Logo
Contacta
 

Bastiments i volta al circ d'Ulldeter


Descripció de l'itinerari

Més informacions
 
 
Interès de l'itinerari
A part de fer un cim comarcal, el del Conflent, l'excursió té per si mateixa al·licients prou interessants. La volta als circs de Morenç i d'Ulldeter ens permet contemplar-los des de tots els costats, al mateix temps que ens permet la visió de les valls del Conflent, de l'altre costat. Per altra banda, el cim del Bastiments ja és un punt d'atracció per ell mateix, per la vista que ofereix dels Pirineus i per la seva alçada, la més important de la corda dels Pirineus partint de la Mediterrània. Si el dia és bo, gaudireu sens dubte d'una jornada extraordinària. La volta millora molt si es completa amb el Gra de Fajol.
Aproximació

A Camprodon prenem la carretera a Setcases i des d'aquest poblet seguim la carretera a l'estació d'esquí de Vallter 2000. Al pàrquing de l'estació podem deixar el cotxe.

Característiques tècniques
Durada: 3:40 h.
Desnivell:950 m de pujada; 1.000 de baixada.
Distància: 10,5 km.
Dificultat: És alta muntanya, però no presenta cap dificultat especial.
 
Recomanacions
Tractant-se d'un cim d'alta muntanya, cal anar amb el calçat adequat. També s'ha d'estar molt pendents de les condicions meteorològiques. És desaconsellable en dies molt ventosos, ja que gran part del recorregut és per carena nua.
 
Descripció del recorregut
 
Vallter 2000 - Portella de Mentet - Pic de la Dona - Coll de la Geganta - Bastiments - Coll de la Marrana - Ull de Ter - Aparcament del refugi.
0:00 h . Pla Gran a Vallter 2000. 2.155 m. Sortim del Pla Gran pujant (NE). Al cap de 18 min passem pel costat d'una font, on deixem a la dreta el camí a la portella de Morenç. La vista s'eixampla mica en mica. Destaca, darrere nostre, la retallada silueta del Gra de Fajol.

0:30 h. Portella de Mentet. 2.409 m. Pas important entre les valls d'Ulldeter i de Mentet. La vista s'obre per primera vegada vers aquesta vall, del Conflent, que ja no perdrem fins després de Bastiments. Girem a l'esquerra (NW) i continuem pujant per la carena. Després de 18 min assolim un primer cimet (2.563 m) -la gent de Setcases considera que és el vertader pic de la Dona. El pic que en els mapes consta amb aquest nom l'anomenen de Bacivers. Planegem una mica i tornem a pujar.

1:09 h. Pic de la Dona. 2.704 m. Visió molt àmplia vers tots els costats. Destaca al NW la vall de Mentet. Més lluny veiem també el Canigó. Cap a l'E sobresurt el Bastiments, la nostra propera fita. En sortim (W) gairebé planejant pel desolat pla d'Ombriaga. Deixem a la dreta les serres Gallinera i de Bacivers i baixem per l'esquerra (SW). Passem per un cimet rocós, puig d'Ombriaga, i tornem a baixar. Durant tot aquest tros tenim una vista completa dels circs de Morenç i d'Ulldeter, tancats pel Gra de Fajol.

1:31 h. Coll de la Geganta. 2.611 m. Creuem el camí que comunica la coma de Bacivers amb Ulldeter. Seguim per la carena, pujant. Al cap de 40 min arribem a la creu, posada on el nostre camí es troba amb el que puja del coll de la Marrana. Amb 3 min més som al cim.

2:14 h. Bastiments. 2.883 m. Conegut pels mapes francesos com a pic del Gegant. Hi ha un vèrtex geodèsic, destrossat. La vista de tot aquest sector dels Pirineus és completa, des del Canigó i Costabona, per l'E, al Pic de l'Infern i el Puigmal per l'W. Cap al N les serralades franceses, amb el Carlit destacat. Si ens acostem al cim occidental (2.881 m), amb un piolet clavat, millora la visió de la coma Mitjana, amb els dos estanys que l'ornamenten. Per baixar retornem fins al punt on hi ha la creu i girem a la dreta. El pendent és força pronunciat a l'inici.

2:58 h. Coll de la Marrana. 2.529 m. Important punt de pas entre les valls d'Ulldeter i de Coma de Vaca i Núria. Punt de divisió de les conques del Ter i del Freser. En direcció S i després E un marcat camí puja al Gra de Fajol. Al coll hi passa el GR-11. Baixem seguint aquest camí a l'esquerra (E). Al cap de 13 min passem pels Ulls del Ter, naixements d'aigua, que donen origen a aquest riu. Poc després arribem a una pista d'esquí. Hi passem per l'esquerra i arribem al refugi.

3:20 h. Refugi d'Ulldeter. 2.235 m. Pertanyent al CEC. Hi ha possibilitats de menjar, quan és obert. A mà dreta hi ha un estanyol, bon lloc per descansar. Baixem del costat del refugi seguint el GR-11 fins a la carretera.

3:40 h. Carretera de Setcases a Vallter 2000. 2.100 m. Final de l'itinerari. Si no tenim mitjà de transport alternatiu, haurem de pujar un quilòmetre de carretera fins al punt de sortida.

 
Data del recorregut: Itinerari fet el 19 de juny de 2005, amb el CMSC. Va fer de guia en Xavier Losantos.
 
Mapes útils
Alpina: Puigmal - Vall de Núria - Ulldeter, 1:25 000.
 
 
Lloc web creat per Pere Robert. Es permet l'ús i la còpia d'aquestes pàgines sempre que no sigui per a fins comercials. Es prega que citeu el web d'origen. Qualsevol suggeriment serà ben rebut al correu electrònic correu