Índex     >     Pitàgores     >     Inconmensurabilitat de la Diagonal
 

Inconmensurabilitat de la Diagonal

 

La primera crisis de fundaments en la història de la matemática -->

 

La importància del teorema de Pitàgores i la màgica bellessa del pentagrama místic van ser els dos cavalls de Troya per a la geometria grega, perquè portaven en el seu interior la profunda crisi de la secta pitagòrica. Els diàlegs de Plató ens informen que la comunitat matemàtica grega es va veure greument alterada per un descobriment que pràcticament ensorrava la base de la fe pitagòrica en els números sencers. Els pitagòrics que, com filòsofs presocràtics, consideraven com a nucli dogmàtic de la seva filosofia que “els números són l’esencia de l’univers”, troben que les conseqüències del teorema apareixien contra fonaments de la seva doctrina, que els havia portat a establir un paral·lelisme entre el concepte numèric i la representació geomètrica.

En efecte, el quadrat, una de les figures geomètriques més simples, té un segment, la diagonal, que no és conmensurable amb un costat : no hi ha un submúltiple de tots dos que no es pugui pendre com a unitat per mesurar – los.

La creencia que els números podien mesurar – lo tot era una simple il·lusió. Quedava axixí eliminada de la geometria la possibilitat de mesurar sempre amb exactitud. S’havia descobert la magnitud inconmensurable, lo irracional ( no expressable mitjançant raons ), el alogon, que provocaria una crisi sense precedents en la història de la matemàtica.

El descobriment de la inconmensurabilitat marca un moment en la història de la geometria, perque no és una cosa empírica, sinó purament teòrica. Va marcar el moment més dramàtic no només de la geometria pitagòrica sinó de tota la geometria grega i va ser amb gran probabilitat el que va imprimir a la matemàtica grega un canvi de romb que la convertiria en l’obra de ingenyeria geométrico – deductiva plasmada en els Elements d’Euclides. En efecte, la impossibilitat de calcular exactament la diagonal del quadrat en funció del costat, és a dir, la impossibilitat empírica i numérica de resoldre el problema de la duplicació del quadrat, implicarà la búsqueda d’alguna cosa diferent. 

 

D’aquesta manera, la impossibilitat de trobar amb exactitut certes mesures, de la casi generealitat de les mesures ja que los inconmensurables apareixien en uns altres molts camps de la geometria ( per exemple, en la relació entre el costat i l’altura del triangle equilàter o entre la diagonal i el costat en el pentàgon regular, emblemàtic pels pitagòrics ) va ser així mateix el naixement de la geometria grega i un dels factors essencials del milagre grec en matemàtiques.

No es coneixen les circumstancies concretes que van envoltar el descobriment dels inconmensurables com la data en que va tenir lloc. Encara que Proclo ho atribueix al propi Pitàgores, es sol admitir que va ser aproximadament el 480 a.C. per Hipasos de Metaponto.

Aristòtil reconeix que va tenir lloc per l’aplicació del teorema de Pitàgores al triangle rectangles isòsceles de costat unitat al proposar una demostració aritmètica de la inconmensurabilitat de la diagonal d’un quadrat respecte al costat, basada entre lo parell i lo imparell.

Veiem en llenguatje actual una aproximació de lo que van poder ser aquestes demostracions :

 

Demostració aritmètica de la inconmensurabilitat de √2

 

Èssent p una fracció irreducible tal que ( p )2  = 2

          q                                              q

Llavors p2 = 2 i p2 = 2q2, de manera que p2 ( i per tant p ) és un número parell ; és a dir :

          q

p = 2s,              d’on 2q2 = p2 = ( 2s )2 = 4s2

 

Així doncs, q2 = 2s2, de manera que q2 ( i per tant q ) és un número parell ; és a dir q = 2s’.

 

El caràcter parell de p i q  contradeix la hipòtesi que p/q és una fracció irreductible. En conseqüència no pot existir cap segment que el seu quadrat sigui 2.

Aquesta demostració és d’arrel aristotèlica. EL mètode indirecte per reducció fa improvable que fós la base del descubriment pitagòric original dels inconmensurables.

 

Demostració geomètrica de la inconmensurabilitat de √2

 

Suposant que existeix un segment HK que divideix (que els respectius cocients de HK | AB, HK |  BC dónen com a resultat números sencers ) als segments AB ( catet ) i a BC ( hipotenusa ), aixó s’indica matemàticament de la forma :

 

HK | AB, HK |  BC                                                                       

    

Please enable Java for an interactive construction (with Cinderella).

