Logo
Contacta
 

Travessa del Carlit


Descripció de l'itinerari

Més informacions
 
Interès de l'itinerari
El pic del Carlit, i tot el seu massís, és una de les atraccions més populars per als amants de la muntanya i la seva travessa constitueix un itinerari bellíssim, dels millors que es poden fer als Pirineus més orientals. L'elegància de les zones lacustres d'un vessant i de l'altre, l'imposant i adust circ glacial del vessant oest, l'altivesa del cim, tot plegat constitueix un atractiu poderós, que ens compensa de sobres l'esforç exigit. Estic convençut que si la feu, no sols no us en penedireu, sinó que us quedaran ganes de repetir-la i de recomanar-la.
Aproximació

Seguint la carretera de Puigcerdà al coll de Pimorent, a Portè entrem a la població i seguim les indicacions de la ruta dels Llacs, pista asfaltada fins un km després de la presa de Passet, al peu de l'antic telecabines de la presa de Lanòs.

Característiques tècniques
Durada: 6.30 h.
Desnivell: +1.250 m; -1.050 m.
Distància: 18,3 km.
Dificultat: Força difícil.
 
Recomanacions
Recorregut d'alta muntanya, només apta per als muntanyencs experts, tot i que no presenta dificultats tècniques. S'han de prendre totes les precaucions d'aquesta classe de recorreguts: calçat, abric, atenció al temps, etc.
 
Descripció del recorregut
 
Pressa de Passet - Estany de Font Viva - Camí dels Enginyers - Estany de Lanòs - Estany dels Forats - Pic de Carlit - Estanys del Carlit - La Bollosa.
0.00 h. Aparcament després de la presa de Passet. 408156 - 4711853 - 1728. Pugem al costat del rec de l'Estany de Font Viva. Aviat el camí puja fort. Al cap de 16 m arribem a un prats, al final dels quals entronquem amb un camí, que seguim a la dreta. Pugem dos graons de pedres i arribem a un altre camí, que també seguim a la dreta. De seguida som als plans al costat de l'estany, a la nostra dreta. (El cel està mig tapat i la perspectiva que se'ns presenta no es gaire bona).

0.30 h. Estany de Font Viva. 408505 - 4712527 - 1890. Estany natural, ben agradable. Al costat NW hi ha les ruïnes d'un refugi. Hi passem pel costat i voregem l'estany, fins a la punta E, on continuem E, baixant a travessar el rec de Lanòs, guiats per senyals grocs. Poc després, passat un rierol, arribem a un replà herbat, on trobem un altre camí.

0.48 h. Camí dels Enginyers. 409509 - 4712249 - 1878. Procedent també de l'aparcament de l'antic telecabines. El seguim a l'esquerra, de pujada, deixant, de seguida, una drecera a l'esquerra. Fem unes llaçades. Després anem N. Deixem (20') a l'esquerra la drecera i després d'una petita pujada arribem a Coma Joan, un replà herbat amb una cabana (9'; 409872 - 4712877 - 2044). Després de travessar una tartera deixem a la dreta (3') el senderó a Puig Roig, que puja al costat d'un rierol. Sempre en sentit N, passem un contrafort i arribem a un refugi (32').

1.52 h. Casa dels Enginyers. 409798 - 4714326 - 2127. Refugi ample, no guardat, a l'esquerra del camí. Continuem per una antiga pista fins sota la presa de Lanòs. En un revolt (10'), ja a la vista de la presa, ens ve de l'esquerra el GR-7 i el Tour del Carlit, pel camí de l'Estany de Lanòs. Seguim a la dreta i de seguida, sense travessar el rec de Lanòs, anem a la dreta (NE), deixant el camí que puja a la Portella de Lanòs. Poc després travessem el rec dels Forats i, sempre per sota la presa, seguim NE fins a un petit replà al capdamunt d'una pista herbada, al costat del rec dels Forats, gairebé sec, i quan veiem ja la punta del Carlit al SE.

2.13 h. Camí del Carlit. 410043 - 4714750 - 2210. Deixant a l'esquerra el GR i el Tour del Carlit, que van per la Portella de la Grava, anem SE. (Durant el recorregut el dia s'ha asserenat i la punta del Carlit és ben neta). (foto 04h) Aviat passem pel costat d'una presa de desviació del rec dels Forats i pugem, en terreny pedregós, per la seva riba esquerra, al costat d'un bonic saltant. Al capdamunt (9'), en un replà, travessem el rec. A partir d'ara anirem tota l'estona per la riba dreta. El caminet, amb alguns botons blancs i fites, va remuntant la bella i cada vegada més aspra vall glacial, sempre SE, enfocats al Carlit.

2.57 h. Estany dels Forats. 411461 - 4714065 - 2473. A l'esquerra del camí. Sense deixar-nos temptar per una ampla collada al SE, pugem un repetjó (E), enfocat a una tartera i al Carlit. Al capdamunt (9') som al peu de la llarga i imposant tartera (E), que sol tenir neu fins al juny, i de vegades més enllà. Iniciem la lenta progressió. Cap a la meitat de la tartera, en una bifurcació en "y", prenem a la dreta (SE), fins a una careneta (2.800 m), al peu del cim, que tornem a veure, ja ben a la vora. Una última progressió ens deixa al collet o bretxa, al N del Carlit, que ens obre la visió de la impressionant vall lacustre del Carlit (E). Només ens resta una curta grimpada de la cresta (S) fins al cim.

4.10 h. Pic de Carlit. 412451 - 4713804 - 2920. Vèrtex geodèsic i cim més alt dels Pirineus Orientals. La vista és àmplia als quatre vents i, si el temps ho permet, dóna gust fer-hi una llarga reposada, només activa la vista, gaudint de l'extraordinària bellesa dels encontorns i encuriosits pels molts cims que s'hi veuen. (foto)
Retornem al collet i baixem a la dreta (E). Després d'una curta tartera de pedra petita flanquegem a la dreta en curtes i fàcils desgrimpades, guiats per senyals vermells. Arribem a una careneta, al peu del tossal Colomer, que deixem a la dreta. Anem baixant per terreny rocós, passem al costat d'un estanyol (2.600 m), gelat fins ben entrat l'estiu, i arribem al primer estany gran, on comença el terreny herbat.

5.12 h. Estany Sobirà. 414137 - 4713078 - 2372. El deixem a l'esquerra. També hi deixem una bifurcació que passa pels estanys de Trebens i de Castellà. Entre els nombrosos camins que anirem trobant, sempre hem de seguir el més fressat, força ample a causa de la molta gent que hi passa i ben fitat en els pocs punts dubtosos. Passem al costat de l'estany de Vallell, entre els Sec (dreta) i de la Comassa (esquerra) i després entre els del Viver i el Negre. Aviat veiem l'estany de la Bollosa, però encara hem de fer un tros més de camí en bosc pins i abundants nerets fins que no arribem a la presa i a l'aparcament.

6.30 h. Estany de la Bollosa. Aparcament. 418306 - 4712631 - 2022. Zona sempre plena de cotxes, que contrasta amb la solitud de bona part del camí que hem fet. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 17 de juny del 2006, amb el CMSC.
 
Mapes útils
Cerdanya. 1/50 000. Editorial Alpina.
Bourg-madame. 2249 OT. TOP 25. IGN. París.
Font-romeu. 2249 ET. TOP 25. IGN. París.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu