombard, Odier i Cª.
A Constantinobla, Banca Otomana.
A Brussel·les, S. Lambert.
A Madrid, Daniel Weisweller.
A Amsterdam, el Crèdit Neerlandès.
A Roma, Torlonia i Cª.
A Lisboa, Casa Lecesne.
A Copenhague, la Banca privada.
A Buenos Aires, la Banca Maua.
A Rio de Janeiro, la mateixa casa.
A Montevideo, la mateixa casa.
A Valparaíso, Tomàs La Chambre i Cª.
A Mèxic, Martí Daran i Cª.
A Lima, Tomàs La Chambre i Cª.

Tres dies després d'haver donat curs al manifest del president Barbicane, quatre milions de dòlars1 eren abocats entre les diferents ciutats de la Unió. Amb un compte semblant, el Gun-Club ja podia començar.
Alguns dies més tard, els despatxos telegràfics assabentaven Amèrica que les subscripcions estrangeres es cobrien amb una vertadera rapidesa. Certs països es distingien per llur generositat; altres, en canvi, afluixaven amb menys facilitat. Era cosa de temperament.
D'altra banda, les xifres són més eloqüents que les paraules, i heus aquí l'estat oficial de les sumes que foren portades a l'actiu del Gun-Club, un cop restà closa la subscripció.
Rússia abocà pel seu contingent l'enorme suma de tres-cents seixanta-vuit mil set-cents trenta-tres rubles. Per a restar-ne astorat caldria desconèixer el gust científic dels russos i l'interès creixent que ells demostren pels estudis astronòmics, mercès a llurs nombrosos observatoris, el més important dels quals va costar dos milions de rubles en el seu temps.
França començà per riure's de la pretensió dels americans. La lluna va servir de pretext a mil jocs de paraules facecioses i a una vintena de sainets, en els quals el mal gust i la ignorància anaven de bracet. Però, de la mateixa manera que els francesos, en altre temps, pagaren després d'haver cantat, aquesta vegada pagaren després d'haver rigut, i se subscriviren per la suma d'un milió dos-cents cinquanta-tres mil nou-cents trenta francs. A aquest preu bé tenien el dret de divertir-se un xic.
Àustria es mostrà prou generosa enmig dels seus tràfecs financers. La seva aportació dins de la contribució pública pujà a un total de dos-cents setze mil florins, que foren ben rebuts.
Cinquanta-dos mil rixdals fou l'aportació de Suècia i de Noruega. La xifra era relativament considerable donat el país, però hauria estat bon tros més elevada si la subscripció hagués tingut lloc a Cristiania al mateix temps que a Estocolm. Per una raó o altra, als noruecs no els plau de remetre llur diner a Suècia2.
Prússia, amb una tramesa de dos-cents cinquanta mil tàlers, testimoniejà la seva alta aprovació per l'empresa. Els seus diferents observatoris s'afanyaren a contribuir-hi per una suma important, i foren els més apassionats a encoratjar el president Barbicane.
Turquia es conduí generosament, car ella estava personalment interessada en l'afer. La Lluna, en efecte, regula el curs dels seus anys i el seu dejuni del Ramadà. No podia fer menys que donar un milió tres-centes setanta-dues mil sis-centes quaranta piastres, i les donà amb un entusiasme que revelava, malgrat tot, una certa pressió per part del Govern de la Porta.
Bèlgica va distingir-se entre tots els Estats de segon ordre per un donatiu de cinc-cents tretze mil francs, prop de dotze cèntims per habitant.
Holanda i les seves colònies s'interessaren per l'operació amb cent deu mil florins, pregant solament que se'ls fes una bonificació del cinc per cent, ja que pagaven al comptat.
Dinamarca, malgrat el seu reduït territori, donà així i tot nou mil ducats fins, la qual cosa prova l'amor dels danesos per les expedicions científiques.
La Confederació germànica va contribuir-hi amb trenta-quatre mil dos-cents vuitanta-cinc florins. No es podia demanar més. Ultra això, tampoc no hauria donat més.
Encara que molt empobrida, Itàlia trobà dues-centes mil lires d'entre les butxaques dels seus fills, però després d'haver-les deixades ben escurades. Si hagués tingut Venècia hauria fet més; però, en fi, com que no tenia Venècia...3.
Els Estats de l'Església es cregueren en el deure d'enviar no menys de set mil quaranta escuts romans, i Portugal dugué el seu amor a la ciència fins a enviar trenta mil escuts.
Mèxic fou el dineret de la vídua. Vuitanta sis mil pesos forts, però els imperis que es funden van sempre molt curts de diner.
Dos-cents cinquanta-set francs fou la modesta aportació de Suïssa a l'obra americana. Val a dir-ho francament, Suïssa no hi veia el costat pràctic de l'operació; no li semblava pas necessari que el fet d'enviar una bala de canó a la Lluna fos de tal naturalesa perquè s'establissin relacions de negocis amb l'astre de les nits, i li semblava poc prudent de comprometre els seus capitals en una empresa tan aleatòria. Després de tot, potser tenia raó Suïssa.
Pel que es refereix a Espanya, fou impossible de reunir més de cent deu rals4. Espanya donà com a excusa que havia d'acabar els seus camins de ferro. La veritat sigui dita, la ciència no és gaire benvista en aquell país. Es troba bastant endarrerida. A més, alguns espanyols, i no dels menys instruïts, no s'adonaven ben bé de la massa del projectil comparada amb la de la Lluna, i temien que no fos causa per a alterar la seva òrbita, pertorbant-la en la seva funció de satèl·lit i provocant la seva caiguda a la superfície del globus terrestre. En aquest cas, més valia abstenir-se'n, i això és el que féu... llevat d'uns pocs rals.
Restava Anglaterra. Ja era sabuda la menyspreadora antipatia amb què acollí la proposició de Barbicane. Els anglesos no tenen més que una sola ànima per als vint-i-cinc milions d'habitants que conté la Gran Bretanya5. Donaren a comprendre que l'empresa del Gun-Club era contrària "al principi de no intervenció" i no se subscriviren ni per un farthing6.
En saber aquesta notícia, el Gun-Club s'acontentà d'arronsar les espatlles i retornà al seu gran afer. Quant a l'Amèrica del Sud, és a dir, Perú, Xile, Brasil, les províncies del Plata i Colòmbia, trameteren als Estats Units la suma de tres-cents mil dòlars. El Gun-Club va trobar-se al capdamunt d'un capital considerable, del qual heus aquí la descomposició:

