Música i...
Antoni Gaudí i Richard Wagner

Antoni Gaudí (1852-1926)Antoni Gaudí i Cornet va ser arquitecte i una de les figures més rellevants de Catalunya de tots els temps.

Va néixer el 25 de juny de 1852 a Reus (Tarragona) i va morir a Barcelona el 10 de juny de 1926, després de ser atropellat per un tramvia.
Les seves obres més conegudes arreu són:
- el PARC GÜELL
- la "PEDRERA" (Casa Milà)
- la SAGRADA FAMÍLIA

La seva contribució a l'arquitectura és única i gent de tot el món visita Barcelona per admirar les seves obres. Està considerat com un dels màxims exponents del Modernisme.

Com a home del seu temps, va participar de l'ambient imperant de la seva època i com a artista va estar també lligat a una de les seves característiques, el Nacionalisme.

Richard Wagner (1813-1883)Entre els compositors del Modernisme Musical, a part de l'exaltació i recuperació del patrimoni i de la identitat catalanes, en la seva música hi influeix un factor fonamental: l'admiració per la figura de Wagner.

Aquest tret definitori, expressat en la recuperació i representació al Liceu de Barcelona de les seves obres, les nombroses traduccions fetes al català de moltes de les seves òperes, el sorgiment de societats wagnerianes..., no va ser aliè a Antoni Gaudí.

Bandera de BavieraCom a arquitecte també va voler participar d'aquest wagnerisme imperant que trobem representat en la decoració d'un dels edificis del Parc Güell.

Parc Güell (Barcelona)

 

 

Aquesta decoració consisteix en el recobriment ceràmic de color blau i blanc, representant la bandera de Baviera, de la torre que s'aixeca en una de les finques construïdes al Parc Güell.

Si Wagner va néixer a Leipzig i va morir a Venècia, ens podrien preguntar, per què Baviera?

L'explicació es troba en la ciutat de Bayreuth.

Bayreuth, és una ciutat de Baviera, vora del riu Main, al nord de Nüremberg.
Aquesta ciutat va obtenir ressò internacional des que Richard Wagner (1813-1883) la va escollir com a lloc de residència i s'hi va instal·lar el teatre dels festivals, el Festspielhaus.

Aquest teatre va ser concebut per Wagner com a teatre nacional i va ser inaugurat el 1876 amb una representació de la seva tetralogia completa: "L'Anell del Nibelungs" fragment de l'opera "Die Walküre" 'Ride of the Valkyrie' (1870)

Els festivals, totalment dedicats a l'obra de Wagner, han estat celebrats regularment des del 1883, llevat de les interrupcions del 1914 al 1923 i del 1944 al 1951.

Molts músics del modernisme van viatjar expressament a Bayreuth per assistir a aquests festivals wagnerians.

Hi ha un altre element "casual" que fa pensar en el paral·lelisme entre Gaudí i Wagner.

Es tracta del mecenatge i protecció que varen rebre cadascun dels artistes.

Eusebi Güell (1846-1918)Lluís II de Baviera (1845-1886)Antoni Gaudí deu gran part dels seus encàrrecs a la figura d'Eusebi Güell i Bacigalupi (1846-1918) i Richard Wagner va ser protegit pel rei Lluís II de Baviera (1845-1886), gràcies al qual es va poder instal·lar a Bayreuth i estrenar la seva tetralogia.

El Parc Güell, encàrrec del comte Güell a Antoni Gaudí va ser declarat Patrimoni de la Humanitat l'any 1984.

Segons la concepció arquitectònica de Gaudí, en aquest parc, la complementació entre naturalesa i arquitectura, aconsegueix una de les mostres més sublims y originals de tota la història de l'arquitectura.


retrocedeixavança