AL VOLTANT DE LA LLUNA

Capítol XX

ELS SONDEIGS DE LA SUSQUEHANNA

-Ei, tinent, com va aquest sondeig?
-Crec, senyor, que l'operació ja toca a la seva fi - respongué el tinent Bronsfield -. Però ¿qui havia de creure's trobar una tal profunditat tan a prop de terra, a un centenar de llegües tan sols de la costa americana?
-Certament, Bronsfield, és una forta depressió - digué el capità Blomsberry -. Existeix en aquest indret una vall submarina aprofundida pel corrent de Humboldt que segueix les costes d'Amèrica fins a l'estret de Magallanes.
-Aquestes grans profunditats - continuà dient el tinent - són poc favorables per a la col·locació de cables telegràfics. Val més un planell unit, com el que sosté el cable americà entre Valentia i Terranova.
-Ja hi convinc, Bronsfield. I, amb el vostre permís, tinent, quina profunditat tenim ara?
-Senyor - respongué Bromfield -, tenim encara en aquest moment, vint-i-un mil cinc-cents peus de sonda llançada a l'aigua, i l'escandall que arrossega la sonda encara no ha tocat al fons, car la sonda hauria pujat per si mateixa.
-És un enginyós aparell aquest de Brook - digué el capità Blomsberry -. Permet d'aconseguir sondeigs amb una gran exactitud.
-Toca! - cridà en aquest moment un dels timoners de proa que vigilava l'operació.
El capità i el tinent s'encaminaren al castell de proa.
-Quina profunditat tenim? - preguntà el capità.
-Vint-i-un mil set-cents seixanta dos peus1 - respongué el tinent tot escrivint aquesta xifra al seu quadern.
-Bé, Bronsfield - digué el capità -, vaig a anotar aquest resultat en el mapa. Mentrestant, feu pujar la sonda a bord. És un treball d'algunes hores. Durant aquesta feina el fogainer encendrà les calderes, i així estarem a punt de partir quan haureu acabat. Són les deu de la nit, i, amb el vostre permís, tinent, vaig a ficar-me al llit.
-Feu, senyor, feu - respongué polidament el tinent Bronsfield.
El capità de la Susquehanna, un brau home entre els valents i molt humil servidor dels seus oficials, tornà a la seva cabina, prengué un grog and brandy2 a que valgué a l'encarregat del menjador inacabables mostres de satisfacció, i es ficà al llit no sense abans haver adreçat els seus compliments al seu criat per la manera de fer el llit, i s'adormí d'un son plàcid.
Eren, llavors, les deu de la nit. El dia onze del mes de desembre anava a acabar-se amb una nit magnífica.
La Susquehanna, corbeta de cinc-cents cavalls de força, de la marina nacional dels Estats Units, s'ocupava en la tasca de fer sondeigs pel Pacífic, a cent llegües aproximadament de la costa americana,3 a través d'aquella península estiregassada que es dibuixa en la costa de Nou Mèxic.
El vent, a poc a poc, havia amollat. Cap agitació feia tremolar les capes de l'aire. El gallardet de la corbeta, immòbil, inert, penjava del pal de goneta.

 

Em sembla que ja veig els nostres valents


El capità Jonathan Blomsberry - cosí germà del coronel Blomsberry, un dels més apassionats membres del Gun-Club, que s'havia emmullerat amb una Horschbidden, tia del capità i filla d'un honorable negociant del Kentucky - no hauria pogut desitjar un temps millor per a menar a bon terme les seves delicades operacions de sondeig. La seva corbeta no havia sofert els efectes d'aquella immensa tempesta que, escombrant els núvols amuntegats sobre les Muntanyes Roqueres, havia permès d'observar la marxa del famós projectil. Tot anava al seu gust i ell no s'oblidava tampoc de donar-ne gràcies al Cel amb el fervor d'un sacerdot.
La sèrie de sondeigs duts a terme per la Susquehanna no tenien altra finalitat que reconèixer les fondàries més favorables per a la col·locació, d'un cable submarí que havia de relligar les illes Hawai amb la costa americana.
Era un vast projecte degut a la iniciativa d'una poderosa companyia. El seu director, l'intel·ligent Cyrus Field, àdhuc pretenia cobrir totes les illes de l'Oceania per mitjà d'una immensa xarxa elèctrica, empresa grandiosa i digna del geni americà.
I era a la corbeta Susquehanna que havien estat confiades les primeres operacions de sondeigs. En aquesta nit de l'11 al 12 de desembre, es trobava exactament als 27º 7' de latitud Nord i als 41º 37' de longitud Oest del meridià de Washington.4
La Lluna, aleshores, en el seu darrer quart, començava a mostrar-se damunt de l'horitzó.
Després d'haver-se'n anat el capità Blomsberry, el tinent Bronsfield i altres oficials s'havien reunit a l'entrepont. En aparèixer la Lluna, llurs pensaments se n'anaren cap aquest astre, que els ulls de tot un hemisferi contemplaven aleshores. Les millor ulleres de llarga vista de mariner no haurien pogut descobrir el projectil errant a l'entorn de la seva semiesfera, i això no obstant, totes s'enfocaren devers el seu disc brillant que milions de mirades ullaven al mateix moment.
-Ja fa deu dies que partiren - digué llavors el tinent Bronsfield -. Què deu ser d'ells?
-Hi han arribat, mon tinent - exclamà un jove guarda marina -, i ells fan el que fa tot viatger arribat en un país nou: es passegen!
-Ho crec, perquè vós ho dieu, mon jove amic - respongué el tinent Bronsfield.
-Tanmateix - reprengué un altre oficial -, no es pot posar en dubte llur arribada. El projectil ha hagut d'haver arribat a la Lluna al moment en què era plena, el dia 5 a la mitjanit. Som a l'11 de desembre, o sigui que ja fa sis dies. Ara bé, en sis vegades vint-i-quatre hores, i sense foscor, hi ha temps d'instal·larse confortablement. Em sembla que ja veig els nostres valents compatriotes acampats al fons d'una vall, a les vores d'un rierol selenita, prop del projectil mig enterrat per la caiguda entre desferres volcàniques, i el capità Nicholl començant les seves operacions d'anivellament, el president Barbicane posant en ordre les seves notes de viatge, i Miquel Ardan perfumant les solituds lunars amb la flaire dels seus londres...5
-Sí, això ha d'ésser així, així mateix! - exclamà el jove guarda marina, entusiasmat per la descripció ideal del seu superior.
-Ho vull creure - respongué el tinent Bronsfield, que no s'entusiasmava gaire -. Per dissort, les noves directes del món lunar ens mancaran sempre.
-Perdoneu, mon tinent - digué el jove guarda marina -, però el president Barbicane ¿no ens pot escriure?
Un esclat de rialles acollí aquesta resposta.
-No pas cartes - reprengué vivament aquell jove -. L'administració de Correus no té res a veure-hi, aquí.
-¿No és pas l'administració de les línies telegràfiques? - preguntà irònicament un dels oficials.
-Res d'això tampoc - respongué el jove guarda marina, que no s'immutava -. Però és molt fàcil d'entaular una comunicació gràfica amb la Terra.
-I com?
-Per mitjà del telescopi de Long's-Peak. Ja sabeu que apropa la Lluna a dues llegües solament de les Muntanyes Roqueres,6 i que permet de veure, a la seva superfície, objectes que tinguin nou peus de diàmetre.7 Doncs bé, que els nostres enginyosos amics construeixin un alfabet gegantí! Que escriguin paraules de cent toeses de longitud i frases duna llegua de llargària, i així podran enviar-nos notícies seves!
Van aplaudir xardorosament el jove guarda marina, que per cert, no deixava de tenir una certa imaginació. El mateix tinent Bronsfield convingué que la idea era executable. Va afegir que amb la tramesa de raigs lluminosos agrupats en feixos per mitjà de miralls parabòlics també es podien establir comunicacions directes. Certament, aquests raigs també serien visibles a la superfície de Venus o de Mart, com el planeta Neptú ho és de la Terra. Va acabar dient que punts brillants ja havien estat observats sobre els planetes més propers i que bé podrien ésser senyals fets a la Terra.8 Però féu remarcar que, si bé per aquest mitjà es podien tenir notícies del món lunar, no se'n podien enviar del món terrestre, llevat que els selenites tinguessin a llur disposició instruments adequats per a fer observacions llunyanes.

 

Pocs peus més


-Evidentment - respongué un dels oficials -, però el que ha estat dels viatgers, el que han fet, el que han vist, heus aquí el que ens ha d'interessar sobretot. Ultra això, si l'experiment ha reeixit, de la qual cosa jo no dubto, ja es repetirà. El Columbiad segueix encastat en terres de la Florida. Això no és més que una qüestió de bala i de pólvora, i totes les vegades que la Lluna passarà pel zenit se li podrà enviar un carregament de queviures.
-I és evident - respongué el tinent Bronsfieldque J.-T. Maston, en una d'aquestes vegades anirà a reunir-se amb els seus amics.
-Si m'hi vol - exclamà el jove guarda marina -, estic disposat a acompanyar-lo.
-Oh, d'aficionats, no en mancaran pas! - replicà Bronsfield -, i, si se'ls deixa fer, aviat la meitat dels habitants de la Terra haurà emigrat a la Lluna!
Aquesta conversació entre els oficials de la Susquehanna s'allargà fins prop de la una de la matinada. Ningú no sabria dir quins sistemes més atorrolladors, quines teories més agosarades no foren exposades per aquells esperits agosarats. Després de la tempativa de Barbicane, semblava que res no havia d'ésser impossible als americans. I ells ja projectaven d'expedir, no pas una comissió de savis, sinó tota una colònia, devers les platges selenites, i tot un exèrcit amb infanteria, artilleria i cavalleria, per conquerir el món lunar.
A la una de la matinada, l'operació de fer pujar la sonda encara no s'havia acabat. Restaven encara, deu mil peus per retirar, la qual cosa exigia unes quantes hores de treball. Obeint ordres del comandant, les calderes havien estat enceses i la pressió era alta. La Susquehanna hauria pogut partir aleshores mateix.
En aquell moment - era la una i disset minuts de la matinada -, el tinent Bronsfield es disposava a abandonar la guàrdia i tornar a la seva cabina, quan la seva atenció fou atreta per un xiulet llunyà i completament inesperat.
Tant els seus companys com ell cregueren de moment que aquest xiulet era produït per una fugida de vapor, però en aixecar el cap pogueren constatar que aquella remor es produïa vers les capes més llunyanes de l'aire.
No havien tingut temps encara de fer-se cap pregunta quan aquell xiulet prenia una intensitat horrorosa, i, sobtadament, a llurs ulls enlluernats, aparegué un bòlid enorme, inflamat per la rapidesa de la seva cursa i pel seu fregadís per les capes atmosfèriques.
Aquella massa ígnia s'engrandí a llurs mirades, va abatre's amb la fressa del tro sobre el bauprès de Ia corbeta, que estavellà gairebé arran mateix de l'estrau, i s'enfonsà dins les ones amb una remor eixordadora!
Pocs peus més, i la Susquehanna sotsobrava amb tripulació i equipatge.
En aquell instant, el capità Blomsberry aparegué mig vestit i corrent cap al timoner del castell de proa, al qual ja s'havien precipitat també els seus oficials.
-Amb el vostre permís, senyors, què ha passat? - preguntà.
I el jove guarda marina, interpretant, per dir-ho així, el pensament de tots, exclamà:
-Comandant: Són "ells" que tornen!

 



1. 7.070 metres.
2. Beguda alcohòlica amb aigua. (N. del T.)
3. 400 quilòmetres.
4. Exactament als 119º 55' de longitud Oest del meridià de París.
5. Certa mena de cigar havà que abans es fabricava per Anglaterra (N. del T.)
6. 8 quilòmetres.
7. 2,75 metres. Recordi's que el telescopi de Mont Palomar permet veure un objecte a la Lluna que tingui prop d'11 metres. (Nota del Traductor.)
8. Efectivament, en algunes rares ocasions, hom ha vist aparèixer algun punt brillant en el disc de Mercuri o de Venus i els astrònoms no n'han pogut definir la natura. (N. del T.)




 


Tornar a la pàgina inicial