Logo
Contacta
 

Gra de Fajol


Descripció de l'itinerari

Més informacions
Racó literari
 
 
Interès de l'itinerari
El Gra de Fajol és un cim poc freqüentat pels excursionistes, que prefereixen els més alts dels voltants. En canvi, els escaladors, malgrat les restriccions que hi ha en certes èpoques, hi van més sovint. Pujar-hi des del coll de la Marrana és una bona opció i la més sovintejada. L'opció que descrivim aquí, pel pas de l'Isard, poc coneguda, potser exigeix una mica més de seguretat en la muntanya, però és força més interessant i divertida. Si es completa amb el Bastiments i el pic de la Dona, tenim una esplèndida volta del circ d'Ulldeter, que els bons amants de la muntanya recordaran amb gust.
Aproximació

A Camprodon prenem la carretera a Setcases i des d'aquest poblet seguim la carretera de l'estació d'esquí de Vallter 2000. Al final d'una sèrie de revolts tancats trobem el camí, ben indicat, del refugi d'Ulldeter. Hi ha lloc per aparcar.

Característiques tècniques
Durada: 2:37 h.
Desnivell: 700 m.
Distància: 6,0 km.
Dificultat: No hi ha cap dificultat especial, però cal estar ben acostumat a la muntanya.
 
Recomanacions
Anar amb calçat adequat per a l'alta muntanya. Uns bastons poden ser una bona ajuda
 
Descripció del recorregut
 
Aparcament del refugi - Refugi d'Ulldeter - Pas de l'Isard - Coll entre el Gra de Fajol i el Gra de Fajol Petit - Gra de Fajol - Coll de la Marrana - Refugi d'Ulldeter - Aparcament.
0:00 h. Aparcament del refugi d'Ulldeter. 2.100 m. Pugem seguint el GR-11 i les indicacions al refugi. El camí va, força dret, al costat del Ter, tot just acabat de néixer. Paratge bonic, malgrat l'esforç.

0:20 h. Refugi d'Ulldeter. 2.235 m. Pertanyent al CEC. El dies feiners no sempre és obert. Abandonem el GR i ens dirigim vers el petit circ que es veu al costat E del Gra de Fajol, sota les parets verticals. Hem anar al coll que es veu entre els dos cims. Sortim de pla cap a l'esquerra (W), travessant una pista d'esquí. Després passem pel costat d'un estanyol. A l'altra banda és veu el camí. Puja una mica i ens deixa al peu de la tartera, on s'acaba la vegetació. Aquí iniciem una forta pujada, directes a la paret est del Gra de Fajol, al costat d'un còrrec, buscant la comoditat de petites clapades d'herba. Quan arribem al peu de la paret girem a l'esquerra, tot pujant. Després, de pla, travessem la tartera, per anar al peu d'una petita entrada de la tartera. Hi pugem, sempre ran de paret, en una línia recta que ens deixa, gairebé al coll, en un replanet. Girem a l'esquerra, enmig del rocam, fins al coll. Malgrat que la primera impressió feia pensar en un camí impossible, resulta que no és tan difícil.

1:05 h. Coll entre el Gra de Fajol i el Gra de Fajol Petit. 2.494 m. La vista s'obre vers la coma de l'Orri i els cims de l'altre costat. També gaudim de la impressionant paret est del Gra de Fajol. A l'esquerra tenim el Gra de Fajol Petit (2.563 m), que ofereix una esplèndida visió sobre Setcases. Anar-hi i tornar-ne representa uns 45 min. Si no hi anem pugem a la dreta, al costat esquerra de la carena, per un camí ja clar.

1:36 h. Gra de Fajol. 2.708 m. Cim que ofereix una panoràmica perfecta del circ d'Ulldeter, dominat pel Bastiments, del circ de Morenç, sota el pic de la Dona, i dels cims pirinencs fins al Canigó. Baixem per l'altre costat, seguint el camí, que aviat es fa molt rost.

1:55 h. Coll de la Marrana. 2.529 m. Girem a la dreta, baixem fins al refugi i retornem a l'aparcament. Podeu veure una descripció més detallada a Bastiments. És recomanable, si hi ha temps, completar la volta pujant al Bastiments i fent aquest itinerari a la inversa.

2:37 h. Aparcament del refugi. Final de l'itinerari.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el juny del 2005 amb els companys XL, RR i MS.
 
Mapes útils
Alpina: Puigmal - Vall de Núria - Ulldeter, 1:25 000.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu