Món clàssic

Literatura clàssica

Clàssics per a secundària

Arqueologia clàssica

Museus

Història antiga

Clàssiques i TIC

Sistema educatiu

 

Món clàssic

Ancient World Mapping Center de la University of North Carolina (en anglès): el web d'aquest centre de recerca sobre mapes del món dóna informació sobre les seves publicacions i activitats i ofereix la possibilitat de descarregar nombrosos mapes interessants dels mons grecs i romà (en diversos formats) des de la Students Map Room per tal d'utilitzar-los per a finalitats educatives o personals.

Antiquit@s (en francès, alemany i italià): és un curs d'història antiga en mòduls en línia sorgit del programa del campus virtual suís i de la col·laboració de les universitats de Friburg, Lausana, Berna i Zúric, sota la direcció de Marcel Piérart (2001-2003).

Atenea-nike.com (en castellà): web realitzada per Miriam Gallego amb la finalitat de divulgar la història de Grècia i Roma, biografies de personatges antics, gramàtica llatina i mitologia grega.

Bibliotheca Classica Selecta (en francès): excel·lent web d'introducció als estudis clàssics de la Université Catholique de Lovaina. Al voltant del nucli més antic una bibliografia d'orientació s'articulen una base de dades de títols d'articles de revistes, publicació electrònica d'articles i treballs diversos (una gramàtica llatina, una antologia de textos històrics i els Folia Electronica Classica) i traduccions franceses d'obres gregues i llatines (algunes amb el text original).

Bryn Mawr Classical Review (en anglès): revista editada per Richard Hamilton (Bryn Mawr College)
James J. O'Donnell (Georgetown University) que publica ressenyes estudis sobre el món clàssic.

Chiron (en català, castellà, gallec, anglès i llatí): portal col·laboratiu realitzat per i per a professors de llengües i cultura clàssiques interessats en l'ús de les noves tecnologies a l'aula. Està estructurat en els següents blocs: wiki de recursos clàssics, marcador social, amb enllaços classificats, galeria d'imatges per a ús docent, planeta de blogs, cursos per a professorat en la plataforma Moodle, ressenyes de llibres i material didàctic i audiovisual, calendari d'esdeveniments, fòrum i xat.

Classicos da Antiguidade (en portuguès): pàgina dedicada a oferir recursos gratuïts per a estudis clàssics en portuguès. Conté textos llatins i grecs i fotos representatives de les antigues Grècia i Roma, història, filosofia i literatura.

Classics Unveiled (en anglès): web coordinat per Sumair Mirza i Jason Tsang, compost de quatre seccions titulades Rome Unleashed (diferents taules cronològiques), Rome Exposed (la vida quotidiana romana en els seus diversos aspectes), MythNET (mitologia grega), Latin Wordstock (vocabulari llatí i derivats en anglès).

Die Alte Geschichte an der Humboldt-Universität (en alemany): llistat d'enllaços del Departament d'Història Antiga de la Humboldt-Universität de Berlín.

Diotima (en anglès): Centre interdisciplinari de recursos sobre qüestions de gènere en el món mediterrani antic i un fòrum per a la col·laboració entre professors que tracten aquest tema. Ofereix materials per als cursos, bibliografia i enllaços a recursos on-line, incloent-hi articles, recensions, bases de dades i imatges. Aquest projecte va ser encetat per Ross Scaife i Suzanne Bonefas el 1995 i continuada principalment per Scaife amb l'ajuda de molts col·laboradors. La millor web sobre la dona a l'antiguitat.

El portal de la cultura clásica (en castellà): Portal realitzat per tres professors de secundària andalusos: Antonio González Amador, Antonio L. Cantudo Cantarero i Emilio Canales. Informa i manté al dia els interessats en el món grecoromà i en la seva pervivència en la societat actual. Hi podràs trobar tota mena d'informació actualitzada diàriament sobre la cultura, història, educació, societat, notícies relacionades amb la civilizació grega i romana, repartides en diverses seccions: agenda pagana, biografies de personatges històrics, cinema, cultura clàssica, gramàtica llatina, exercicis, història del llatí, lèxic eròtic, textos llatins, literatura grega i llatina, mitologia, mapes de l'antiguitat, música antiga i moderna en llatí, vida dels romans, teatre grecollatí, vestuari antic. Interessant per alguns dels materials i per les notícies actualitzades.

Humbul Humanities Hub (en anglès): servei ofert pel Resource Discovery Network des de University of Oxford, consistent a descobrir, avaluar i catalogar recursos on line en l'àmbit d'humanitats, amb una secció dedicada als estudis clàssics.

Perseus project (en anglès): impressionant recull de textos literaris en original o traducció anglesa, bibliografia secundària, imatges, fotografies del món grecormà.

Recursos del mundo clásico en Internet. Analecta Malacitana electrónica (en castellà): recopilació de recursos oferta per la revista AnMal electrónica (Departamento de Filología Latina de la Universidad de Málaga), a càrrec de Cristóbal Macías i José Luis Jiménez. Entre altres inclou una secció per al llatí bíblicocristià i una bibliografia sobre l'aplicació de les TIC als estudis clàssics.

Recursos en Internet para filólogos clásicos e indoeuropeístas (en castellà): exhaustiva i actualitzada selecció comentada d'enllaços a cura de Francisco Cortés Gabaudan y Susana González Marín, oferta pel Departamento de Filología Clásica e Indoeuropeo de la Universidad de Salamanca.

Rassegna degli Strumenti Informatici per lo Studio dell'Antichità Classica (en italià): web a cura d'Alessandro Cristoforisi (Università di Bologna), associat a La Storia - Consorzio italiano per le discipline storiche online. Ofereix als estudiants i estudiosos del món clàssic una guia als recursos disponibles en línia sobre l'antiguitat grecoromana (literatura, història i arqueologia) detalladament classificats per temes i explicats.

Recursos telemàtics de clàssiques (en català): pàgina de Josep Antoni Clua que recull recursos per a cultura clàssica, grec i llatí.

Seminario de Estudios Iconográficos (en castellà): web del SEIC, seminari del Departamento de Ciencias y Técnicas Historiográficas y Arqueología (Facultad de Geografía e Historia de la Universidad Complutense de Madrid), dedicat a l'estudi de les representacions de la mitologia i altres aspectes del món clàssic des de l'antiguitat fins a l'actualitat. El més destacat és la secció d'articles on line.

Telemaco - Telemachus (en italià i alemany): Aquest projecte, que respon a les sigles de TELEdidattica e Multimedialità per le Antichità Classiche ed Orientali, és una iniciativa allotjada per la Università di Bologna i la Universität Erlangen -Nürnberg i coordinada per Carla Salvaterra. Inclou una extensa base de dades de recursos didàctics sobre el món antic i oriental, una llista de distribució i articles diversos.

Textkit - Greek and Latin Learning Tools (en anglès): web fundat i administrat per Jeff Tirey (2002 - 2004) gramàtiques latines i gregues descarregables, vocabulari llatí, fòrums, e-books, tutorials, etc.

The ancient library (en anglès): lloc de Tim Spalding, que posa a disposició dels internautes diversos diccionaris d'antiguitats, el diccionari grec-anglès de G. M. Edwards (1930), textos grecs amb traducció, manuals i llibres especialitzats sobre endevinació, literatura, política i biologia. Dóna accés a d'altres webs del mateix autor sobre Heròdot, Delfos i altres oracles, Cleòpatra, Petra, a més de l'enciclopèdic Isidore of Seville.

The Classics Pages (en anglès): web d'Andrew Wilson, on trobareu 1000 pàgines de notícies, informació, jocs didàctics i debat sobre la vida, literatura, art i arqueologia del món grecoromà.

The Stoa consortium (en anglès): el web de Stoa, presentat en forma de bloc de notícies, dóna accés a un seguit de materials variats força interessants en relació als estudis grecs i llatins, com ara Diotima -abans esmentada-, galeries fotogràfiques diverses, de les quals es destaca la d'Atenes i Metis, Suda on-line, Demos -sobre la democràcia atenesa-, Homer, les cases i urbanisme d'Olint, articles varis a Ancient Journeys, una edició electrònica de les Confessions d'Augustí, una selecció comentada dels Colloquia familiaria d'Erasme, un estudi de les cases pompeianes i una presentació de la Columna de Trajà, entre altres projectes.

Tradición clásica (en castellà): web de Gabriel Laguna (Universidad de Córdoba) dedicada a la cultura clàssica i a la seva vigència en el món modern amb diversos articles sobre la pervivència dels tòpics literaris en l'actualitat. El mateix autor porta un bloc sobre tradició clàssica.

The Wiki Classical Dictionary (en anglès): projecte de The ancient library per elaborar una enciclopèdia wiki dedicada a la història, literatura, mitologia, art i arqueologia del món antic. Començada el 2005, és un treball en contínua construcció, obert a la col·laboració de tothom que hi vulgui participar.

Viatges a Ítaca. Aproximacions catalanes a la Grècia moderna (en català): Wolf Lustig (Mainz) revisa els escriptors catalans que s'han inspirat en la Grècia contemporàna.

VRoma (en anglès): projecte dirigit per Suzanne Bonefas i Barbara F. McManus i nascut amb finançament el 1997 amb la idea de crear una "comunitat virtual per a l'estudi dels clàssics" de professors i estudiants nord-americans per a l'elaboració col·laborativa de recursos didàctics al voltant del llatí i el món romà, que inclouen apartats sobre llengua, història, imatges, textos llatins, ús de les TIC i enllaços externs. També allotja un curs de grec. Permet fer una visita virtual per la Roma antiga i cercar imatges del món clàssic dins la seva col·lecció.

 

Literatura clàssica

Biblio-net.com (en italià): ofereix una secció de literatura clàssica amb els autors grecs i llatins explicats un per un amb textos en llengua original i traducció italiana. També inclou un compendi de literatura llatina i un altre de gramàtica llatina.

Ancient Narrative (en anglès): revista publicada per Barkhuis Publishing en col·laboració amb la Universitat de Groningen, centrada en les tradicions narratives grega, llatina i jueva i la seva recepció en la literatura, cinema i música contemporànies. Inclou la Petronian Society Newsletter, que abans es publicava dins la Petronian Society Ancient Novel Page.

Col·lecció Bernat Metge (en català): catàleg complet i informació d'aquesta prestigiosa col·lecció de clàssics grecs i llatins sostinguda per l'Institut Joan Lluís Vives i l'Institut Cambó.

Sala di lettura (en italià): pàgina d'autor anònim que ofereix una sala de lectura per al temps lliure parlant sobretot de literatura grega i llatina, mitologia clàssica, història de Roma.

Tópicos clásicos (en castellà): web promogut per Carlos Cabanillas que vol recollir els tòpics literaris grecollatins amb exemples de la seva pervivència.

 

Clàssics per a secundària

Anillo de departamentos de clásicas (en castellà): permet accés als webs de llengües i cultures clàssiques en centres d'ensenyament secundari per tal d'intercanviar materials i experiències didàctiquess, i fomentar i difondre els estudis Clàssics.

Apropament als clàssics. La cultura romana des de les diferents matèries de secundària (en català): treball de Joan Bellès i Sallent (2002) on es troben textos d’autors llatins en traducció catalana (i amb enllaç als textos llatins) relacionats amb moltes de les matèries d'ESO i Batxillerat, i es proposen activitats per a cada text.

Ave discipule (en francès): secció del web del Lycée Comte de Foix d'Andorra a cura de Christian Faux i
Jean-Jacques Couderc que ofereix diversos recursos de la classe de llatí, dels quals destaquen els exercicis interactius sobre les declinacions (també en anglès, català, castellà, alemany i italià) i sobre les conjugacions (també en anglès).

