Música i... [LIEDER] [POETES i ESCRIPTORS] [WINTERREISE]


Bandera de Silèsia (període 1882-1918)BIOGRAFIA
Paul von Haugwitz (Comte d'Haugwitz) (1791-1856)

Procedent de l'alta aristocràcia prussiana de la província de Silèsia.
El seu avi, Baró Karl Wilhelm (1704-1786), va ser alt dignatari i President de Cambra.
La seva àvia, Johanna Sibylla (1719-1801), era filla de Johann von Marwitz.
El seu pare, Christian August Heinrich Kurt, Comte d'Haugwitz i Baró de Kappritz (1752-1832), va ser ministre i diplomàtic dels regnats de Frederic Guillem II i Frederic Guillem III de Prússia i principal responsable de la política exterior.
La seva mare va ser Johanna Katharina von Tauentzien.
La seva germana Catharina es va casar amb el Comte Hans Wilhelm Adolf von Kalckreuth, Conseller.

Paul von Haugwitz va ser Tinent Coronel de l'exèrcit prussià. Es va casar el 10 de setembre del 1819 amb Henriette Sophie Konstanze (1801-1874).

Pare d'en Paul von Haugwitz retratat per Lavater l'any 1775El seu pare va ser amic d'en Johann Wolfgang von Goethe, va ser retratat per Johann Kaspar Lavater (1741-1801) i com a ministre d'afers estrangers, realitza un viatge a Viena l'any 1792, per signar un Tractat d'oposició a la França Revolucionària amb l'Arxiduc d'Àustria, Leopold II.

En aquest ambient és fàcil que Paul von Haugwitz tingués l'ocasió de fer conèixer els seus poemes.
Per altra banda, Beethoven, instal·lat a Viena des de l'any 1792 tenia el favor de l'aristocràcia, que admirava la seva obra i el finançava econòmicament.

Beethoven va dedicar nombroses obres als seus mecenes i protectors, i tot i que utilitza pels seus Lieder textos de grans poetes com Goethe, a qui va conèixer a Teplitz l'any 1812, també hi posa música a textos de poetes actualment desconeguts.

Aquest seria el cas del poema "Resignation"Lied "Resignation" MIDI FILE d'en Paul von Haugwitz.
Beethoven havia quedat encantat amb aquest poema del Comte d'Haugwitz. Els primers esbossos de Beethoven són de l'any 1814, acabat definitivament durant la tardor del 1817.
El Lied apareixerà publicat a la Wiener Moden-Zeitung aquell mateix any.

Aquesta revista dedicada a temes d'actualitat, va ser fundada per W. Hebenstreit i Johann Schickh a Viena l'any 1816. La temàtica dels articles va ser substituïda molt aviat per continguts de literatura, art i teatre.
Amb aquest canvi va ser retitulada: "Wiener Zeitschrift für Kunst, Literatur, Theater und Mode" (Revista vienesa d'art, literatura, teatre i actualitat) l'any 1817. La revista va deixar de publicar-se l'octubre del 1848.

Beethoven va demanar a l'editor de la Wiener Moden-Zeitung que donés públicament les gràcies pel comentari aparegut arrel del seu Lieder 'Resignation': "inspiració feliç".


Més informació:
http://www.ringnebula.com/Beet/

Pàgina web, en anglès, molt ben documentada sobre Beethoven i la seva obra.

[HOME]