CONSULTES ALS DICCIONARIS

 

 

 

  • Per a cercar paraules en català cliqueu aquí.

 

  • Per a buscar paraules en castellà cliqueu aquí.

 

  • Per a saber terminologia cliqueu aquí.

 

  • Per a consultar glossari educatiu cliqueu aquí

 

  • Diccionaris on line cliqueu aquí

 

  • Diccionaris on line cliqueu aquí

 

 

  • Per a consultar una equivalència llatina / anglesa cliqueu aquí

 

 

 

L'arquitecte Joan Bergós, en el seu llibre Converses amb Gaudí, recull aquests pensaments del mestre sobre el treball en què en fa una valoració tot seguint diverses èpoques de la història.

Gaudí va expressar: "El treball s'ha fet cada vegada més tirànic (i això continua) puix la peresa sempre té un mòbil intel·lectual. Per això el que costa més és sostenir l'atenció i cansa més que no pas fer un esforç físic. Doncs bé, en la vida pastora l'atenció era mínima: vigilància i protecció dels ramats (ajudats pels gossos, cledes, etc.); la vida agrícola exigeix una atenció més sostinguda que la pastora, hi ha coses que s'han de fer al seu temps i sense interrupció, però vénen després temporades de poca feina i de descans. La vida d'ofici és més apressada, cal fer el jornal com a mínim, i això tot l'any igual. No hi ha variació d'èpoques ; és, doncs, un treball més tirànic que no l'agrícola. La vida industrial esclavitza més l'obrer ja que exigeix una atenció sostinguda i vora la màquinària no consent pauses, ni festes, ni interrupció (torns nocturns).

Des d'aquest punt de vista, l'obrer d'avui és més esclau que l'esclau romà, que el grec (que ho era més que el romà) i que l'egipci, que ho era més que el grec. De manera que el treball és cada cop un flagell més fort i, per tant, el sacrifici d'obligació (com és el dejuni) és cada vegada menys llarg i menys vigorós".

La terminología de la paraula atenció:

atenció
<Psiquiatria>


ca atenció, f
es atención


Capacitat de concentrar-se d'una manera sostinguda en una tasca o activitat

atenció
<Psicologia>


ca atenció, f
es atención
en attention


Concentració de l'activitat mental sobre un objecte d'interès

atenció
<Filosofia>


ca atenció, f
es atención
fr attention
en attention
de Aufmerksamkeit


Increment de l'activitat intel·lectual orientada envers un objecte o conjunt d'objectes que, en no donar-se aquest fenomen, quedarien al marge del camp de la consciència o n'ocuparien una part limitada.

NT: Segons la seva gènesi, hom distingeix entre l'atenció involuntària, passiva i espontània; voluntària, controlada i dirigida.