 

 

De la geometria de la figura es dedueix que :

 

AB = FB ( radis )

 

FD = AD ( tangens )

 

Per tant FC = BC – AD i per tant HK | FC ( ja que al dividir HK a AB i BC, també divideix a la seva suma i a la resta ).

 

FD = FC ( ja que el triangle FDC és isòsceles i els àngles dels vèrtexs D, B i C són iguals )

 

DC = AC – AD = AC – FD = AB – FC, després HK | DC.

 

S’ha deduït, per tant, que HK | FC, HK | DC.

 

Aquest procès es pot reiterar indefinidament, obtenint-se triangles isòsceles que poden arribar a ser tan petits com es vulgui, en els que el segment fixe HK divideix simultàniament al catet i a la hipotenusa, el qual és impossible. Aixó porta a la conclusió que no pot haver una unitat de longitud que mesuri simultàniament al catet i a la hipotenusa del triangle, és a dir, que aquests dos segments no són conmensurables.

 

Hi ha altres camins geomètrics, pot ser mes en relació amb els usos pitagòrics, pels quals es va poder arribar a publicar el fenòmen de la inconmensurabilitat. És provable que la qüestió es suscités amb la consideració de la secció àurea i del pentagrama místic pitagòric.

 

La forma airtmètica seria equivalent a la inconmensurabilitat del número d’or. Suposem que el nombre d’or és igual a p / q és una fracció irreductible. L’expressió el nombre d’or al quadrat – el nombre d’or = 1 que cumpleix el nombre d’or és tradueix en :

 

( p / q )1 – ( p / q ) = 1, d’on resulta :. P2 – pq = q2, és a dir :

p ( p – q ) = q2, de manera que p és un factor de q2, i al ser p i q primers entre sí, resulta que p és un factor de q, lo que és manifestament contradictori.

 

En la matemàtica actual les raons inconmensurables s’expressen mitjançant números irracionals. Els babilonis i els egipcis havien treballat amb aquests números, a base d’aproximacions, encara que sense la conciencia de la falta d’exactitut, és a dir, sense la constancia de la diferència radical entre raons conmensurables i inconmensurables. En canvi pels grecs la paraula número significava número sencer positiu  ; una fracció a / b indicaria no un número racional sinó una relació entre els números sencers a i b, la raó entre a i b. En sentit actual seria un parell ordenat de números. Pel pitagòrics, dos raons a/b i c/d es diu que són proporcionls a/b = c/d quan existeixen sencers p, q, m, n que a = mp,, b = mq, c = np, d = nq; per exemple, 12 / 15 = 16 / 20, perque 12 conté quatre de les cinc parts de 15, igual que 16 conté quatre de cinc parts de 20. A partir d’aquesta base es va desenvolupar inicialment la teoria pitagòrica de la proporcionalitat. La visió del número com a tamany es va aplicar a les magnituts geomètriques : longituts, àrees i colums, en la creencia que dos segments eren sempre conmensurables, és a dir que existiria una unitat comú de la que tots dos serien múltiples. D’aquesta forma, la doctrina de raons enteres i proporcions es podia entendre a longituts i àrees de figures simple com segments i rectangles.

 

 

Amb el descubriment dels inconmensurables quedaven afectades i devien ser reconstruides totes les proves pitagòriques dels teoremes que utilitzaren proporcions.

Es evident que l’aparició de magnituts inconmensurables invalida la prova geomètrica que hi ha en aquesta proposició i en totes les proves pitagòriques en las que s’hagi de comparar raons de magnituts geomètriques. S’explica així, doncs el consegüent secretisme dels pitagòrics sobre la qüestió irracional.

Es comprén que el descubriment d eles magnituts inconmensurables produisin un escàndul lògic en tot l’àmbit pitagòric, ja que exigia una revisió a fons dels fonaments de la seva matemàtica i la seva filosofia. La tempestat provocada pel descubriment pitagòric dels irracionals va precipitar la primera crisi de fonaments en la historia de la matemàtica. Aquesta crisi va portar amb ella un refinament geomètric, però el desenvolupament de la geometria al marge de l’aritmètica, l’ausencia d’un àlgebra simbòlica i la conversió de tota la matemàtica en geometria, amb un estil sintètic d’exposició que ocultava la via del descubriment, va ser l’efecte més immediat.

 

 

Presentació     Introducció     Tales     Pitàgores     Euclides     Arquímedes     Altres