Els ratolins no es perden
Un passadís acostuma a tenir dues parets que conformen una mena de tub. Quan a casa hem de caminar per un passadís a les fosques acostumem a posar una mà a la paret i, a les palpentes, arribem al nostre destí sense problemes. Els ratolins, que acostumen a caminar enganxats a les parets. Tampoc acostumen a tenir problemes.

El fet de que el passadís sigui tingui corbes, sigui "recargolat", no varia la situació. Amb la mà a la paret o caminant com els ratolins arribarem igualment a la sortida.

 

Molts laberints amb bifurcacions es poden transformar en un senzill passadís. Només cal anar deformant, com si fossin de plastilina, les parets. L'única norma que no ens podem saltar és la de no fer talls que les foradin per obrir noves "portes" o camins.

Encara tenim una altra manera de mirar-ho. Si et demanem quantes parets hi ha a casa teva començaràs a repassar mentalment la seva distribució i a comptar parets. Però si t'imagines a tu matis entrant a casa, enganxant la mà a la paret de la dreta i anar resseguint-la tota sense desenganxar-te veuràs que, segurament, després de fer tot el recorregut, acabaràs una altra vegada a l'entrada. Mirat d'aquesta manera veuràs que casa teva només té una paret. El nostre laberint anterior, encara que no ho sembli, només en té dues.

Així, resumint, per trobar la sortida del laberint ens hem de limitar a posar la mà a la paret i anar-la seguint fins a arribar a la sortida. Caminar, com els ratolins, enganxats a la paret.

Amb aquest algorisme (un algorisme podria ser la llista d'instruccions per resoldre un problema concret) faràs voltes i voltes però sempre sortiràs del laberint. Si vols tornar per un camí més curt l'únic que has de fer, si has marcat la paret cada vegada que has entrat o sortit d'un passadís, és no entrar als passadissos que tinguin dues marques perquè voldrà dir que estan tancats (has entrar i has tornat a sortir). Al laberint superior és el camí dibuixat de color groc que es veu quan acaba l'animació.

 

Provem de fer el ratolí
La dita diu que "el movimiento de demuestra andando". Així que ara intenta aplicar el mètode del ratolí en aquest laberint. No et preocupis per si veus que dones voltes innecessàries.

Per moure el quadrat clica sobre el laberint i utilitza les fletxes del teclat.

Com hem vist abans no és el mateix moure's "a vista d'ocell" que està dins del laberint. Per tant, ara quedes convidat a provar l'algorisme del ratolí caminant dins d'un laberint.

Un mètode equivalent al de caminar enganxat a la paret és el següent:

  • Cada vegada que arribis a una bifurcació agafa sempre la que estigui més a la dreta
  • Lògicament també val triar sempre la de l'esquerra

 

Hampton Court
Al laberint de Hampton Court hi ha un ratolí espavilat que ha amagat un formatge a resguard dels altres ratolins

.

Si apliquem el l'algorisme que sabem que fan servir tots els ratolins potser esbrinarem on el té amagat.

Estudiem el Laberint d'Horta?

 

El Laberint d'Horta
El laberint de Hampton Court ens agafa una mica lluny. Molt més a prop tenim el Parc del Laberint d'Horta amb un magnífic laberint.

Al laberint d'Horta hi ha dos objectius. Arribar a la glorieta central (B) i sortir per la banda de l'estany (C).

Provem el "mètode del ratolí" dues vegades:

  • Seguint la paret de la dreta
  • Seguint la paret de l'esquerra

Podràs moure el punt amb les fletxes del teclat

Obtenim resultats idèntics?