COMARCA DEL MARESME
Provincia : Barcelona

Capital : Mataró

Extensió : 398 km²

Límits : La Selva, Vallès orientel, Barcelonès.

Podem veure la comarca del Maresme des de tres punts de vista diferents :

 • Geografia Física
 • Geografia Político-Econòmica
 • Geologia
 • Geografia Física

  El clima és de tipus mediterrani, d'hivern temperat, i es registren a Mataró uns 16ºC de temperatura mitjana anual; l'aire és humit, tot i que les pluges no sóm molt copioses, augmentent a les muntanyes i cap al nord. El règim de les aigües és torrencial amb existencia de moltes rambles, però només són importants la d'Argentona i Vallalta; la Tordera és l'únic riu. La vegetació és abundant; a la muntanya hi ha boscos de pins pinyoners i d'alzines, i per sobre els 500m, de roures, castanyers, cap a la plana apareixen sureres i garrofers i gran varietat de sotabosc i mates.

  Geografia Político-Econòmica

  La ramaderia i és representada per vestiar porcí i l'aviram, amb l'importancia creixent cada dia; Mataró és el receptor de productes del camp, que elabora i exporta a Barcelona i països extrangers. La pesca, tan important en el nostre temps , compta amb menys d'un centenar de barques. La industria té una gran impotància; la més extesa és la tèxtil, especialitzada en gèneres de punt, que ocupa uns 16.000 obrers de la comarca; lús de la maquinària ha creat una incipient indústria metal.lúrgica; les industries de la ceràmica i vidre, químiques i farmacèutiques, del cuir i alimentaries es concentren a Mataró; a Arenys de mar hi ha destileries i industries del paper. El turisme s'ha vist incrementat, sobretot el veïnatge de la Costa Brava; ofereix més de 25.000 places hoteleres, de les quals una gran majoria són concentrades a Calella, i segueixen Pineda i Malgrat. També hi ha diversos càmpings i nombrosos apartaments. Les viles més poblades es troben a la costa i al llarg de la carretera, quasi tocant-se enter elles amb elles: Premià de Mar, Masnou, Vilassar de Mar, Arenys de Mar, Canet, Calella, Pineda i Malgrat. Matarò és la capital comercial.

  Geologia

  Està formada per una massade granit paleozoic i a causa de l'erosió presenta un relleu baix i arrodonit i una plana costanera formada per sediments d'origen marí i altres de quaternaris d'aportació fluvial; aquesta plana és més contínua al sector meridional que al N., on alguns contraforts de la serralda arriben fins al mar. La costa és, pràcticament, sempre baixa i molt poc articulada. Les serres més importats són la del Corredor (632 m), que es divideix en dues branques, una que enllaça amb la serra de Montalt i l'altra amb la serra del Montnegre.