wpe9.jpg (4100 bytes)
  Índex     >     Altres projectes     >      L'Arenari
 

 

L'ARENARI

 

 

Arquímedes va viure en la època en que es va fer efectiu el canvi de la numeració àtica a la jónica, i això ens pot donar una explicació del fet que estigués entretenint-lo en fer una contribució a la logística, en una obra titulada Psammites (el càlcul dels grans de sorra) més coneguda en català com l'arenari, Arquímedes deia que podria escriure un número mes elevat que els grans que es necessiten per omplir tot l'univers.

En aquest procés Arquímedes es referia a una de les teories astronòmiques més atrveidas de l'antiguetat, la formulada per Aristarc de Samos a mitjans del S.III a.C, en la que proponia situar la terra en moviment alrededor del Sol. Tal sistema astronòmic semblava suggerir que les posicions dels estels fixes tindrien que cambiar al desplaçar-se la Terra molts milions de Km en el seu moviment alrededor del Sol.

Arquímedes tindria que considerar forçades al màxim les possibles dimensions de l'univers, i així va demostrar que podia enumerar els grans d'arena per omplir l'immens mòn d'Aristarc. Arquímedes começa amb algunes estimacions que es van fer a la seva època, relatives als tamanys de la Terra, la Lluna i el Sol,i a les distàncies de la Lluna, al Sol i els estels fixos. Abans en algun temps s'havia donat una estimació de la circumferència de la Terra en uns 300.000 estadis (unes 30.000 milles).

Arquímedes es va imaginar que una circumferència de 3.000.000 de estadis. Aristarc va calcular que el diàmetre del Sol no fos major que 30 vegades el de la Lluna. Arquímedes va susposar que el tamany aparent del Sol era major que una mil·lèssima part de la circumferència, el resultat semblava confirmar l'observació (Sol es menor que 10 vegades 10 estadis. 10.000 grans de sorra superaven a una llabor d'adormidera, aquestes semilles d'adormidera no eren menor que 1/40 de l'amplada d'un dit, un estadi es menor que 10.000 dits. Reunint totes aquestes desigualtats Arquímedes va arribar a la conclusió de que el nombre de grans de sorra necessaris per omplir l'esfera de l'univers generalment acceptat en aquell temps on era menor que un nombre que nosaltres escribim com 51 vegades 10. per l'univers d'Aristarc, ques es l'anterior univers usual com aquest es a la Terra, Arquímedes va deomstar que no seria necessari més de 63 vegades 10 grans de sorra.

 

   

Presentació     Introducció     Tales     Pitàgores     Euclides     Arquímedes     Altres