Subscripció dels Estats Units. 4.000.000 dòlars
Subscripció estrangeres......... 1.446.657 "
Total.................. 5.446.675 dòlars7.

Eren, doncs, cinc milions quatre-cents quaranta-sis mil sis-cents setanta-cinc dòlars, el que el públic abocà a la caixa del Gun-Club.
Ningú no ha de sorprendre's de la importància de la xifra aconseguida. Els treballs de foneria, el foradament, el dels paletes, el transport dels obrers, llur instal·lació en un país gairebé inhabitat, la construcció de forns i bastiments, la ferramenta, la pólvora, el projectil i els imprevistos havien, segons els pressupostos, d'absorbir-ho gairebé del tot. Algunes canonades de la guerra federal havien costat mil dòlars; aquesta del president Barbicane, única en els fastos de l'artilleria, bé podia valer cinc mil vegades més.
El 20 d'octubre, un contracte fou establert amb la fàbrica de Goldspring, prop de Nova-York, que durant la guerra havia fornit a Parrott els seus millors canons de fosa.

La fàbrica de Goldspring, prop de Nova York


Fou estipulat, entre les parts contractants, que la fàbrica de Goldspring es comprometia a transportar a Tampa-Town, a la Florida meridional, el material necessari per a la fosa del Columbiad. Aquesta operació havia de restar acabada, a tot estirar, el 15 d'octubre de l'any vinent, i el canó lliurat en bon estat, sota pena d'una indemnització de cent dòlars per dia fins al moment en què la Lluna es presentaria en idèntiques condicions, o sia al cap de divuit anys i onze dies. La contracta d'obrers, llurs salaris i les distribucions necessàries anaven a càrrec de la companyia del Goldspring.
Aquest contracte, fet per duplicat i en bona fe, fou firmat entre I. Barbicane, president del Gun-Club, i J. Murchison, director de la fàbrica de Goldspring, els quals aprovaren l'escriptura.


1. Tenint en compte el mateix canvi esmentat més amunt, aquesta quantitat pujaria avui dia a Frs. fr. 1.972.000.000,-. (N. del T.)
2. La separació d'aquests dos països tingué lloc el 1905. (N. del T.)
3. Venècia va entrar a formar part del regne d'Itàlia el 1866. (N. del T.)
4. Trenta-set pessetes amb cinquanta cèntims (N. del T.)
5. Actualment té més de 50.630.000 habitants. (N. del T.)
6. Quart de penic, o sia dos cèntims.
7. 29.520.983,40 francs en temps de Juli Verne. Al canvi oficial d'avui, ja indicat més amunt, aquest import representaria Frs. fr. 2.685.210.775,-


Tornar a la pàgina inicial