Classicat.net (en català): web de Ramon Torné que vol ser un lloc de trobada i d'intercanvi per a tothom que tingui interès per conèixer o exposar aspectes que fan referència al món clàssic grecoromà relacionats amb la cultura catalana.

Conspectus latinus (en català): web d'Ignasi Mascaró i David Triay (Menorca) amb materials i activitats per a l'ensenyament del llatí i la cultura clàssica. S'hi pot consultar el currículum de llatí per a les Illes Balears.

Culturaclassica.com (en català): web de Ramon Torné on trobareu informacions, enllaços i materials diversos per a conèixer millor el món clàssic. Hi trobareu una agenda d'activitats sobre el món grecoromà, realitzades principalment a Catalunya, inclosos els espectacles dramàtics organitzats pel Centre per a la Representació i Estudi del Teatre Antic (CRETA), visites culturals, i novetats editorials, informàtiques i audiovisuals.

Culturaclasica.net (en castellà i parcialment en català ): dóna accés a materials i activitats relacionats amb mitologia, la ciutat romana, llengua llatina, lèxic i cuina romana.

Cultura clàssica, llatí i grec (en català): web de clàssiques de l'IES Gabriel Ferrater de Reus, portat per Ángel Martínez, amb recursos aplicables als crèdits variables d'ESO i a llatí i grec de batxilerat.

Departament de llatí i grec de l'IES Sant Vicent, de Sant Vicent del Raspeig (en castellà): programacions i alguns altres materials.

Departament de llatí i grec de IES Mare Nostrum, Alacant (en castellà): web elaborat per Juan Carlos Goñi amb activitats didàctiques, enllaços, textos llatins i guies de lectura.

Departament de Llatí de l'IES de Pedreguer, Pedreguer (en català): web de Sergi Ferrús, on es poden trobar jocs interactius, exercicis de llatí, enllaços i programacions.

Departamento de Latín del I.E.S. Melchor de Macanaz (Hellín) (en castellà): Pàgina realitzada per Rogelio Martínez del Oro que recull programacions de les matèries, materials diversos i activitats traduïdes i adaptades del web francès Gratumstudium, a més d'altres elaborades amb Hotpotatoes i JClic. Té materials interessants.

Departamento de Latín I.E.S. Santiago Apóstol (Almendralejo) (en castellà): web elaborat per Carlos Cabanillas (2003) amb nombrosos i interessants materials d'aplicació didàctica per al llatí, el grec i la cultura clàssica. Inclou un llibre interactiu de llatí de primer de batxillerat, una gramàtica llatina, una guia per analitzar sintàcticament els textos llatins, presentacions de gramàtica, a més d'activitats i materials sobre l'humanisme extremeny.

Euphorbia (en català): en construcció, web realitzada per Marià Betriu d'exercicis interactius del món antic i les llengües clàssiques i de recursos per al professorat. Amb fotos de jaciments i monuments de l'antiguitat grecoromana.

Euroclassica (en anglès i parcialment en altres llengües europees): web de l'associació de classicistes europeus que pretén esdevenir el principal portal per als professors i estudiants de llatí i grec. Vol proporcionar informació sobre associacions estatals de professors de clàssiques i promocionar les llengües clàssiques en l'educació actual. La cosa està encara verda.

Extremaduraclasica.com (en castellà): web elaborat per Carlos Cabanillas (en construcció). De moment inclou la seva bitàcola o bloc, una gramàtica llatina, l'inici de la grega i humanistes extremenys. Tot just comença però la cosa promet.

Grècia i Roma (en català i castellà): paquet d'activitats en clic elaborat per de Joan Barres (2001) sobre el llibre Geografía e historia de l'editorial SM, destinat a alumnes de 3r cicle de primària i 1r d'ESO, on es treballen dos temes diferents: L'herència clàssica: Grècia i L'herència clàssica: Roma

Grec, llatí i mitologia (en català): pàgina d'Imma Fígols (IES Argetona) amb materials de grec, llatí, mitologia i literatura universal.

