Logo
Contacta
 

Camins antics de la vall d'Àneu


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Perfil de desnivells
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
L'itinerari uneix diversos pobles de la vall d'Àneu, gairebé tots pertanyents al municipi d'Alt Àneu, a través dels camins que fins fa molts pocs anys eren l'únic mitjà de comunicació entre ells. Hi descobrim un paisatge agradable, uns pobles amb història i uns camins que ens expliquen vides i costums. És apte per a tothom i està molt ben senyalitzat amb un cercle groc i un punt negre al centre. A totes les cruïlles importants hi ha plafons indicatius.
Aproximació

Sortim d'Esterri d'Àneu. S'hi arriba per la C-13 (Eix del Pallars) si es ve del sud, passant per Tremp, la Pobla de Segur i Sort. Pel nord s'hi accedeix des de Vielha per C-28, que passa per port de la Bonaigua.

Característiques tècniques
Durada: 4:30 hores.
Desnivell: 300 metres.
Distància: 14 km.
Dificultat: Sense dificultat.
Cobertura mòbil: Sí.
 
Recomanacions
Cal anar ben calçat per fer trecking. Es troba aigua pels pobles on es passa.
 
Descripció del recorregut
 
Esterri d'Àneu - València d'Àneu - Sorpe - Borén - Isabarre - Esterri.
Esterri d'Àneu. 0:00 h; 960 a. Anem al Cap de la Vila, a la creu de Terme, on comença el carrer de València que continua amb el camí de València quan agafa la muntanya. El camí vell de València és l'antic camí d'unió entre Esterri i València. El camí, estret, puja suaument i sense descans fins arribar a València. Es passa pel forat de la guineu, l'oratori de Sant Antoni i per sota del castell de Pallars o de València.

València d'Àneu. 0:30 h; 1080 a. A l'entrada del poble es troba, a la dreta, l'ermita de sant Cosme. Convé seguir el camí que passa pel seu costat i arribar-se en 5' a les ruïnes del castell de Pallars, construcció notable i que domina tota la vall d'Àneu. Retornats al punt de partida, es travessa el poble i se surt de darrere l'església. Es baixa suaument a creuar el riu de la Bonaigua i es puja cap a Sorpe per la solana del serrat de Giroles. Abans d'arribar al poble trobem una cruïlla, que permet escurçar l'itinerari i baixar directament a Isabarre.

Sorpe. 1:30 h; 1270 a. S'hi entra pel costat de l'antic estudi o escoles. El poble destaca la casa Visa, imponent, avui residència de casa de pagès. Mereix atenció, també, l'església, molt reformada i desfigurada. Sortim pel final de l'únic carrer, en baixada, pel camí vell de Borén. Encara avui aquesta és l'única via de comunicació entre els dos nuclis, tot i que està en força mal estat. Quan s'arriba a la ribera del riu Noguera Pallaresa trobem el camí que segueix cap a la dreta, per la qual cosa no és imprescindible entrar a Borén.

Borén. 1:55 h; 1100 a. S'hi arriba per un pont de fusta. L'església de sant Martí conserva una interessant portada. Retornem a la cruïlla i comencem a baixar al costat del riu, però aviat ens n'apartem, per anar a trobar el camí que baixa de Sorpe a Isabarre. Un cop en aquesta cruïlla seguim en direcció a Isabarre, en forta baixada. Creuem el riu per un pont modern. L'antic, restes del qual queden al costat, es va enfonsar el 1953.

Isabarre. 3:05 h. 1090 a. Creuem la carretera i ens endinsem al poble. Sortim per la part alta, en lleugera pujada. Quan s'arriba a la solana dels Oms es planeja i després es comença a baixar, es passa un torrent i es baixa pel Seguer, sempre per sobre de la carretera. Molt a prop d'aquesta, en uns revolts, es va a l'esquerra i es baixa sobre Esterri per l'anomenada escala de Linse. Tot aquest camí des d'Isabarre era, antigament, i fins l'any 1932, l'única comunicació existent per als pobles de la ribera d'Isabarre i Isil. Finalment desemboquem al carrer d'Isabarre, i entrem a Esterri creuant el pont romànic.

Esterri d'Àneu. 4:30 h. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet 26 de juny de 2004.
 
Mapes útils Alpina: 1:25 000, Sant Maurici; ICC: Mapa excursionista 1:50 000, Pica d'Estats - Aneto.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu