Dissenyem laberints cretencs

Dels laberints sense bifurcacions treballarem el disseny de dos models diferents. Primer ens enfrontarem al model cretenc.

Per dibuixar un laberint cretenc només hem de decidir prèviament de quants "circuits" el volem fer. (Podem comptar els "circuits" comptant els passadissos que es veuen des passadís més exterior per la part superior del laberint fins a l'immediatament anterior al centre)

Laberint de 3 circuits
  • Començarem dibuixant una creu i quatre punts formant un quadrat.
  • Unirem els punts ordenadament tal com es veu a l'animació

Si el volem fer una mica més gran hem d'augmentar 4 braços més. El mètode és semblant però varia el dibuix inicial.

Laberint de 7 circuits

Aquest laberint es pot dibuixar amb una corda i cinc estaques amb un mètode ben curiós que pots observar aquí.

El següent model serà d'11 circuits i l'únic que torna a variar és el dibuix inicial

 

El de 15 circuits repeteix el procés anterior

 

És interessant estudiar l'ordre numèric en el que es passen els passadissos i buscar pautes per un laberint de qualsevol nombre de circuits.

Així la seqüència en un laberint cretenc d'11 circuits és: 5-2-3-4-1-6-11-8-9-10-7. Quina serà la del de 15 passadissos? I la del de 19?

Pots fer o veure l'estudi clicant aquí

 

Laberints gòtics

Els laberints a l'estil de les catedrals gòtiques com els dels exemple de Chartres o Amiens són un pèl més complicats de construir. Els més fàcils són els que es construeixen con una línia sobre la que caminar. Podem seguir un procés com aquest:

  • Dibuixem una sèrie de circumferències concèntriques (que podem canviar per quadrats concèntrics, hexàgons, octògons...).
  • S'esborren algunes zones (habitualment quatre)
  • Es comença a "caminar" des de l'inici.
  • Quan arribem a una zona esborrada la connectem amb una altra línia
  • Seguim així fins a completar el circuit.

Un parell de les coses que hem de vigilar són la de no creuar línies i procurar no quedar-nos tancats.

Observa aquest exemple:

Si ara el volem transformar en un laberint de "passadís" només hem de fer més ampla la línia fent com un negatiu de fotografia.

Observa com transformar la línia en passadís:

 

Construïm els laberints
Construir aquest tipus de laberints amb una grandària suficient per poder caminar pot ser una activitat interessant. Els més fàcils de fer són els d'estil clàssic cretenc.

No calen grans materials: un guix sobre un terra cimentat o asfaltat, un pal sobre un sòl sorrenc...

Si vols pots veure un mètode per dibuixar un laberint de 7 passadissos que es pot fer ràpidament amb l'ajuda de 5 estaques i una corda.

Veure mètode

 

Laberints amb bifurcacions
Els laberints amb bifurcacions són entretinguts de dibuixar. Per fer els més senzills podeu trobar programes per internet que en generen automàticament.

Un dels procediments més habituals consisteix en fer un rectangle sobre una quadrícula i anar esborrant línies fen un camí. Després s'afegeixen els passadissos extres esborrant noves línies.

Observa aquest exemple:

Si vols pots construir i imprimir els teus laberints clicant sobre la imatge. Podràs esborrar o afegir línies clicant sobre elles.