Grupo Areté del mundo clásico (en castellà): web d'un grup de professors valencians presentat com el primer dedicat a les llengües clàssiques a secundària. Posa a disposició dels docents textos grecs i llatins amb traducció i comentari, temes de cultura, itineraris arqueològics, programes d'anàlisi morfològica i sintáctica...

Hadrianeum (en castellà): web de Jesús Quílez Bielsa amb con recursos didàctics de cultura clàssica i llatí: activitats, animacions i aplicacions.

Langues anciennes de l'Académie de Nancy-Metz (en francès): materials realitzats per professors i alumnes sobre grec, llatí i cultura clàssica.

Le site Musagora (en francès): Iniciativa del grup Lettres et TICE de l'Académie de Versailles, Musagora ha estat endegat per la Direction de la Technologie i és animat per un equip de docents disposats a crear documents multimèdia per als estudiants. Tanmateix és una web adreçada a tots els qui comparteixen el mateix interès envers les llengües i les civilitzacions gregues i llatines. A partir dels recursos en línia es creen dossiers temàtics en francès, anglès i grec modern, que es poden utilitzar per ensenyar llengües antigues, però també literatura, art, història, filosofia. El primer dossier tracta de les Muses, el segon sobre Dionís i el teatre. Els fòrums, el correu electrònic i els materials en línia pretenen afavorir els intercanvis entre classes i docents de diversos països europeus. Curs de llatí i curs de grec en línia, de Robin Delisle.

Ostraca Home Page (en italià): Web de Luisa Cocci amb materials diversos destinats al batxillerat clàssic. Inclou sengles aproximacions a la qüestió de la pronúncia del grec i del llatí, així com Il paesaggio nell'immaginario poetico que presenta un recorregut didàctic pluridisciplinar sobre el paisatge en la poesia començant pels clàssics i amb un apartat dedicat al locus amoenus.

Proyecto Palladium (en castellà): Portal auspiciat pel Ministerio de Educación i realitzat per un grup format bàsicament per professors de secundària que posa a disposició dels docents, estudiants o interessats en el món clàssic materials i activitats sobre cultura clàssica, llatí i grec: desenvolupaments del currículum de cada materia, exercicis autoevaluables, bancs d'imatges i textos eines per als professors. Hi ha materials, jocs i activitats molt interessants, divertits o útils, tot i que en fase de construcció.

Viatge per la història (en català): web de Neus Liñán que exposa etapes d'un viatge amb recursos didàctics i activitats educatives. Consta de les següents etapes: d'Àfrica a Europa, Paleolític, el món romà, l'islam.

 

Arqueologia clàssica

Dr. J's Illustrated Guide to the Classical World (en anglès): web de Janice Siegel (Department of Foreign Languages, Illinois State University) que presenta jaciments, monuments i museus de Grècia i Roma amb nombroses fotografies i explicacions de l'autora, així com textos traduïts il·lustrats amb fotos i un recull d'enllaços (2001-2004). Els materials es poden emprar per a propòsits no comercials.

Institut Català d'Arqueologia Clàssica (en català, castellà i anglès) web que presenta l'ICAC i n'informa de les activitats. L'ICAC és un centre de recerca públic, amb seu a Tarragona, creat pel DURSI i la Universitat Rovira i Virgili, amb la participació del Consell Interuniversitari de Catalunya, que té com a finalitat la recerca, la formació avançada i la difusió de la civilització i cultura clàssiques. Organitza màsters, doctorats, seminaris i conferències relacionats amb l'arqueologia clàssica.

Maecenas. Images of ancient Greece and Rome (en anglès): Leo C. Curran ofereix en aquest web una extensa col·lecció de fotografies de restes arqueològiques clàssiques que es poden utilitzar per a propòsits no comercials.

 

Museus

British Museum (en anglès): el magnífic web del British Museum de Londres permet un itinerari per la seva col·lecció grega i col·lecció romana.

Centre Archéologique de Ruscino (en francès): jaciment i museu de Ruscino, la ciutat romana propera a Perpinyà, de moment en procés de condicionament.

