Pàgina principal


RECULL DE NOTÍCIES QUE FAN REFERÈNCIA A JAFRE

Relacionades amb l'estat de l'aigua de la xarxa municipal de Jafre
Informacions de l'Ajuntament i les publicades en diferents mitjans

Projecte d'adequació i millora del Rec de Molí

ANUNCI d'informació pública del projecte d'adequació, millora i ordenació de l'aprofitament per al reg del Rec del Molí i de la llista dels béns i els drets afectats per les obres.
La ANG denuncia que el revestiment del Rec de Molí destruirà fauna i flora   18/10/2002

Refererides al complex hoteler i termal

Publicades a la premsa
- Invertiran 22 milions d'euros en un balneari a Jafre que tindrà més de 200 habitacions.   20/02/2002
- El poble ha entès la importància del projecte   07/05/2002   
- Al·legacions al projecte presentades pel Grup de Defensa del Ter   08/06/2002

- Urbanisme atura la tramitació del polèmic complex hoteler i termal a la bassa de Jafre.   29/06/2002
- El balneari de Jafre.   04/06/2002
- De la bassa al balneari.   08/052002
-
La Generalitat suspèn l'aprovació d'un complex lúdicotermal a Jafre     28/05/2002
- Els ecologistes aplaudeixen que es suspengui el projecte del complex hoteler i termal a Jafre.    29/05/2002
- La Comissió d'Urbanisme de Girona deixa en suspens, per segona vegada, l'aprovació d'un complex lúdicotermal a Jafre.  27/03/2003
- Desbloquejat el projecte per fer un hotel termal a Jafre    05/11/2003
- Prestige Hotels invierte 30 millones en un gran centro termal en Jafre ( Girona ), que abrirà en 2007 ( Europa Press ) 
- "Que la Generalitat ens obligués a retallar el sostre ens va fer entendre que cometiem errors" ( Diari de Girona ) 
- Prestige extiende su mancha hotelera ( La Vanguardia )  03/01/05
- El centre termal de cinc estrelles de Jafre tindrà 120 habitacions i s'inaugurarà el 2007  febrer de 2005   ( Vilaweb-Punt Diari Digital )
- El centre termal de cinc estrelles de Jafre s'inaugurarà el 2007  12/02/2005   ( Vilaweb - El Punt Diari Digital )
- El complex termal de Jafre pren forma  16/04/2006   ( Diari de Girona ) 
 
Publicades al DOGC ( Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya )
- EDICTE de 13 de maig de 2002, pel qual es dóna publicitat a una resolució sobre la declaració de no aplicació del tràmit d'avaluació d'impacte ambiental al Pla especial d'assignació d'usos per a un complex hoteler i termal al terme municipal de Jafre.
 

Publicades al BOE ( Boletín Oficial del Estado )
- Anuncio del Departamento de Industria, Comercio y Turismo de la Generalitat deCatalunya sobre la iniciación de un expediente para la declaración de la condición mineromedicinal y termal del agua del pozo ´Jafre´.
-
Declaración de la condición de mineromedicinal y termal del agua denominada JAFRE
- Solicitud de aprovechamiento y de un perímetro de protección para el agua minero-medicinal y termal denominada «Jafre», situada en el término municipal de Jafre (Baix Empordà).
 

Publicades BOPC ( Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya )
- Pregunta al Consell Executiu a respondre per escrit sobre el projecte de construcció d’un balneari a Jafre ( Baix Empordà ).
- Resposta del govern a la pregunta formulada sobre
el projecte de construcció d’un balneari a Jafre.
 
Referides al condicionament del camí que uneix Jafre i Garrigoles
- El lector escriu : Francesca Vila i Morell
- De Jafre a les Olives.
- De les Olives a Jafre

 
Referides al planejament urbanístic
- La Cataluña desordenada
  

Invertiran 22 milions d'euros en un balneari a Jafre que tindrà més de 200 habitacions

L'Ajuntament defensa que el projecte suposarà un revulsiu econòmic i social per al municipi

L'Ajuntament de Jafre ha tret a exposició pública el projecte de construcció del balneari de luxe que promou el grup hoteler Prestige Hotels, de Roses, a la zona de les Planes. El complex suposarà una inversió d'uns 22 milions d'euros, ocuparà una superfície de 144.000 metres quadrats i tindrà més de 200 habitacions. L'alcalde, Josep Grau (CiU), considera que la seva posada en marxa comportarà importants beneficis com a dinamitzador econòmic i social del poble. El Grup de Defensa del Ter tem que el complex es transformi en un parc temàtic i que el consum d'aigua afecti els aqüífers de la zona.

20/02/2002
JORDI GAMERO Jafre

El projecte ha estat aprovat inicialment per l'Ajuntament i estarà a exposició pública fins al proper dia 5 de març. El complex integra una zona d'instal·lacions balneàries amb els seus complements i un hotel compost d'un edifici de poca alçada que tindrà més de 200 habitacions i un conjunt de petits apartaments independents. Les instal·lacions es complementaran amb una zona d'esbarjo i esports.

Segons ha informat l'Ajuntament a través d'una circular que ha distribuït entre els veïns, el balneari començarà a l'encreuament de camins rurals que es coneix amb el nom de Quatre Camins i continuarà en direcció nord, i ocuparà una superfície de 144.000 metres quadrats 65 vessanes , tots propietat de l'empresa promotora, Prestige Hotels, que té la seu a Roses. L'aigua calenta es portarà des del pou que es va obrir molt a prop de la bassa d'aigua sulfurosa de Garrigoles. L'accés a la zona està previst amb un nou vial que sortirà de la carretera, davant el mas Costal, i que empalmarà amb el camí que va cap al cementiri i aquest, degudament ampliat, serà el que conduirà fins a l'entrada.

