Google a XTEC
  

Principal Mapa

Obres atribuïdes

 

 
Treball d'amor guanyat
Tomàs Moro
Cardenio
Bibliografia

Treball d'amor guanyat Love's Labour's Won

Quan en 1598 Francis Meres va publicar Palladis Tamia Treball d'amor guanyat apareixia  citat entre les tretze obres de Shakespeare. Aquesta va ser l'única notícia de l'existència del drama fins que al 1953 es va descobrir un volum de 1638 l'embolcall del qual contenia una llista de llibreter del 1607 . 

A la llista apareixien  les vendes de llibres realitzades del 9 al 17 d'agost de 1607. Els llibres (en l'ortografia original) són: 

marchant of vennis

taming of a shrew

knak to know a knave

knak to  know an honest man

loves labor lost

loves labor won

 

No es consigna l'autor de cap dels llibres però se sap que es tracta d'obres dramàtiques impreses cap al 1600 i escrites entre 1596 i 1597 . Sumant les dues dades, la Palladis  de Meres i  la llista de llibreter, se suposa que Treball d'Amor Guanyat va ser una obra escrita per Shakespeare i que va haver d'haver estat representada ja en el temps que la Palladis Tamia va ser publicada.

Treball d'amor guanyat

Tomàs Moro

Cardenio

Bibliografia

 

Tomàs Moro  Sir Thomas More

 A la biblioteca del Museu Britànic es conserva un manuscrit titulat The Booke corresponent al drama "Sir Thomas Moore" escrit per Henry Chettle i Anthony Munday al 1603 . 

Al llibre es troben addicions i correccions de diversos autors com Thomas Dekker, Thomas Heywood i el propi Chettle. L'Addició II s'atribueix a l'anomenada  "Hand D". 

A partir de 1873 el manuscrit va ser objecte de minuciosa anàlisi per especialistes en l'escriptura elisabetiana  i es va establir que la  "Hand D" podria referir-se a William Shakespeare. 

Tomás Moro és un drama episòdic basat en la vida i mort de Tomás Moro que pren com a fonts  les Chronicles de Holinshed i la Life of Habiti de William Roper. El principal fragment atribuït a Shakespeare es troba al final de les primeres escenes de l'obra que pinten els disturbis  londinencs contra els estrangers en el "ill May Day" de 1917 . També se li atribueix a Shakespeare el soliloqui de Tomás Moro en l'Addició III.

 

Treball d'amor guanyat

Tomàs Moro

Cardenio

Bibliografia

Cardeni The History of Cardenio

Cardenio és un personatge creat per Miguel de Cervantes procedent de la primera part d'El Quixot (1605), la versió anglesa de la qual va ser publicada al 1612 amb el nom de Don Quixote. 

El 20 de maig del 1613 el Privy Council va autoritzar el pagament de 20 lliures a John Hemminges, en aquell temps director de la companyia dels King's Men, per la representació davant la cort d'una sèrie de drames entre els quals estava inclòs un de títol "Cardenno". Al juliol del mateix any, Hemminges va rebre 6 lliures de l'ambaixador del Duc de Savoya per la representació d'una obra anomenada "Cardenna". 

Molt més tard, al 1653, Humphrey Moseley va consignar en el Registre de Llibreters un grup d'obres dramàtiques entre les quals es trobava The History of Cardenio de John Fletcher i William Shakespeare. 

Al 1728 va ser publicat un drama titulat Double Falsehood (Falsedat doble) signat per Lewis Theobald. Aquest drama, que reconta la història de Cardenio, deia haver-se basat en l'obra de Shakespeare. 

A partir de tota aquesta sèrie de dades, es dedueix que Cardenio hauria estat una obra escrita per Shakespeare en col·laboració amb John Fletcher i que els King's Men l'haurien representat al1613 .

Treball d'amor guanyat

Tomàs Moro

Cardenio

Bibliografia

Per a saber més

Albright, Evelyn May. Dramatic Publication in England, 1580-1640: A Study of Conditions Affecting Content and Form of Drama. New York: Modern Language Association of America, 1927.
 
Chambers, E. K. William Shakespeare: A Study of Facts and Problems. Oxford: Clarendon Press, 1930.
 
Chambrun, Clara Longworth, and G. B. Harrison. Shakespeare Rediscovered by Means of Public Records: Secret Reports & Private Correspondence Newly Set Forth as Evidence on His Life & Work. New York: C. Scribner's Sons, 1938.

 

Treball d'amor guanyat

Tomàs Moro

Cardenio

Bibliografia

 

   
free hit counter  

 Susanna Alonso-Cuevillas Sayrol  2004  Correspondència amb ls professora

Generalitat de Catalunya. Departament d'Ensenyament 

Xarxa telemàtica educativa de Catalunya