DE LA TERRA A LA LLUNA

Capítol XXII

EL NOU CIUTADÀ DELS ESTATS UNITS

Aquell dia, tot Amèrica s'assabentà de l'afer del capità Nicholl i del president Barbicane, així com del seu desenllaç inusitat. El paper jugat en aquell encontre pel cavalleresc europeu, la seva inesperada proposició que obviava tota dificultat, l'acceptació simultània dels dos rivals, aquella conquesta del continent lunar, en la qual França i els Estats Units estarien representats, tot això va aplegar-se per fer créixer més encara la popularitat de Miquel Ardan.
Ja és sabut amb quin frenesí els ianquis s'apassionen per un individu. En un país on seriosos magistrats s'enganxen al cotxe d'una dansarina i la passegen triomfalment, pot pensar qualsevol l'apassionament que s'havia desfermat per l'agosarat francès. Si no desenganxaren els seus cavalls, fou probablement perquè no en tenia, però li foren atorgades totes les altres demostracions d'entusiasme. No hi hagué un ciutadà que no s'adherís a ell de cor i d'esperit. "Ex pluribus unum", segons la divisa dels Estats Units.
A partir d'aquell dia, Miquel Ardan no tingué un moment de repòs. Comissions vingudes de tots els racons de la Unió el perseguiren sense fi ni repòs. Les hagué de rebre de bon o mal grat. Les mans que va arribar a estrènyer i les persones que tutejà no tenen fi ni compte; però al capdavall hagué de rendir-se i la seva veu, enrogallada per tants incomptables discursos, no s'escapava més dels seus llavis que en sons inintel·ligibles, i ben poc se n'hi faltà que no agafés una gastroenteritis de resultes dels toasts que hagué de dedicar a tots els comtats de la Unió. Aquells brindis haurien embriagat qualsevol altre des del primer dia, però ell se sabé contenir en els límits d'una semiembriaguesa alhora espiritual i encisadora.
Entre les comissions de tota mena que l'assaltaren, la dels "llunàtics" no s'oblidà del que ells devien al futur conqueridor de la Lluna. Un dia, algunes d'aquelles pobres gents, bastant nombroses a Amèrica, vingueren a trobar-lo i demanaren de retornar amb ell a llur país natal. Algunes d'elles pretenien parlar el "selenita" i volgueren ensenyar-lo a Miquel Ardan. Aquest es prestà de bon grat a llur innocent mania i prengué nombrosos encàrrecs per als seus amics de la Lluna.
-¡Singular follia - digué a Barbicane després d'haver-los acomiadats -, i follia que ataca sovint les intel·ligències més despertes! Em deia un dels nostres més grans savis, Aragó1, que moltes persones de molt de seny i reservades en llurs concepcions es deixaven dur per una gran exaltació a increïbles singularitats, totes les vegades que de la Lluna es tractava. ¿Tu no creus en la influència de la Lluna damunt les malalties?
-Poc - respongué el president del Gun-Club.
-Jo no hi crec pas gaire més, i tanmateix la història ha registrat fets almenys ben sorprenents. Així en 1693, durant una epidèmia, moriren moltes persones el dia 21 de gener, en el moment d'un eclipsi. El cèlebre Bacon tenia uns desmais durant els eclipsis de Lluna i no retornava a la vida fins després de la completa emersió de l'astre. El rei Carles VI caigué sis vegades en la follia durant l'any 1399, ja fos durant la lluna nova, o bé en la lluna plena. Els metges han classificat el mal caduc entre aquells que segueixen les fases de la Lluna. Les malalties nervioses han semblat sofrir-ne sovint la influència. Mead parla d'un infant que experimentava convulsions quan la Lluna entrava en oposició. Gall havia remarcat que l'exaltació de les persones febles augmentava dues vegades el mes, i coincidia amb les èpoques de la lluna nova i lluna plena. En fi, hi ha encara mil observacions d'aquest gènere sobre els vertígens, les febres malignes, el somnambulisme, que tendeixen a demostrar que la pàllida viatgera del firmament té una misteriosa influència sobre les malalties terrestres.
-Però com?, per què? - va preguntar Barbicane.
-Per què? - respongué Miquel Ardan -. Com hi ha món que jo et faré la mateixa reposta que Aragó repetí dinou segles després de Plutarc: "Potser és perquè això no és cert!"
Enmig del seu triomf, Miquel Ardan no pogué escapar de cap dels treballs obligatoris inherents a l'estat d'home cèlebre. Els empresaris d'èxit el volgueren exhibir. Barnum va oferir-li un milió per passejar-lo de ciutat a ciutat en tots els Estats Units i mostrar-lo com un animal curiós. Miquel Ardan el tractà de cornat2 i va enviar-lo a passeig.
Així i tot, si ell va refusar de satisfer d'aquesta manera la curiositat pública, almenys els seus retrats corregueren pel món enter i ocuparen el lloc d'honor en els àlbums. Se'n feren proves de totes les dimensions, des de la grandària natural fins a les reduccions microscòpiques dels segells de correu. Tothom podia posseir el seu heroi en totes les actituds imaginables, retratat de cap, de bust, a peu dret, de front, de perfil de tres quarts, de dos. Hom en tragué més d'un milió cinc-cents mil exemplars, i hi hauria hagut allí una bella avinentesa d'enriquir-se en relíquies, però ell no ho volgué pas. Tan sols venent els seus cabells a dòlar la peça ja en tenia prou per a fer fortuna!
Per dir-ho d'una vegada, no li desplaïa gens aquesta popularitat. Ben al contrari. Es posava a disposició del públic i corresponia amb l'univers enter. Hom repetia els seus bons acudits i hom els propagava, sobretot aquells que ell no havia tingut. Hom l'inprestava, segons el costum, car ell ja era ric per aquesta banda.
No solament estigueren per ell els homes, sinó també les dones. Quin nombre infinit de "bons casaments" hauria fet, per poc que la fantasia l'hagués pres sols per "fixar-se"! Les velles misses sobretot, aquelles que feia quaranta anys que s'anaven assecant damunt la pell, somniaven nit i dia davant dels seus retrats.
Certament que hauria trobat companyes a centenars, àdhuc si els hagués imposat la condició de seguir-lo pels aires. Les dones són agosarades quan no tenen por de res. Però la seva intenció no era pas la de fer descendència sobre el continent lunar i trasplantar-hi una raça encreuada de francesos i americans. Va refusar.
-Anar a representar allí dalt - deia - el paper d'Adam amb una filla d'Eva! Gràcies! No tardaria a trobar serpents...!
Així que per últim pogué sostreure's de les gaubances massa repetides del seu triomf, en companyia dels seus amics va anar a veure el Columbiad. Aquesta visita, bé la hi devia! A més, esdevingué molt fort en balística des que convivia amb Barbicane, J.-T. Maston i tutti quanti. El seu més gran plaer consistia a repetir a aquells braus artillers que tots ells no eren més que uns homicides amables i savis. Sota aquest aspecte no es callava cap broma. El dia que visità el Columbiad va admirar-lo molt i davallà fins al fons de l'ànima d'aquell gegantí morter que aviat l'engegaria cap a l'astre de les nits.
-Almenys - digué -, aquest canó no farà mal a ningú, cosa que ja és prou sorprenent per part d'un canó. Però de les vostres màquines que destrueixen, incendien i maten, no me'n parleu pas, i, sobretot, no vingueu mai a dir-me que tenen "una ànima", perquè no us creuré pas!
Ara ve a tomb de dir una proposició relativa a J.-T. Maston. Quan el secretari del Gun-Club va sentir que Barbicane i Nicholl acceptaven la proposició de Miquel Ardan, resolgué d'ajuntar-se amb ells i fer "la partida de quatre". Un dia, doncs, demanà per prendre part al viatge. Barbicane, desolat de refusar, li féu comprendre que el projectil no podia endur-se un nombre tan gran de passatgers. I J.-T. Maston, desesperat, va anar a cercar Miquel Ardan, que li pregà de resignar-se i li féu valer arguments "ad hominem".
-Veus, Maston? - li digué -, no convé prendre les meves paraules en mal sentit, però la veritat sigui dita: allí dalt, entre nosaltres, tu estàs massa incomplet per a presentar-te a la Lluna!
-Incomplet! - exclamà el valent invàlid.
-Sí, bon amic meu! Pensa en el cas que trobéssim habitants allí dalt. ¿Voldries donar-los una tan trista idea del que passa aquí a baix, ensenyar-los el que és la guerra, mostrar-los que la millor part del seu temps és esmerçat a devorar-se, a esmicolar-se, a trencar-se braços i cames, i això en un globus que podria alimentar cent mil milions d'habitants i on amb prou feines n'hi ha mil dos-cents milions? Vaja, benvolgut amic, que faries que ens deixessin al carrer!
-Però si vosaltres arribareu fets a trossos - replicà J.-T. Maston -, si estareu tan incomplets com jo!
-Certament - respongué Miquel Ardan -, però no hi arribarem pas fets a trossos!
En efecte, un experiment preparatori, intentat el 18 d'octubre, havia donat els millors resultats i havia fet concebre les més legítimes esperances. Barbicane, desitjant fer-se càrrec de l'efecte del contracop al moment de la sortida d'un projectil, féu venir un morter de trenta-dues polzades (0,80 m.) de l'arsenal de Pensacola. Fou instal·lat a la costa de la rada d'Hillisboro, a fi que la bomba caigués al mar i que la seva caiguda fos esmorteïda. Només es tractava de provar el sotrac de la sortida i no el xoc de l'arribada. Un projectil buit fou preparat amb la més gran cura per a aquest curiós experiment. Un gruixut encoixinat, aplicat sobre una xarxa de ressorts fets del millor acer cobria les seves parets interiors. Era un vertader niu curosament encoixinat.
-Quina llàstima de no tenir-hi un lloc! - deia J.-T. Maston tot planyent-se que la seva estatura no li permetés d'intentar l'aventura.
En aquesta seductora bomba, que es tancava per mitjà d'un tap de rosca, hi fou introduït de moment un gat negre molt gros i després un esquirol que pertanyia al secretari perpetu del Gun-Club, i al qual J.-T. Maston tenia particular afecte. Es tractava de saber com aquests animalets poc sotmesos al vertigen suportarien aquest viatge experimental.
El morter fou carregat amb cent seixanta lliures de pólvora i la bomba col·locada dins la peça. Hom féu foc.
De seguida el projectil s'enlairà amb rapidesa, va descriure majestuosament la seva paràbola, assolí una alçària d'uns mil peus aproximadament, i amb una corba graciosa anà a enfonsar-se enmig de les ones.
Sense perdre un moment, una embarcació s'encaminà al lloc de la seva caiguda. Hàbils nedadors es llançaren sota les aigües i fixaren uns cables a les orelles de la bomba, la qual fou hissada ràpidament a bord. No havien passat cinc minuts des de l'instant en què els animals foren tancats i el moment en què es descargolà el tap de rosca de la seva presó.
Ardan, Barbicane, Maston i Nicholl es trobaven damunt la barca i assistiren a l'operació amb un sentiment d'interès fàcil de comprendre. A penes la bomba fou oberta, que el gat fugí a fora, un xic macat, és cert, però ple de vida i sense tenir l'aire de retornar d'una expedició aèria. Però de l'esquirol, res. Prou el buscaren, però ni el rastre no en pogueren trobar. S'hagué de reconèixer la veritat del succeït. El gat s'havia menjat el seu company de viatge.
J.-T. Maston va entristir-se molt per la pèrdua del seu pobre esquirolet, i es proposà inscriure'l en el martirologi de la ciència.
Sigui el que es vulgui, després d'aquest experiment, tota vacil·lació i tota temença desaparegueren. Ultra això, els plànols de Barbicane havien encara de perfeccionar el projectil i reduir gairebé del tot els efectes del contracop. No mancava més que partir.
Dos dies després, Miquel Ardan rebia un missatge del president de la Unió, honor al qual va mostrar-se particularment sensible.
A exemple del seu cavalleresc compatriota el marquès de La Fayette, el Govern li atorgava el títol de ciutadà dels Estats Units d'Amèrica.

1. Francesc Aragó (1786-1853), il·lustre astrònom català de relleu universal nat al Rosselló. Del 1806 al 1809, viatjà arreu de les terres de Catalunya, València i Mallorca, com a col·laborador d'una missió científica de l'observatori de París. (N. del T.)
2. Els encarregats de menar els elefants a l'Índia.


Tornar a la pàgina inicial