L'Ajuntament, que ha tingut l'assessorament del Consell Comarcal i l'Associació Catalana de Municipis, ha donat llum verd al projecte perquè, segons ha explicat l'alcalde, Josep Grau (CiU), pot aportar importants beneficis al municipi. Deixant de banda els que es deriven directament de les llicències d'obres i impostos, Grau diu que es viurà una revifalla del comerç i les infraestructures culturals i esportives, així com una aturada de la davallada d'habitants.

tornar al principi

«El poble ha entès la importància del projecte»

07/05/2002

JORDI GAMERO

L'alcalde de Jafre, Josep Grau (CiU), ha destacat el fet que cap veí del poble ha presentat al·legacions oposant-se al projecte de balneari. Segons l'alcalde, això indica que la població ha entès la importància que té aquesta instal·lació des del punt de vista econòmic i social. Ha reiterat, a més, el fet que l'Ajuntament ha portat aquest tema amb absoluta transparència des del primer moment. Per aquest motiu, recorda, es va redactar una circular que es va fer arribar a totes les cases per tal que els veïns tinguessin informació detallada i de primera mà de l'abast del projecte.

Requalificació dels terrenys
Grau ha precisat que ara Urbanisme i Medi Ambient hauran d'informar en relació amb el projecte. Un cop es rebin els informes favorables, posteriorment es tramitarà la requalificació de la zona afectada a les normes subsidiàries. Creu que tot el procés es podrà completar abans del mes de juny, que és la data prevista per a l'entrada en vigor de la nova llei del sòl. D'aquesta manera, el projecte es regularà per l'actual normativa. Grau defensa que a banda dels beneficis que podrà comportar la instal·lació pel que fa a llicència d'obres i impostos, el municipi viurà una revifalla del comerç i les infraestructures, així com una aturada de la davallada d'habitants

tornar al principi

Sr. Joan Llort
Director General d'Urbanisme
Barcelona

Grup de Defensa del Ter
Roca Maura, 40
L'Estartit

Assumpte: Aprovació del Pla Especial per la construcció d'un complex hoteler i termal a Jafre, (Empordà).

Senyor;
Ens permetem dirigir-nos a vostè, per posar a la seva consideració, una qüestió preocupant per la població que viu atenta a les agressions mediambientals i de creixement no sostenible a la comarca de l'Empordà.

El Grup de Defensa del Ter, entitat constituïda per la defensa del mediambient, podria contemplar com un fet positiu un projecte d'aprofitament d'un pou d'aigua sulfurosa a la població de Jafre per fer-ne un centre termal. No obstant això, creiem que d'una manera encoberta, el projecte presentat representa una urbanització de xalets-habitatges camuflades com a suittes dependents de l'hotel de quatre estrelles eix central de tot el projecte. Encara que tot plegat planteja la indivisibilitat de la propietat, tots sabem les maniobres legals que posteriorment es poden fer per obtenir un canvi de finalitat, sobre tot si l'Ajuntament col·labora estretament amb l'empresa patrocinadora, com és el cas. També sabem, per precedents anteriors, que una vegada realitzada la venda dels xalets, cap administració competent actuaria en contra de 47 propietaris per un canvi posterior d'ús.

Així doncs aquest projecte representa en el fons l'intent de requalificació de catorze hectàrees de terreny rústic com a sol urbà amb l'excusa d'un Centre Termal. Això, a més, representa la creació d'un nou espai urbà concretat en un poble de capacitat propera als mil habitants en un municipi amb una població molt inferior i en un entorn on la majoria del nuclis urbans no arriben ni a una tercera part de dita població. Fem aquesta deducció de les dades estretes del propi projecte que evidencia que per fer un centre termal resulta totalment desmesurat el volum territorial i urbanístic projectat. Creiem que tècnicament aquest projecte no és sostenible, i en tot cas la decisió de realitzar-lo caldria fonamentar-la en la necessitat o no de fer una urbanització d'aquestes característiques, que al mateix temps, sembla voler introduir a l'interior del territori la política urbanística del litoral.

En aquest sentit, l'estratègia de presentar les avantatges socials i sanitaris d'un balneari camuflant-hi la resta d'actuacions especulatives, és una perversió del procediment amb conseqüències negatives damunt el territori, doncs intenta aconseguir el seu objectiu final mitjançant la no presentació de la seva autèntica finalitat, ja què, òbviament, aquesta obligaria a una consideració diferent de la política urbanística.

La falta d'un Estudi Mediambiental imprescindible per una iniciativa d'aquesta magnitud; la manca de dades sobre la capacitat del pou d'aigua sulfurosa, la seva capacitat de recàrrega i/o el seu possible esgotament per avaluar la continuïtat del Centre Termal (excusa del projecte); la utilització de la xarxa pública d´aigua pel rec de les zones ajardinades i el manteniment dels estanys; l'ambigüitat a l'hora de definir clarament la depuració de les aigües residuals en una població que no te depuradora; són raons suficients que recolzen el nostre argument sobre el camuflatge que respira el projecte així com els problemes que crearia. L'Estudi Ambiental que acompanya el projecte, realitzat per la influent empresa Entorn SA, no supleix l'Estudi necessari perquè no planteja els greus impactes ambientals i de recursos que l'iniciativa provoca i, per tant, no afronta ni els problemes ni la seva solució, semblant més una justificació urbanística que un Estudi Mediambiental.

Es per aquest motiu que ens dirigim a vostè a fi de sol·licitar-li la seva atenció damunt d'aquest projecte i que al mateix prengui en consideració les nostres al·legacions sobre els altres aspectes tècnics que hem presentat al pla especial.

Esperem comprengui el nostre interès per aquest tema de vital importància pel creixement sostenible i harmònic del nostre territori, i és per això que fem constar que la nostra entitat es presenta com a part afectada.

Cordialment,

GRUP DE DEFENSA DEL TER

L'Estartit, 8 de Juny de 2002

tornar al principi

Urbanisme atura la tramitació del polèmic complex hoteler i termal a la bassa de Jafre

Considera que no es pot fer un projecte d'aquesta envergadura en zona forestal i obliga a reduir-ne les dimensions

La comissió d'Urbanisme de Girona va aturar ahir el projecte per fer un complex hoteler i termal a Jafre, que tant rebuig ha causat entre diferents entitats ecologistes a causa de la seva envergadura. A banda que als promotors els falta el permís de la Generalitat per fer ús de l'aigua termal, Urbanisme considera que les dimensions del complex són massa grans per fer-les en sòl no urbanitzable i conclou que, com a màxim, l'hotel podrà tenir 10.000 m i les instal·lacions termals, 8.000. En la sessió d'ahir també es va refusar el pla general de Vidreres i es va aprovar l'ampliació del parc aquàtic Water World de Lloret de Mar.

29/05/2002
DAVID BRUGUÉ Girona

El director general d'Urbanisme, Joan Llort, va explicar que la proposta del centre hoteler i termal té més d'un problema. En primer lloc, com que es tracta d'una activitat relacionada amb aigua termal cal el premís del Departament d'Indústria, Comerç i Turisme per a l'explotació d'un recurs miner. Els promotors, però, encara no l'han aconseguit. En segon lloc, hi ha un informe desfavorable de la direcció general de Carreteres perquè els accessos previstos no són suficients i també n'hi ha un altre del Departament de Medi Ambient. En tercer lloc, la figura urbanística amb què es vol tramitar no és l'adequada. Jafre no té cap tipus de planejament vigent. S'han començat a redactar les normes subsidiàries però de moment Urbanisme encara no les ha rebut. Així, el projecte s'ha presentat com un pla especial que preveu uns 60.000 m de sostre en sòl no urbanitzable. Segons Llort, el 40% de la parcel·la està situada en una finca forestal i això és excessiu. Per això, la comissió ha decidit suspendre el projecte i ha determinat que, en cas que es vulgui continuar tirant endavant, el màxim que podrà tenir seran 10.000 m per a l'hotel i uns 8.000 per a instal·lacions termals. «És molt difícil, per no dir impossible, que es pugui tirar endavant un projecte d'aquestes característiques en una finca majoritàriament forestal», va concloure el director general.

tornar al principi


El balneari de Jafre
El lector escriu

04/06/2002
ANNA RIPOLL i VILA. Jafre (Baix Empordà)

Fa pocs dies, vaig passejar amb l'àvia per uns camins que, malgrat la diferència generacional, ens porten a totes dues records de quan erem infants i ens divertíem corrent amunt i avall amb mainada del poble. Tot d'una vam quedar sobtades: els camps que resseguien el camí estaven plens de males herbes. Es veu que una empresa de fora del municipi proposa fer un projecte turístic basat en les aigües sulfuroses que surten del mig d'un bosc. L'Ajuntament, en nom de tot el poble, ho valora positivament, ja que, segons argumenten, ha de ser una millora per a tot el poble i només hi troben que beneficis, suposo que econòmics i per a uns quants. No vull que a sobre de la terra ara hi creixin apartaments i hotels, i no cereals; que pel camí només hi passegin persones que han pagat per entrar-hi i no els infants del poble; que a les aigües sulfuroses només pugui guarir-s'hi qui tingui uns grans estalvis i no tothom que en tingui necessitat; que es tallin boscos de pi i alzina per convertir-los en grans espais esportius i que no ens facin mai més ombra. Per tot això, vull expressar el meu rebuig a la construcció del balneari, ara aturat per Urbanisme.

De la bassa al balneari
Editorial
08/05/2002

L'aprovació inicial del projecte per fer un complex termal a Jafre ha fet disparar novament les alarmes dels ecologistes, que el consideren excessiu i denuncien que incompleix la normativa urbanística del municipi. Les discrepàncies manifestades per l'Associació de Naturalistes de Girona i el Grup de Defensa del Ter en forma d'al·legacions han estat rebutjades per l'Ajuntament, de manera que haurà de ser la Comissió d'Urbanisme la que tingui la darrera paraula. L'oposició no va contra la idea d'aprofitar les aigües sulfuroses de la població, famosa per la seva bassa, per construir un balneari que permeti explotar més i millor el potencial turístic. Aquest és un objectiu ben legítim que, d'entrada, no té perquè comportar un impacte negatiu. Al contrari, ben fet, un equipament d'aquestes característiques pot ajudar a buscar un turisme de qualitat que permeti a aquesta població assegurar-se un futur, tal com es diu ara, sostenible.
Però el que sí que resulta discutible és l'afegitó que acompanya aquesta idea inicial i que, a la pràctica, pot significar la construcció de 238 habitacions d'hotel i quaranta-set xalets, a més d'un parc aquàtic, un auditori i una àrea de restaurants. Tot en zona forestal, que, d'acord amb la normativa vigent, no és edificable. Aquí sí que els ecologistes es fan forts perquè consideren l'agressió ambiental desproporcionada en relació amb els interessos de la població i perillosa per al cabal d'aigua disponible. L'alcalde s'aferra al fet que cap veí del poble ha presentat al·legacions per afirmar que la població és partidària del macroprojecte i fa ostentació de la total transparència amb què, segons la seva opinió, s'ha dut tot el procés. Pel que fa a la primera qüestió, es tracta damp;apos;una impressió difícilment probable i que només es podria mantenir amb aquesta rotunditat si fos avalada per un referèndum. Pel que fa a la segona, es tracta simplement de la constatació que, actuant amb transparència, simplement ha complert la seva obligació.

El Punt Diari

tornar al principi

La Generalitat suspèn l'aprovació d'un complex lúdicotermal a Jafre

28/05/2002 - 21:40:25

GIRONA, 28 (EUROPA PRESS) La Comissió Provincial d'Urbanisme de Girona ha deixat aquesta tarda en suspens l'aprovació d'un complex lúdicotermal al municipi de Jafre. L'organisme, dependent de la Generalitat, condiciona el permís per tal que els seus promotors introdueixin modificacions substancials al projecte i per tal que obtinguin el permís per explotar aquest recurs miner, l'aigua termal.
Els promotors pretenen construir un balneari, un hotel de 238 habitacions, 47 xalets de luxe, pistes esportives, un auditori, restaurants i un aparcament per a 268 vehicles.
Urbanisme pretén reduir gairebé una tercera part els 60.000 metres quadrats que ocuparien les instal·lacions. El director general d'Urbanisme, Joan Llort, ha manifestat que s'autoritzarà que l'hotel tingui 10.000 metres quadrats i que la instal·lació termal disposi a planta de 4.300 metres quadrats i al subterrani, de 4.500.
La Comissió també ha deixat en suspens la modificació del Pla General de Vidreres.

tornar al principi

Els ecologistes aplaudeixen que es suspengui el projecte del complex hoteler i termal a Jafre
 
29/05/2002 - 19:12:38
 
GIRONA, 29 (EUROPA PRESS) El portaveu de l'Associació de Naturalistes de Girona (ANG), Enric Pardo, ha considerat "una notícia molt positiva" que la Comissió d'Urbanisme de Girona, dependent de la Generalitat, hagi deixat en suspens l'aprovació d'un projecte urbanístic que preveu construir un complex hoteler i termal a Jafre, al Baix Empordà. Urbanisme obliga els promotors a reduir a una tercera part els 60.000 metres quadrats que pretenen edificar.

Segons Pardo, "és important que Urbanisme comenci a aplicar criteris d'acord amb la nova llei d'urbanisme i freni els excessos d'alguns municipis. Fins ara actuava d'una manera molt imparcial i aprovava el que presentaven la majoria d'Ajuntaments".

GIRONA
Urbanisme suspende de nuevo la luz verde al balneario de Jafre

El proyecto urbanístico ha sido notablemente reducido, pero carece de autorización para extraer aguas termales, según la comisión.

ANTONI LÓPEZ - 27/03/2003

GIRONA. – La comisión territorial de Urbanisme tumbó ayer por segunda vez el proyecto de balneario en el surtidor conocido como Bassa de Jafre. A pesar de que los promotores han modificado sustancialmente sus pretensiones iniciales, todavía carecen de autorización para la extracción de aguas termales y del informe favorable de la Agència Catalana de l'Aigua (ACA), señaló el director general de Urbanisme, Joan Llort. Poco queda, manifestó, del proyecto desestimado hace casi un año por la comisión, consistente en un macrocomplejo de 144.165 m2 en terrenos forestales y agrícolas compuesto por un balneario, un hotel de 238 habitaciones, 47 casas de lujo y un aparcamiento para casi 300 vehículos.

El actual proyecto es "radicalmente diferente en cuanto a tipología y cantidad de techo; además se ha corregido la afectación a la masa boscosa y se ha suprimido la urbanización" prevista inicialmente, manifestó Llort. No obstante, a falta de los citados permisos la comisión no entró a debatir la nueva formulación urbanística.

Protesta ecologista
Un grupo de activistas de la Associació de Naturalistes de Girona (ANG) y del Grup de Defensa del Ter efectuó una protesta frente a la delegación de Urbanisme en Girona en contra del balneario. Se disfrazaron de masajistas a fin de ofrecer sus servicios "a los políticos, a los que se ve muy estresados", dijo el portavoz de la ANG, Sergi Nuss. Ataviados con toallas y batas blancas, los naturalistas entregaron sus denuncias en la sede de Urbanisme. Afirman que el balneario proyectado se encuentra sobre el acuífero del bajo Ter, que "soporta una alta contaminación por las altas concentraciones de nitratos" y que la sobreexplotación de los acuíferos puede afectar negativamente a su calidad.
Por otra parte, los colectivos acusan al Ayuntamiento de Jafre de no aplicar limitación alguna al uso de abonos nitrogenados en la zona de influencia de los pozos de captación de agua de la red pública, a fin de protegerlos de infiltraciones.

tornar al principi

Desbloquejat el projecte per fer un hotel termal a Jafre

05/11/2003

La Comissió d'Urbanisme ha desbloquejat el projecte per construir un hotel termal a Jafre, que havia quedat diverses vegades sobre la taula. La promotora ha reduït a una quarta part l'extensió inicial del complex, que ara no serà superior als deu mil metres quadrats. Les termes volen aprofitar les qualitats de l'aigua que s'ha fet popular durant anys entre la gent que accedia lliurement a la bassa.

Font : http://www.telenoticies.com/noticia/not128776253.htm

tornar al principi

Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya
DOGC núm. 3656 - 13/06/2002

Departament de Medi Ambient

EDICTE de 13 de maig de 2002, pel qual es dóna publicitat a una resolució sobre la declaració de no aplicació del tràmit d'avaluació d'impacte ambiental al Pla especial d'assignació d'usos per a un complex hoteler i termal al terme municipal de Jafre. (Pàg. 10766)

EDICTE
de 13 de maig de 2002, pel qual es dóna publicitat a una resolució sobre la declaració de no aplicació del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental al Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal al terme municipal de Jafre.
En data 27 de febrer de 2002, el director general de Patrimoni Natural i del Medi Físic ha dictat la Resolució de declaració de no aplicació del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental al Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal promogut per Grupo Prestige Hotels, al terme municipal de Jafre, que es transcriu a continuació:

"En data 22 de gener de 2002 l’Ajuntament de Jafre ha tramès a aquest Departament la documentació relativa al Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal promogut per Grupo Prestige Hotels.

"Atès que el Pla especial no afecta cap espai d’interès natural inclòs en el Pla d’espais d’interès natural, aprovat pel Decret 328/92, de 14 de desembre, ni hàbitat d’interès comunitari prioritari d’acord amb les directives 43/92/CE i 97/62/CE;

"Atès que el Pla té un àmbit de 14,42 ha desglossat en 7,29 ha de zona hotelera (zona hotel compacta, 3,62 ha; zona hotel disseminat, 2,65 ha, i zona termal, 1,02 ha) i 7,13 ha en sistemes locals (verd privat, 5,14 ha; viabilitat privada, 1,85, i viabilitat pública, 0,14 ha);

"Atès que aquestes zonificacions s’estableixen per ubicar un hotel de dues plantes, un conjunt d’edificis aïllats, un centre termal i dos aparcaments;

"Atès que el projecte a dalt esmentat no s’ajusta als casos previstos l’annex 1 del Decret 114/1988, de 7 d’abril, d’avaluació d’impacte ambiental;

"Atès que la Llei 6/2001, de 8 de maig, estableix que es determinarà si aquest tipus de projectes (complexos hotelers fora de zones urbanes, annex II, grup 7.b) s’han de sotmetre al procediment d’avaluació d’impacte ambiental d’acord amb els criteris de selecció definits a l’annex III d’aquesta Llei;

"Vista la memòria ambiental elaborada pel promotor relativa al Pla especial esmentat i que de la seva revisió i valoració es dedueix que no hi ha impacte ambiental significatiu en la seva execució, ja que la ubicació del projecte no implica cap afecció directa o indirecta sobre espais amb formacions naturals d’interès botànic o faunístic ni zones de gran valor patrimonial i cultural, així com tampoc àrees de gran densitat demogràfica;

"Atès que el projecte no implica sinergies negatives amb altres projectes, la generació de residus és mínima, així com el risc d’accidents i contaminació. La valoració dels possibles impactes potencials derivats de l’execució de l’obra és de caràcter moderat o compatible.

"Atès que el projecte preveu un consum d’aigua de 446 m3/dia, dels quals 140 són per aigua de boca, 278 m3 per enjardinaments, i la resta per bany i llacs, essent l’origen d’aquests recursos el riu Ter i l’aqüífer de Jafre;

"En ús de les atribucions que em confereixen el Decret 150/1993, de 7 de maig, i l’article 14 de la Llei 13/1989, de 14 de desembre, d’organització, procediment i règim jurídic de l’administració de la Generalitat de Catalunya,

"Resolc:

"—1 Declarar la no aplicació del tràmit d’avaluació d’impacte ambiental del Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal promogut per Grupo Prestige Hotels a Jafre.

"—2 L’aprofitament i ús dels recursos hídrics requeriran l’informe i/o la resolució favorable de l’Agència Catalana de l’Aigua i de la Direcció General d’Energia i Mines.

"—3 Als complexos hotelers els és d’aplicació la Llei 3/1998, de 27 de febrer, de la intervenció integral de l’administració ambiental.

"—4 Notificar la present Resolució a l’interessat.

"Contra aquesta Resolució, que no exhaureix la via administrativa, es pot interposar recurs ordinari davant el conseller de Medi Ambient dins del termini d’un mes comptador a partir de la rebuda de la present notificació."

Barcelona, 13 de maig de 2002

Concha Marchante i Leganés

Cap del Servei de Protecció de l’Entorn Natural

(02.113.046)

tornar al principi

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO

28/05/2002 BOE núm. 127
Anuncio del Departamento de Industria,Comercio y Turismo de la Generalitat deCatalunya sobre la iniciación de un expediente para la declaración de la condición mineromedicinal y termal del agua del pozo ´Jafreª.

A instancia de la empresa ´Prestige Hotels, Sociedad Anónimaª, con CIF A–17139098, se ha iniciado el expediente para la declaración, como agua mineromedicinal y termal, del agua del pozo ´Jafreª, del término municipal de Jafre de Ter.

La situación de la captación del agua está determinada por las siguientes coordenadas UTM:

X = 500.781 Y = 4.660.036.

Lo que se hace público de conformidad con el artículo 39.2 del Real Decreto 857/1978, de 25 de agosto, por el cual se aprueba el Reglamento general para el régimen de la minería, y el artículo 86 de la Ley 30/1992, de régimen jurídico de las Administraciones públicas y el procedimiento administrativo común, de 26 de noviembre, para que todas las personas que estén interesadas puedan presentar las alegaciones que crean convenientes en el plazo de veinte días hábiles a contar desde el día siguiente de la última publicación de este Anuncio.

Barcelona, 23 de abril de 2002.

–El Director general de Energía y Minas,

Albert Mitjà i Sarvisé.

–21.469.

tornar al principi

BOLETÍN OFICIAL DEL ESTADO

Viernes 09/05/2003       BOE núm. 111

Edicto del departamento de trabajo, industria, comercio y turismo de la Generalitat de Catalunya de 25 de marzo de 2003, por el cual se publica la resolución de la declaración de la condición de mineromedicinal y termal del agua denominada JAFRE, situada en el término municipal de Jafre ( Baix Empordà ).

De acuerdo con lo que dispona el articulo 24.4 de la Ley de Minas, se publica la Resolución de fecha de 4 de marzo de 2003 dictada por el consejero de trabajo, industria, comercio y turismo, mediante la cual se declara la condición de mineromedicinal y termal del agua de la captación JAFRE.
La citada resolución establece en su parte dispositiva: 

  1. Declarar la condición de mineromedicinal y termal del agua denominada JAFRE, ubicada en el término municipal de Jafre ( Baix Empordà ), captación determinada por las siguientes coordenadas UTM del sector 31 T :     X= 500.781, Y=4.660.036.

  2. De acuerdo con lo que establece el articulo 39.3 del RGRM, declarar la utilidad pública de las aguas interesadas, en lo que se refiere a su condición de mineromedicinal y termal.

  3. Ordenar, de acuerdo con lo que establecen los articulos 24 de la Ley de Minas, y 39 del Reglamento General para el règimen de la mineria, la notificación de la resolución a los interesados y su publicación en el Boletín Oficial del Estado y en el Diario Oficial de la Generalitat de Catalunya.

  4. De acuerdo con lo que determna el artículo 40 del Reglamento General para el Regimen de la Mineria, otorgar a las personas que este precepto indica el plazo de un año, contador a partir de la fecha de publicación o notificación de la resolución de declaración, a fin de ejercer el derecho preferente a solicitar su aprovechamiento.

Contra esta resolución, que agota la via administrativa, se puede interponer recurso contencioso-administrativo delante del Tribuanl Superior de Justicia de Catalunya ( o delante del Juzgado del contencioso-administrativo, si procede), en el plazo de dos meses a contar desde el dia siguiente de la notificación de esta resolución, de acuerdo con lo que dispone el articulo 46 de la Ley 29/1998, de 13 de julio, reguladora de la Jurisdicción Contenciosa-Administrativa.

Barcelona, a 4 de marzo de 2003.- Antoni Fernàndez Teixidó, Consejero de Trabajo, Industria, Comercio y Turismo.

Barcelona, 25 de marzo de 2003.- El director general de Energia y Minas, Albert Mitjà i Sarvisé.- 17.082.

tornar al principi

Anuncio de la Dirección General de Energía y Minas del Departamento de Trabajo, Industria, Comercio y Turismo, sobre la solicitud de aprovechamiento y de un perímetro de protección para el agua minero-medicinal y termal denominada «Jafre», situada en el término municipal de Jafre (Baix Empordà).

A instancia de la empresa Prestige Hotels, SA, con CIF A-17139098, se está tramitando el expediente de solicitud del aprovechamiento y de un perímetro de protección del agua minero-medicinal y termal «Jafre», en el término municipal de Jafre. El perímetro de protección queda definido por los siguientes vértices, expresados en coordenadas UTM:

Vértice

Coordenada X

Coordenada Y

1

499.900

4.661.300

2

501.000

4.661.300

3

501.000

4.660.745

4

501.455

4.660.745

5

501.455

4.659.345

6

499.900

4.659.345

Lo que se hace público de conformidad con el artículo 41.2 del Real Decreto 2857/1978, de 25 de agosto, por el cual se aprueba el Reglamento General para el Régimen de la Minería y con el artículo 86 de la Ley 30/1992, de 26 de noviembre, de régimen jurídico de las administraciones públicas y del procedimiento administrativo común (BOE núm. 285, de 27.11.1992), modificada parcialmente por la Ley 4/1999 de 13 de enero. Aquellas personas que tengan interés en examinarlo podrán hacerlo en las oficinas de la Dirección General de Energía y Minas, situadas en la Av.Diagonal, 514, 2.a, de Barcelona, dentro del plazo de veinte días hábiles, contados a partir del día siguiente al de la publicación de este anuncio, podrán aducir lo que tengan por conveniente.

Barcelona, 18 de julio de 2003.

El Director general de Energía y Minas, Albert Mitjà i Sarvisé.

tornar al principi

Pregunta al Consell Executiu a respondre per escrit sobre el projecte de construcció d’un balneari a Jafre (Baix Empordà)

Tram. 314-09273/06
Formulació: Sr. Joan Boada i Masoliver,
del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya - Verds (IC-V)
Admissió a tràmit: Mesa del Parlament, 26.02.2002

A LA MESA DEL PARLAMENT

Joan Boada i Masoliver, diputat del Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya - Verds, d’acord amb allò que preveu l’article 132 del Reglament de la Cambra, formula les següents preguntes al Consell Executiu, per tal que siguin contestades per escrit.
L’Ajuntament de Jafre (Baix Empordà) ha tret a exposició pública el projecte de construcció d’un balneari promogut pel grup hoteler Prestige Hotels de Roses al
terme municipal de Jafre. Aquest complex termal pretén ocupar 144.000 m2 de zona agrícola i tindrà més de 200 habitacions, amb zones d’esbarjo i esports.

En aquest sentit, interessa conèixer a aquest diputat:

1. Coneix el Govern la magnitud d’aquest projecte?
2. És conscient de les seves conseqüències per a la zona agrícola de Les Planes, al terme municipal de Jafre?
3. És conscient de les necessitats d’aigua que comportarà la construcció del complex hoteler i dels apartaments independents?
4. El Consell Executiu ha posat límit a la quantitat d’aigua que podrà extreure el balneari de l’esmentat grup hoteler? En cas afirmatiu, quina és aquesta quantitat de
litres cúbics? En cas negatiu, per què?
5. El grup hoteler Prestige Hotels de Roses ha informat el Consell Executiu sobre la quantitat d’aigua que preveu extreure?
6. És conscient de les conseqüències que pot tenir per aqüífer, ja força malmès i contaminat, de la zona?
7. Quin informe ha fet el Departament de Medi Ambient sobre aquest projecte?
8. Creu el govern que la dinamització econòmica i social dels petits municipis rurals passa per la construcció de complexos d’aquesta magnitud que posen en perill el paisatge propi del món rural?

Palau del Parlament, 20 de febrer de 2002

Joan Boada i Masoliver, Diputat

tornar al principi

Pregunta al Consell Executiu a respondre per escrit sobre el projecte de construcció d’un balneari a Jafre (Baix Empordà)

Resposta del Govern

Admissió a tràmit: Mesa del Parlament,  16.04.2002

A LA MESA DEL PARLAMENT     Núm. d’expedient: 314-09273/06

Títol: Pregunta al Consell Executiu a respondre per escrit sobre el projecte de construcció d’un balneari a Jafre (Baix Empordà)

Grup Parlamentari: Iniciativa per Catalunya - Verds

Proponents: Boada i Masoliver, Joan

Ramon Espadaler i Parcerisas, conseller de Medi Ambient, d’acord amb el que disposa l’article 133 del Reglament del Parlament, dóna resposta a la pregunta parlamentària indicada més amunt.

