ELS MISTERIS: ELEUSIS

Enfront de la concepció difusa del món de la ultratomba que oferia la religió oficial grega, les religions mistèriques com l’orfisme, vinculat al mite d’Orfeu, prometien als seus iniciats la salvació individual, una felicitat eterna després de la mort, sempre que complissin els seus rituals, que s’havien de mantenir secrets per als no iniciats. Un d’aquests cultes, els misteris d’Eleusis, va trobar el seu lloc dins la religió oficial grega, auspiciat per la polis d’Atenes -al territori de la qual pertanyia Eleusis-, de manera que Eleusis es va convertir en un santuari panhel·lènic on podia acudir tothom que sapigués parlar grec, inclosos els esclaus i els estrangers, llevat dels homicides. El culte i el santuari estaven centrats al mite de la recerca feta per Demèter de la seva filla Persèfone, com a símbol del cicle de la vida, la mort i la renovació.

A Eleusis la iniciació es feia en dos graus: els Petits Misteris a l’hivern representaven una breu preparació per al que era el moment clau, els Grans Misteris celebrats durant deu dies a finals de l’estiu. Es començava amb una processó que recorria els 22 km. que separaven Eleusis d’Atenes portant els objectes sagrats. Després de ser acollits dins l’Eleusínion d’Atenes, al peu de l’Acròpolis, els qui volien iniciar-se corrien a purificar-se banyant-se al mar amb un garrinet que tot seguit havien de sacrificar. Al cap d’uns dies una altra processó, amb els futurs iniciats, tornava els objectes sagrats a Eleusis. Però el ritu central de la iniciació continua sent avui dia un misteri, perquè els contemporanis que s’hi havien iniciat van complir amb el seu vot de no revelar-lo mai, sota pena de mort. Se sap que entraven en una gran sala del santuari, anomenada Telestèrion, on durant la cerimònia final veien la llum en una revelació sobre la qual només hi ha múltiples hipòtesis.

Santuari d'Eleusis (Fotos: S.G.)

 

Els Grans Propileus (entrada monumental) i la Via Sacra (a l'esquerra).

A mà dreta, abans d'accedir al recinte és encara possible contemplar el Pou Cal·lícor, on les dones eleusines van dansar i cantar per primera volta en honor de Demèter, segons Pausànias, I, 38 (foto inferior).

 

Plutònion: l'avenc per on es deia que Hades va eixir del món subterrani per raptar Persèfone.
 
   
El Telestèrion: la gran sala sostinguda per columnes on els iniciats, asseguts a les grades laterals, presenciaven el ritus principal dels Misteris, que els descobria el misteri de l'altra vida.
 

Webs d'interès:

Eleusis (en francès): visita virtual del jaciment d'Eleusis per J. F. Marcadé, professor del Lycée Cordouan, Royan.