LES INSULAE, ELS BLOCS DE PISOS

A Pompeia la gent amb pocs recursos vivia generalment en habitacions llogades de la part davantera d'una domus, sovint damunt les tabernae. En canvi, a les grans ciutats com la mateixa Roma s'amuntegava en cases de pisos de lloguer agrupades en illes (insulae), semblants a les cases modernes, segons mostren les excavacions realitzades a Òstia, el port de Roma, i els textos d'alguns autors.

 • Eren més altes que les domus, arriben fins als tres o quatre pisos. Per tant, com que les construïen sense cura, amb els materials més barats, estaven molt exposades al perill d'ensorrament i incendi.
 • Es construïen al voltant d'un pati interior que permetia la ventilació i la il·luminació de les habitacions que no donaven a carrer.
 • Tenien molts balcons i finestres cara enfora o cap al pati. Per això res no impedia que hi entrés el soroll del carrer, tot al contrari que les cases senyorials.
 • Les cambres eren poques i no estaven destinades a un ús fix: s'utilitzaven en funció de les necessitats de la família. Els lloguers eren cars i molts llogaters sots-arrendaven alguna cambra, amb la qual cosa encara hi vivien més estrets.
 • Normalment no disposaven de conduccions d'aigua: calia anar-ne a buscar a la font pública més pròxima. Moltes tampoc tenien comuna a tots els pisos, i per tant hi havia qui usava les comunes públiques.

  Reconstrucció en maqueta de la insula anomenada Casa de Diana, Òstia (Foto: VRoma).

   

  La mateixa insula Casa de Diana d'Òstia en el seu estat actual: la façana (superior esquerra), un departament del primer pis (superior dreta) i el pati (dreta). Fotos: SG.

  Casa dels aurigues, Òstia (S.G.).

Webs d'interès:

 • Ostia antica (en italià): ofereix informació pràctica, un itinerari amb fotos i descripcions i una secció de tècniques constructives.
 • Ostia, the harbour city of ancient Rome (en anglès): web mantingut per l'Internet Group Ostia des de 1996 amb abundant informació sobre el jaciment arqueològic d'Òstia, incloses nombroses de les seves insulae.
 • Terrae antiquae (Roma) de José Luis Santos Fernández ofereix reconstruccions d'unes insules d'Òstia.