Europa romana (en castellà i anglès): projecte que vol reunir alguns dels museus europeus de la romanitat per coordinar esforços i divulgar el passat comú que és vist com un precedent d'unificació europea. Inclou el Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, Museo Nacional de Arte Romano de Mérida, el Museo Arqueológico y Etnológico de Córdoba, Musée Saint-Raymond de Toulouse, Musée de l´Arles Antique, Roman Baths Museum de Bath (Anglaterra), Sopraintendenza Beni Culturali, Römisch-Germanisches Museum de Colònia (Alemanya), Museu Monográfico de Conimbriga (Portugal), Muzeul de Istorie Nationala si Arheologie de Constança (Romania).

Musée du Louvre (en francès, castellà, anglès i japonès): ofereix una selecció de les obres del Departament d'antiguitats gregues, etrusques i romanes del Musée du Louvre de París.

Musei Capitolini (en italià i anglès): web oficial dels Musei Capitolini de Roma, amb les principals obres que exposa.

Musei Vaticani (en castellà, italià, anglès i francès): web oficial dels Museus del Vaticà amb alguns recorreguts per les seves col·leccions.

Museo Arqueológico Nacional (en castellà): informació sobre el Museo Arqueológico Nacional de Madrid: entrada, exposicions, activitats i una visita breu per veure 29 de les principals peces exhibides.

Museo del Prado (en castellà i anglès): el Museo del Prado de Madrid ofereix la possibilitat de visitar 300 de les obres que exposa i triar-ne les que són de tema mitològic o les que són antigues d'entre les seves col·leccions.

Museu Monográfico de Conimbriga (en portuguès i anglès): web del jaciment i el museu de la ciutat romana de Conímbriga, a l'actual Portugal. Permet fer una visita virtual a les restes.

Museo Nacional de Arte Romano de Mérida (en castellà): a més d'activitats, notícies, enllaços, publicacions del museu, dóna la possibilitat de fer una visita virtual i veure moltes de les peces que exposa.

Museu Arqueològic Provincial d'Alacant (en català, castellà i anglès): a més de donar informació sobre aquest museu permet fer un recorregut virtual per les seves diverses sales que mostren els diferents períodes històrics, inclòs el romà, i veure'n algunes de les peces exhibides.

Museu d’Arqueologia de Catalunya (en català, castellà i anglès): web del Museu d’Arqueologia de Catalunya, que engloba els museus arqueològics de Barcelona i Girona, la ciutat grecoromana d’Empúries, el conjunt històric d’Olèrdola, el jaciment ibèric d’Ullastret, i també el Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC). Hi ha seccions dedicades a cadascun dels jaciments i centres però amb un contingut força minso.

Museu de Badalona (en català, castellà, anglès i francès): informació sobre les restes arqueològiques de la Bètulo romana, el museu i les activitats que organitza.

Museu d'Història de la Ciutat (en català, castellà i anglès): museu que engloba les restes arqueològiques romanes de Barcelona.

Museu d'Història de Tarragona (en català, castellà i anglès): el web del museu que explica la història de la ciutat de Tarragona atorga l'espai més gran a la Tàrraco romana i als seus principals monuments, dels quals dóna informació relativa a la seva història, horaris i preus.

Museu Grecoromà d'Alexandria (en anglès): informació i visita virtual del millor museu d'antiguitats gregues i romanes d'Egipte.

Museu Egipci (en anglès): el principal museu del Caire que aplega obres i objectes des de la prehistòria fins a l'època romana passant per l'Egipte faraònic i hel·lenístic.

Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (en català, castellà i anglès): informació sobre el museu, algunes peces de la seva col·lecció, exposicions temporals i la Tàrraco romana i els seus principals edificis.

Museu de Sant Boi - Termes Romanes (en català i castellà): aplega diverses restes i edificis històrics de Sant Boi de Llobregat, dels quals destaquen les termes romanes, a les quals és possible fer una visita virtual.

The Metropolitan Museum of Art (en anglès): aquest important museu de Nova York ofereix no solament una passejada per la galeria del departament d'art grec i romà sinó també un recorregut cronològic, geogràfic i temàtic per les seves col·leccions (Timeline of Art History) amb una secció dedicada a l'art grecoromà.

 

Història antiga

Departamento de Historia Antigua (en castellà): web del Departament d'història antiga de la Universidad de Navarra amb materials docents i recull d'enllaços.

Guía de Historia Antigua (en castellà): web del Departamento de Ciencias de la Antigüedad de la Universidad de Zaragoza coordinat per Pilar Rivero que proporciona documents de suport a la docència i dos reculls d'enllaços (sobre història antiga en general i història antiga de la península Ibèrica).

Internet Ancient History Sourcebook (en anglès): secció sobre història antiga que forma part del Internet History Sourcebooks Project, a cura de Paul Halsall i allotjat per la Fordham University. Proporciona, organitzats temàticament, enllaços a nombroses fonts (textuals, artístiques i arqueològiques) amb orientació cap al seu ús docent. També inclou un apartat dedicat a la història antiga en el cinema i la televisió.

Livius (en anglès): website sobre història antiga mantingut des de 1996 per Jona Lendering (Universitat de Leiden) amb articles sobre molts ítems de les civilitzacions antigues: personatges, topònims, institucions...

 

Clàssiques i TIC

Webs:

CIRCE (en anglès): entitat europea creada per donar suport als professors de clàssiques en les bones pràctiques de les TIC amb cursos per a professors de secundària de la Unió Europea i amb aquest web, que inclou una recopilació d'enllaços, imatges, un manual d'ús de les TIC en l'ensenyament de les clàssiques, a més d'informació sobre les seves activitats.

The Digital Classicist (en anglès): és un projecte col·laboratiu adreçat als investigadors, professors i estudiants interessats en l'aplicació de la informàtica en les recerques entorn del món antic, oferint-los principalment guies tècniques sobre projectes i eines, notícies, activitats i enllaços sobre el tema, a través d'una wiki i d'un bloc.

Presentacions i articles on-line:

Daniel BÉGUIN (1999), “Les antiquisants face à l'informatique et aux réseaux”, Colloque: Comprendre les usages d'Internet, École normale supérieure, París, < http://barthes.ens.fr/atelier/articles/beguin-nov-96.html >.

Carlos CABANILLAS, El ordenador en el aula (de clásicas) , Jormadas "Lenguas y Cultura Clásicas", Llerena, abril 2005 < http://usuarios.lycos.es/grammaticus/llerena >.

Sonja CAMERON - David FITZPATRICK, “Classics and the Internet: a practical resource”, LTSN Subject Centre for History, Classics & Archaeology < http://www.hca.heacademy.ac.uk/classicsinternet/ >

Alessandro CRISTOFORI (1998), “Con Internet attraverso le periferie del mondo antico”, Rassegna degli Strumenti Informatici per lo Studio dell'Antichità Classica < http://www.rassegna.unibo.it/perif.html >.

Alessandro CRISTOFORI (2000), "Internet e la ricerca scientifica nelle discipline antichistiche", Telemaco - Telemachos, < http://www.telemaco.unibo.it/telemaco/esterni/ricsci.htm >.

Alessandro CRISTOFORI (1998-2002), "Strumenti informatici per lo studio della Storia Antica" < http://www2.antica.unibo.it/struminf/intro.html > .

Sebastià GIRALT (2005), "Noves estratègies de seducció: estudis clàssics i Internet a secundària ", XV Simposi d'Estudis Clàssics, Lleida, 21 d'octubre del 2005, Methodos < http://antalya.uab.es/pcano/aulatin/methodos/giralt_internet.pdf >.

John GRUBER-MILLER (1999), "The collaborative website as learning environment", Coe-Cornell Technology Workshop < http://people.cornellcollege.edu/jgruber-miller/collaborate.htm >

Joan E. HUGHES (1998), “The Perseus Project: implications for learning and teaching”, Classics Technology Center, < http://ablemedia.com/ctcweb/showcase/hughes_implications_for_learning_and_teaching.pdf >.