L’Ajuntament de Jafre va lliurar al Departament deMedi Ambient, en data 22 de gener de 2002, la documentació relativa al Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal promogut pel grup Prestige Hotels.
D’acord amb el que estableix la Llei 6/2001, de 8 de maig, que modifica el RDL 1302/1986, de Evaluación de Impacto Ambiental, l’òrgan ambiental determinarà si aquest tipus de projectes –complexos hotelers fora de zones urbanes, annex II grup 7.b– s’han de sotmetre al procediment d’avaluació d’impacte ambiental segons els criteris de selecció definits a l’annex III de la Llei.

De tot l’esmentat anteriorment, i analitzada la memòria ambiental realitzada pel promotor, el Departament de Medi Ambient va resoldre, en data 27 de febrer de 2002, que aquest pla no s’ha de sotmetre a avaluació d’impacte ambiental.

Pel que fa a l’aprofitament i usos de l’aigua, l’Ajuntament de Jafre ha tramès a l’Agència Catalana de l’Aigua el Pla especial d’assignació d’usos per a un complex hoteler i termal, per tal que emeti el corresponent i preceptiu informe. Actualment, l’Agència Catalana de l’Aigua està executant l’esmentat informe.

Barcelona, 4 d’abril de 2002

Ramon Espadaler i Parcerisas

Conseller de Medi Ambient

tornar al principi

NOTÍCIES REFERIDES A L'ARRANJAMENT DEL CAMÍ QUE UNEIX JAFRE I GARRIGOLES

El lector escriu

26/11/2002
FRANCESCA VILA I MORELL. Garrigoles-les Olives (Baix Empordà).

Queden llocs paradisíacs per visitar-los o per viure-hi? Racons de món on domini la tranquil·litat, els camps de conreu, els boscos amb camins poc fressats, la gent de tarannà pausat i tracte amable? Trobar-los es fa cada vegada més difícil perquè la tendència de l'home és destruir, en comptes de preservar allò bo que li queda. Malgrat tot, encara n'hi ha, i un d'ells és el poble de Garrigoles-les Olives amb tot el seu entorn. Per accedir-hi es pot fer des de Colomers i Vilopriu o per Verges, les carreteres actualment estan en bon estat i són suficients. Però la fesomia d'aquest poble aviat ja no serà la mateixa, algú vol trencar aquesta pau que cada vegada és més preuada en aquest món estressant en què vivim, i sense gaires miraments, preocupant-se poc -per no dir gens- del que pensem els que hi vivim i de l'impacte mediambiental que això suposarà han decidit... que cal una altra carretera! I vinga! Ja han començat amb la destrossa, convertint un antic camí (ple de boscos i camps de conreu) que unia les Olives amb Jafre en una carretera de cinc metres d'amplada. I quina casualitat! Passa pel costat de les aigües termals de Jafre. Això, senyors, ja és irreparable, i si per alguns és progrés, és que el món va al revés. Demanaria a les autoritats pertinents, en aquest cas crec que al Consell Comarcal, que donen el vistiplau i concedeixen els permisos d'obres i les subvencions als ajuntaments, que tinguin més bon criteri a l'hora de decidir la viabilitat d'un projecte i que la conservació de la natura sigui sempre prioritària als interessos d'uns quants que en la majoria dels casos acaben especulant.

tornar al principi

De Jafre a les Olives

El lector escriu

12/01/2003
JOSEP SALA I LEAL. President del Consell Comarcal del Baix Empordà i alcalde de Forallac

En relació amb l'escrit de la senyora Francesca Vila i Morell publicat el 26 de novembre, en el qual qüestiona la conveniència de condicionar el camí que uneix les Olives amb Jafre, m'agradaria fer unes puntualitzacions. En primer lloc, cal deixar clar que el Consell Comarcal no dóna el vistiplau ni concedeix permisos ni subvencions per a l'adequació de camins rurals, com és aquest cas, ja que la competència és dels ajuntaments. Com a administració local podem, això sí, ajudar els municipis en la realització de projectes i actuacions que ens deleguin, bé per manca de recursos o per simple confiança. Com a president comarcal i com a baix-empordanès, conec força bé la nostra comarca, quins són els seus recursos, quines les seves potencialitats i, també, quins els seus punts dèbils. El Baix Empordà té en el seu territori un dels valors afegits més importants, raó per la qual s'ha de tenir molta cura amb tot allò que l'afecta. S'ha de trobar el punt just, però, que aquesta preservació no suposi un greuge per a la gent que hi viu. Les persones que tenim responsabilitats en el territori hem de vetllar per no trencar el seu equilibri, sense oblidar que cal promoure millores als nostres nuclis. Pot semblar, com passa en el cas del camí de les Olives amb Jafre, que pavimentar camins rurals tradicionals sigui un atemptat contra els valors de la zona. Des del punt de vista paisatgístic està clar que sempre és més bonic un camí de terra, però en molts casos cal posar a l'altre costat de la balança l'interès social que comporta arranjar-lo. Sovint les crítiques provenen de sectors que basen la seva relació amb el territori en la contemplació, motiu pel qual, tenen un visió de la realitat molt diferent d'aquells que hi viuen el dia a dia. Moltes persones no es paren a pensar que més enllà del que veuen els seus ulls hi ha unes persones que per la seva feina necessiten tenir aquestes vies de comunicació en bones condicions. No són conscients que si els seus u
lls poden gaudir del paisatge és gràcies al treball dels pagesos, que són els veritables gestors del territori. Moltes vegades, i sobretot en l'àmbit rural, l'adequació d'un vial de terra suposa una millora molt gran per a la qualitat de vida de la gent l'utilitza assíduament. La vida als nuclis rurals, tot i ser molt gratificant, sovint comporta unes incomoditats, a les quals hem de donar resposta tenim molt clar, per sobre de tot, que el territori és el tresor més preuat de la nostra comarca.

tornar al principi

De les Olives a Jafre

El lector escriu   23/01/2003

ISIDRE PALLÀS. Garrigoles (Baix Empordà)

La desqualificació dels sectors crítics amb un tipus de progrés que, consumint futur, malmet el país amb la construcció de carreteres innecessàries, és un argument fàcil. És el que ha fet el Sr. President del Consell Comarcal del Baix Empordà amb la Francesca, acusant-la de tenir «una relació contemplativa amb el paisatge», arran de la seva carta crítica amb l'asfaltatge del camí rural que uneix les Olives amb Jafre. Ella, i molts d'altres, pel fet de viure en pobles petits, hem de fer al cap de l'any un grapat de quilòmetres per anar a treballar, al cinema, al supermercat o a la farmàcia. Per tant apreciem en la seva justa vàlua el fet que les carreteres siguin bones i segures. Però, en el cas que ens ocupa, per anar de les Olives a Jafre tenim ja dues bones carreteres. La carretera nova ens estalvia dos quilòmetres. La carretera de les Olives a Jafre no s'ha fet, contràriament al que afirma el Sr. President, perquè els pagesos vagin a treballar més confortablement als seus camps, ni perquè els veïns vagin a comprar a Jafre (l'únic establiment que hi ha és una carnisseria, altrament molt bona), sinó que té el seu sentit en donar una via de sortida al macroprojecte de balneari i la construcció d'una cinquantena de cases adjuntes a la zona de la font d'aigua calenta de Jafre. El Sr. President ho sap i, en la seva carta, ho calla. No és així, d'esquena a la gent que, com la Francesca, viu i treballa a l'Empordà, com es defensa un creixement sostenible i es millora la xarxa viària de la nostra comarca, sinó eixamplant i dotant de marges les carreteres que suporten el flux de trànsit més gran, com per exemple la carretera que va de Cervià a Torroella. És millorant la xarxa elèctrica, que ens provoca múltiples apagades, o modernitzant els tendals telefònics que ens permetin l'accés a les línies ADSL d'Internet com augmentarem la qualitat de vida dels pobles. La carretera de les Olives a Jafre respon a interessos immobiliaris aliens a la gent que vivim a la zona. Només portarà més trànsit al tranquil poble de les Olives, amb els inconvenients que això comporta. Els legítims interessos dels pagesos no haurien de servir d'excusa, Sr. President, per facilitar la feina dels professionals de l'especulació immobiliària.

tornar al principi

La Cataluña desordenada

Más de 130 municipios, la mayoría de Lleida y Tarragona, carecen de plan urbanístico, obligatorio desde 1976.

LA VANGUARDIA - 04.24 horas - 14/11/2002

TONI LÓPEZ
Girona

Los municipios tienen de plazo hasta el 23 de junio para redactar su planeamiento, según la nueva ley de Urbanismo; de lo contrario será establecido por la Generalitat

Son municipios con pocos habitantes y un peso demográfico insignificante en el conjunto de Cataluña, pero ocupan casi un 3% del territorio del país y carecen de planes de ordenación urbanística, obligatorios desde la promulgación de la ley sobre Régimen del Suelo de 1976. La situación es mucho peor en el resto de las comunidades autónomas, afirma el director general de Urbanisme de la Generalitat, Joan Llort, pero en Cataluña perviven 133 localidades sin planeamiento urbanístico, según datos oficiales a 1 de octubre de 2002. Estas localidades sólo pueden crecer al modo medieval, es decir, mediante edificaciones de planta baja y un máximo de dos pisos, adosadas al núcleo urbano. Nada de polígonos industriales ni complejos residenciales o turísticos. "Solamente pueden responder a la demanda del crecimiento natural de la población", afirma Llort. La mayor parte son municipios con muy baja urbanización, pero otros, como Jafre, en el Empordà, presentan una más que notable presión edificatoria. A falta de planificación, la protección del suelo no urbanizable corresponde subsidiariamente a la Generalitat.

Sergi Nus, portavoz de la Associació de Naturalistes de Girona, estima que la falta de planes generales ha provocado alguna actuación agresiva, pero "imperceptible al lado del crecimiento especulativo desaforado" favorecido por muchos planeamientos locales. También los constructores consideran peor un plan general malo que uno inexistente. "Las normas subsidiarias -que rigen en ausencia de plan de ordenación- son perfectamente operativas", afirma Josep Donés, secretario del gremio de constructores de Girona. "Lo más importante -añade- es que el planeamiento que exista se adapte a las necesidades y características actuales, y a medio plazo, de cada municipio." Al hilo de esta reflexión, Urbanisme ha rechazado en los últimos meses normativas de pueblos que preveían crecimientos desorbitados, muy por encima de sus necesidades. Es el caso del plan general de Vilanant, que con un censo de 310 habitantes pretendía levantar 140 casas en 100 hectáreas, o el de un plan parcial del municipio ampurdanés de Sant Mori, de 130 habitantes, que presentó un plan parcial para edificar 300 viviendas.

Joan Llort considera que los ayuntamientos que no han redactado el plan general es porque "tienen necesidades más apremiantes". Además del coste económico y el esfuerzo técnico que supone. Por ello, la Generalitat ha elaborado la cartografía de estos municipios y les ofrece soporte técnico y financiero para que puedan planificarse antes del 22 de junio de 2003, que es el plazo máximo de que disponen, según establece la nueva ley de Urbanismo de Cataluña, en vigor desde junio pasado. De lo contrario, Urbanisme redactará los planes, a fin de "establecer las reglas del juego", indica Llort. La citada normativa persigue que "los asentamientos urbanos presenten, mantengan y potencien las facetas de cohesión social, desarrollo económico y concienciación medioambiental" y sólo admite nuevas viviendas en suelo no urbanizable si están vinculadas a una explotación agrícola, ganadera, forestal o rústica. "Esta ley se pronuncia claramente a favor de un desarrollo urbanístico sostenible, sobre la base de la utilización racional del territorio", dice el preámbulo.

tornar al principi