Logo
Contacta
 

Roc de Fraussa


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Webs relacionades
 
Interès de l'itinerari
El Roc de Fraussa s'alça dominant la plana de l'Empordà, tot i que és tapat, en part, pel pic de les Pedrisses (o de les Salines), més baix, però que li treu protagonista per a la gent de la plana, que coneixen aquestes muntanyes con les de les Salines. La vista, des del seu cim, mereix una excursió. A E i SE hi ha als nostres peus la plana empordanesa, amb el pantà de Boadella a primer terme i l'arc de la badia de Roses ben dibuixat al fons; a S i SW tenim les muntanyes del Mont, Bassegoda i altres cims pirinencs; a NW la magnifica visió del Canigó, que s'obre com una "magnòlia immensa", segons la intuïció de Jacint Verdaguer; finalment, a NE, la plana del Rosselló, bessona de l'empordanesa, amb els seus pobles esparsos arreu. Si, com nosaltres, teniu la sort de trobar el cim una mica enfarinat, fareu una aquelles caminades més reconfortants.
Aproximació

Des de Barcelona si aneu per la AP-2 per la sortida de la Jonquera i si aneu per la N-2, poc abans d'arribar a aquest poble, agafeu la GI-500 a Agullana i a aquest poble la GI-501 a la Vajol. Nosaltres vam deixar l'autocar a un km després d'aquest poble, a la ctra. del coll de Manrella, al costat del restaurant Camaulis.

Característiques tècniques
Durada: 6:15 hores.
Desnivell: 1050 metres.
Distància: 20,7 km.
Dificultat: F-3; T-1. És una excursió llarga i de força desnivell. Si es vol hi ha, evidentment, possibilitats de fer-la més curta.
Cobertura mòbil: Sí.
 
Recomanacions
Anar ben calçat i gaudir del paisatge.
 
Descripció del recorregut
 
La Vajol (rest. Camaulis) - les Salines - coll del Pou de Neu - el Moixer - Roc de Fraussa - coll del Pou de Neu - les Illes - coll de Manrella.
Restaurant Camaulis. 0:00 h; 611 m. 50 m després del restaurant seguim les indicacions al castell de Cabrera i a les Salines per una pista a l'esquerra, enmig d'una plantació de castanyers.

Coll de Lli. 0:18 h; 724 m. Deixem a la dreta el camí que mena a aquest coll, que és a tocar, i a les Illes. Podria ser una bona variant des d'aquest poble, ja en territori francès. Continuem per la pista i 5' després deixem a l'esquerra un camí al castell de Cabrera, tot i que la seva visita és del tot recomanada. Amunt per la pista, entre pins, alzines, roures i abundants grèvols, deixem diversos trencalls, sempre seguint les indicacions a les Salines.

Les Salines. 1:23 h; 1100 m. Abans d'arribar el santuari trobem ermita excavada en una cova. Continuem pujant per un corriol que surt del costat dret de l'ermita.

Coll del Pou de Neu. 1:48 h; 1242 m. Retrobem la pista que puja fins a les instal·lacions del Moixer. També trobem el GR-10, que seguirem després. A la dreta hi ha el Roc del Pou i una mica més enllà el pic de les Pedrisses, que ofereixen una molt bona vista. Continuem per un corriol marcat de groc, a l'esquerra, entre la pista del Moixer i el GR, que puja per la carena entre faigs.

El Moixer. 2:20 h; 1446 m. Molt bona panoràmica, malgrat les instal·lacions de comunicació. El Roc de Fraussa és a tocar.

Roc de Fraussa. 2:30 h; 1452 m. Dues puntes escarpades, però fàcils. La vista s'eixampla un pèl més. Baixem per l'altre costat, vessant nord, prop de la carena. Als 10', en un petit collet, hi ha un camí marcat de groc, que va a l'esquerra. Seguim avall i 8' després entronquem amb el GR-10, que seguim a la dreta.

Bifurcació. 2:43 h; 1320 m. Deixem a l'esquerra un camí a els Banys d'Arles (Amélie-les-Bains pels francesos). A sota hi ha un pou de neu força gros. Continuem pel GR, que ja no deixarem fins passat les Illes. Anem voltant els vessant nord de la serra enmig d'una fageda impressionant.

Coll del Pou de Neu. 3:13 h. 1242 m. Altre cop en aquest coll, deixem els camins de pujada i baixem pel vessant nord, sota els rocs. El camí inicia un fort pendent, altra vegada immersos en la fageda.

Cruïlla del refugi forestal. 3:58 h; 1000 m. Deixem a l'esquerra el camí del refugi i poc després pugem a un collet.

Coll dels Cirerers. 4:18 h; 990 m. A l'esquerra deixem el camí a la Font Freda. Una mica més endavant deixem a la dreta un camí que retorna al coll del Pou de Neu. Després de planejar una estona, quan s'obre la vista sobre les Illes, deixem la pista i girem a l'esquerra per baixar per unes dreceres, que ens fan tallar pistes de desembosc, entre una zona de cirerers. Al cap d'uns 20' arribem a una pista més important, que seguim sempre de baixada.

Carretera a les Illes. 4:58 h; 602 m. En realitat és una pista asfaltada. La seguim a la dreta, direcció de les Illes.

Les Illes. 5:45 h; 563 m. Deixem a la dreta el nucli del poble i anem a l'esquerra per la carretera a Morellàs. Poc després la deixem per pujar a la dreta entre una urbanització. Després d'uns 15', a la segona corba a l'esquerra, deixem el GR i tirem de dret. En una careneta, al segon trencall a la dreta, deixem els carrers i entrem en una pista sense asfaltar que ens condueix, sempre per la carena, de nou a la carretera, a 200 m del coll.

Coll de Manrella. 6:15 h; 718 m. Final de l'itinerari. Al coll hi ha el monument a Lluís Companys i a tots els exiliats de l'última guerra, molts dels quals es van escapar per aquí. Com diu el monument, en realitat Lluís Companys va sortir a la frontera pel coll de Lli, prop del qual hem passat aquest matí.

Nota: Si no es va en autocar és millor fer la tornada pel coll de Lli, per retornar al punt de sortida. Per això, a les Illes es travessa el poble i davant del restaurant dels Trabucaires s'agafa un camí prop del torrent i es va pujant sense desviar-se a la dreta, fins al coll.

 
Data del recorregut: Itinerari fet amb el CMSC el dia 8 de maig de 2004, en el cicle de Cims Comarcals, anant de guia en Joan Carles Alayo.
 
Mapes útils
Pot servir el mapa de l'Alpina: Salines, Bassegoda, Alt Vallespir, 1:50.000.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu