Música i... [LIEDER] [POETES i ESCRIPTORS] [WINTERREISE]


Christoph August Tiedge (1752-1841)BIOGRAFIA
Christoph August Tiedge
(Gardelegen, 1752 - Dresden, 1841)

Intel·lectual alemany, conegut en la seva època, principalment, per la seva obra poètica Urania (nom que fa referència a la deessa romana de la bellesa i de l'amor). Es va interessar per la filosofia i va escriure altres llibres.

Va néixer el 14 de desembre de 1752 a Gardelegen (Altmark).
Va començar els seus estudis de Dret l'any 1772 quan van traslladar al seu pare a Magdeburg.
Al morir el seu pare inesperadament, va haver de deixar els seus estudis i posar-se a treballar per poder mantenir a la seva mare i els seus germans.

Es va poder col·locar en un gabinet d'advocats. Va ser secretari de l'Oficina administrativa del districte de Magdeburg.

L'any 1776 es trasllada a la població d'Ellrich (Harz), per fer de professor i ajudant de cambra de la Casa d'Arnstedt.

És a Ellrich on coneix a Johann Wilhelm Ludwig Gleim i Elise von der Recke (1756-1833) casada amb el Baró Georg Peter Magnus von der Recke l'any 1771 i s'estableix entre ells una bona relació.
L'any 1784, per recomanació de Gleim, entra al servei de von Stedern com a secretari privat de l'administració de la catedral d'Halberstadt.
A la mort de von Stedern torna amb la seva mare i les seves germanes a Magdeburg.

És llavors quan comencen els seus viatges per Alemanya.
Christoph August Tiedge es torna a trobar amb Elise von der Recke que s'havia divorciat l'any 1781 i amb qui viurà, a partir del 1804, primer a Berlín i més tard a Dresden.
Quan l'any 1833, Elisa von der Recke mor li deixa una bona herència amb la que Tiedge podrà viure d'una manera confortable els darrers anys de la seva vida.

Va morir a Dresden el 8 de març de 1841.

Del seu treball literari, en vida, es va conèixer, gairebé només, el llibre de poemes "Urania". Malgrat això, va ser molt llegit i durant molt de temps, cosa que li va proporcionar admiració i prestigi fins a la seva mort.

Amb ell no es van complir les paraules que va escriure a l'Urania:
"Quan sota la gespa siguem enterrats, en un instant serem oblidats"

El 24 d'octubre de 1842 se li va retre homenatge amb la inauguració a Dresden del Tiedgestiftung, institució que es va crear amb l'objectiu d'ajudar a artistes i poetes.

En la casa promotora de la donació, va aparèixer l'any 1843 el Tiedgealbum, una compilació de poemes d'E.M. Arndt, Rückert, Freilichgrath, Ludwig Tiede i altres que van elogiar amb les seves aportacions el seu pensament.

Com a contrapartida, cal dir, que en canvi, Goethe que va conèixer a Tiedge personalment a Carlsbad, només va tenir paraules crítiques per l'Urania que, segons la seva opinió era només "per dones".

Malgrat el comentari de Goethe, el poema "An die Hoffnung""An die Hoffnung" MIDI FILE ("A l'Esperança") de l'Urania, convertit en Lied per Beethoven, és una mostra de l'acceptació generalitzada que Tiedge va tenir en l'ambient cultural de l'època.

L'any 1811 Beethoven havia conegut a un nombrós grup de poetes, músics i intel·lectuals entre els que es trobaven Christoph August Tiedge i Elise von der Recke a qui Beethoven considerava una excel·lent pianista.

A part d'Urania, Tiedge, va escriure altres obres:
- Poesia: Elegien und vermischte Gedichte (1803-1807) (Elegies i altres poemes)
- Filosofia: Die Einsamkeit (La Soledat)
- Biografies: Anna Charlotta Dorothea, letze Herzogin von Curland (1823)


[HOME] [ÍNDEX]