Cristóbal MACÍAS (2005), "Las clásicas y la enseñanza virtual: algunas experiencias", Methodos < http://antalya.uab.es/pcano/aulatin/methodos/macias.pdf >.

Barbara F. McMANUS (2002), "New computer and technological resources for Latin language", Instruction Pedagogical Workshop at the University of Maryland, < http://www.vroma.org/~bmcmanus/marylandtech2.html >

Julian MORGAN, “A good practice guide for the use of ICT in Classics teaching”, J-PROGS programs , < http://www.j-progs.com/varia/GPG.pdf >

Julian MORGAN (2004), “Disco ut doceam: hands-on ICT in Classics teaching”, Classics Technology Center < http://ablemedia.com/ctcweb/showcase/morgandiscoutdoceam.html >.

James J. O'DONNELL (2001), "New Tools for Teaching" < http://ccat.sas.upenn.edu/jod/teachdemo/teachdemo.html >.

Enric ROMERO (2003), Evaluación de un programa para enseñar y aprender cultura clásica mediante estrategias de simulación, UAB, tesi llegida al Departament de pedagogia aplicada, accessible a Tesis Doctorals en Xarxa, < http://www.tdx.cbuc.es/TDX-1021103-182039/index.html >.

Ramon TORNÉ (2005), "Didàctica del món clàssic a través de les TIC: alguns recursos i experiències", Jornada Espiral 2005: Aplicacions educatives lliures i innovadores de les TIC: recursos i experiències . < http://www.ciberespiral.org/jornada2005/comunica/rtorne.pdf >.

New technologies, new pedagogies (2006): Secció de la conferència Meeting the Challenge: European Perspectives on the Teaching and Learning of Latin (Cambridge, 2005) dedicada a l'ús de les TIC a la didàctica del llatí.

Workshop on Technology and the Classics (2004), Jornades sobre clàssiques i tecnologia celebrades en el Center for Hellenic Studies, Washington, 2003. Vegeu-ne aquí els trabajos, publicats en la revista Classics@: An Online Journal, núm. 2.

 

Sistema educatiu / PAU

Cultura clàssica (Catalunya): Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundaria obligatòria. DOGC núm. 4915 - 29/06/2007. Currículum.

Llatí 4t ESO (Catalunya): Decret 143/2007, de 26 de juny, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de l'educació secundaria obligatòria. DOGC núm. 4915 - 29/06/2007. Currículum.

CV Cultura clàssica (Catalunya): Decret 285/1998, de 3 de novembre, pel qual s'estableixen nous crèdits variables tipificats de cultura clàssica de l'educació secundària obligatòria: Iniciació a la cultura i tradició clàssica grega i llatina, I i II, Iniciació a la llengua llatina.

Batxillerat (Catalunya): Decret 182/2002, de 25 de juny, pel qual es modifiquen el Decret 82/1996, de 5 de març, pel qual s'estableix l'ordenació dels ensenyaments de batxillerat, i el Decret 22/1999, de 9 de febrer, pel qual s'adequa l'organització dels ensenyaments de batxillerat al règim nocturn. Programes específics (PDF): Llatí, Grec, Ampliació de grec i Literatura universal amb llista d'obres.

PAU: Proves d'accés a les universitats de Catalunya: exàmens (llatí, grec i les altres matèries).

Conspectus Latinus us ofereix el currículum de llatí per a les Illes Balears.

Secció Balear de la SEEC us permet consultar els exàmens de Selectivitat de les Illes Balears.

El Departament de Grec de l'IES Maria Enríquez de Gandia us posa a l'abast les programacions per al País Valencià de Cultura Clássica (ESO), Grec de batxillerat, i les matèries de modalitat Referents clàssics de les manifestacions culturals modernes i Fonaments lèxics de les ciències i la tècnica.

 

 

Inici
El laberint d'Internet
Mitologia