Índex     >     Euclides     >      Biografia
 

Euclides d’Alexandria

 

 

 

Euclides va néixer al voltant de l’any 325 avanç de Crist i va morir al voltant del 265 avanç de Crist.No està clar on va néixer, ni les dates de naixement i mort. Inclòs es dubta si va ser real. Hi ha tres teories:

-  La primera que Euclides va existir realment i va escriure les obres que se li atribueixen.

- La segona diu que Euclides era el cap d’un equip de matemàtics que treballaven a la biblioteca de Alexandria. Entre tots van escriure les obres que s’atribueixen a Euclides.

-  La tercera diu que Euclides no va existir. Les obres atribuïdes a Euclides van ser escrites per un equip de matemàtics que van agafar aquest nom d’un personatge real (Euclides de Megara) que va viure cent anys avanç.

 

Les raons per sospitar de la existència d’Euclides es deu a que no es coneix res d’ell. A més hi ha diferencies de estil als llibres.

L’obra més important sense dubte d’Euclides (i pot ser de les matemàtiques) es els Elements. S’han fet més de mil edicions d’aquest llibre.

 

En aquest llibre destaca, la claredat amb la que es plantegen els problemes i el rigor amb el que son provats els teoremes.

 

El llibre comença amb definicions i cinc postulats. El cinquè postulat: per un punt del pla només es pot traçar una paral·lela i una sola, a una recta, es la base de la geometria euclídea. Molts  matemàtics han intentat demostrar aquest postulat sense aconseguir-ho. Va ser Lobachevski el que va donar una solució al problema del V postulat: El postulat no pot ser provat i el que es mes curiós, si considerem la proposició oposada ( que per un punt del pla es pot traçar més d’una paral·lela a una recta donada) es pot desenvolupar altres geometries que no contenen contradicció alguna. La conclusió és importantísima: Existeix més d’una geometria lògicament concedible.

 

El llibre està dividit en 13 llibres: Els sis primers tracten sobre geometria en el pla, del 7 al 9, de teoria de nombres, el 10 de nombres irracionals, i del 11 al 13, de geometria tridimensional.

 

 

 

 

Presentació     Introducció     Tales     Pitàgores     Euclides     Arquímedes     Altres