Logo
Contacta
 

Matagalls des de Viladrau


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
Excursió que abraça ambients ben diversos del Montseny: en l’aspecte de la vegetació, varietat arbòria entre Viladrau i l’Erola: roureda, alzinar, castanyeda i arbres de ribera com el vern, l’avellaner, el pollancre, etc, a més de gran varietat de mata; una castanyeda imponent entre l’Erola i Sant Segimon; els prats alpins al voltant de Matagalls; la fageda dominant en baixar de Matagalls, i, finalment, l’alzinar. Per altra banda, també el relleu es manifesta divers, amb tallats abruptes i ondulacions suaus. A més, la presència humana ha deixat relíquies ben interessants, com les ermites de Sant Miquel del Barretons o de l’Erola; el monestir de Sant Segimon, masies pairals notables, molins al costat del sot dels Vernets, o les cases d’estiueig de Viladrau. L’aigua i les fonts abunden i els poetes han mitificat el paisatge. Tot plegat una excursió molt interessant i variada.
Aproximació

A Viladrau s’hi arriba des de l’autovia de Vic, passant per Seva, o des d’Arbúcies. També s’hi pot accedir des de Sant Celoni, per Santa Fe.

Característiques tècniques
Durada: 4.30 h.
Desnivell: + 900 m; - 570 m.
Distància: 14,5 km.
Dificultat: No hi ha dificultats fora dels desnivells.
Recomanacions
Com sempre que es va a la muntanya cal preparar l’itinerari, portar calçat i roba adequada i estar alerta del temps.
Descripció del recorregut
 
Viladrau – L’Erola – Sant Segimon i Sant Miquel dels Barretons – Matagalls – Coll Pregon – Coll de Joan – Coll de Buc de Riol.
0.00 h. Viladrau. Seguim l’itinerari de Viladrau-Erola-Malataup fins al punt 4.

0.54 h. Mare de Déu de l’Erola. 447388 – 4631526 – 872. Senzilla i agradable ermita del segle XVII, que té adossada una vivenda que servia per als ermitans de Sant Segimon durant l’hivern i després fou habitada per gent de pagès. S’hi celebra un aplec l’últim diumenge de maig. Continuem en la mateixa direcció que hem arribat, pujant entre castanyers vellíssims, que més amunt són substituïts per faigs. El camí s’eleva ràpidament i s’amplien els horitzons. Passem el torrent de Sant Segimon, pugem fort i arribem al collet de l’Estornell, sota mateix del santuari. El camí hi passa per sota i mena a la pista d’accés, que seguim a la dreta, ja que l’accés a Sant Segimon està tancat per obres de restauració. Al cap de 100 m la deixem i pugem a l’esquerra per un corriol obert de nou i ben indicat. És una ascensió ràpida fins a sobre de l’ermita de Sant Miquel.

2.04 h. Sant Miquel dels Barretons. Ermita en ruïnes situada sobre un esperó aeri, damunt mateix del santuari de Sant Segimon, del qual ofereix una vista magnífica a vol d’ocell. A partir d’aquí i fins a Matagalls seguim pujant sempre per la carena, sense abandonar-la si no és per estalviar algun petit ressalt. Al collet de la Font (45’; 447990 – 4629053 – 1550) podem desviar-nos a l’esquerra per arribar-nos de pla a la font de Matagalls, que sol rajar sempre.

3.07 h. Matagalls. 448824 – 4628922 – 1697. Matagalls, amb la seva creu i el munt de plaques, té tot l’aspecte d’un cim civilitzat, amb nombrosos camins que s’hi acosten, alguns de molt fressats. És vèrtex geodèsic i talaia de primer ordre. Si el dia es bo la vista és amplíssima: A tramuntana, en primer terme tenim el poble de Viladrau. Enllà, sobresurten tot de muntanyes. Destaquen, d’esquerra a dreta, Port de Comte, Cadí, Ensija, Rasos de Peguera, Pedraforca, Moixeró, Catllaràs, Tosa d’Alp, Puigsacalm, Taga, Costabona, cingles de Collsacabra, el Mont i Canigó. Cap a llevant s’imposa el conjunt del turó de l’Home, les Agudes i els Castellets, amb la vall de Sant Marçal als peus. Vers el migdia, la Depressió Prelitoral, el Montnegre i el mar, darrere. Cap a ponent, el pla de la Calma, amb el puig Drau, el Sui i el Samon com a cims més destacats. Darrere treuen la punta el Tagamanent i, enllà, Sant Llorenç del Munt i Montserrat.
En sortim seguint la mateixa direcció d’arribada, pel GR-5, ben marcat. Passem el collet de l’Home Mort (449174 – 4628525 – 1639), on deixem a la dreta un corriol que es dirigeix a Sant Bernat, i seguim pel GR, que baixa fent llaçades per una magnífica fageda.

3.27 h. Coll Pregon. 449493 – 4628517 – 1532. Pla herbat encantador, amb una estela a Pau Casals al mig. Abandonem el GR i baixem a l’esquerra (N). Aviat el camí es converteix en pista, que volta un pou de neu i pren direcció oest. Ja no abandonem aquesta pista fins al final: primer transcorre dins una fageda i després entre fageda i alzinar.

4.30 h. Coll de Buc de Riol. 451032 – 4630855 – 1109. Collada ampla, on passa la carretera. Final de l’itinerari.
Si volguéssim retornar a Viladrau caminant, el més còmode és seguir la carretera de baixada (S) fins al trencall del Martí (1,5 km) i després prendre el camí cap a aquesta masia, la Vila i Viladrau. Això es pot fer en una hora.
Data del recorregut: Itinerari fet l’octubre de 2009.
 
Mapes útils
Montseny. Editorial Alpina
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu