AIGUAMOLLS DE L'ALT EMPORDÀ

Per a poder entendre com s’han format aquests aiguamolls cal fer una introducció als fenòmens geològics que han portat fins a la disposició actual de la plana altempordanesa, per això la podrem observar en tota la seva extensió des de l’observatori Senillosa al Mas Matà.

Us oferim un recorregut per l’interior del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà entre el Mas Matà i la platja, estudiant les espècies animals –sobretot aus– i vegetals que habiten en tres ecosistemes: les closes i basses d’aigua dolça, les llaunes i salsures i, finalment, els sorrals i la platja. La visita a la gola del Fluvià és un bon complement per entendre com es configuren la plana al·luvial i els aiguamolls a partir de les barres litorals formades pels sediments dels rius. Aquest itinerari es complementa fent diverses observacions meteorològiques amb la lectura dels paràmetres referits al vent, temperatura i humitat.

Aquest recorregut es pot combinar amb un taller d’aus que es porta a terme al mateix Mas Matà o amb una visita al Mas Ventós, a la serra de Verdera, des d’on s’albira tot el golf de Roses i bona part de la plana. En aquest darrer cas els professionals del CdA adaptaran el recorregut a l’interior del Parc de cara al compliment dels horaris previstos.

Per als alumnes d’educació infantil i cicle inicial de primària, es recomana l’estada del dia complert al Parc, fent l’itinerari indicat durant el matí i arribant a la tarda fins al Centre d’Informació del Cortalet, per tal de poder observar els nius de cigonyes.

El recorregut es fa a peu per camins planers, de vegades enfangats, i per la platja. Es recomana portar calçat adequat, motxilla per a poder transportar el material i tenir les mans lliures, cantimplora amb aigua per a tot el dia, gorra i crema solar, sobretot en cas que s’hagi de fer el recorregut en l’època en què el Sol segueix una trajectòria més alta en el cel. Per altra banda, també és recomanable portar una capelina pel cas que plogui. La probable presència de mosquits, sobretot en temps de calor, fa indispensable portar repel·lents d’insectes. Per a la millor observació de la plana de l’Alt Empordà i del relleu que l’envolta i, tenint en compte que l’observació de les aus es fa des dels aguaits, és gairebé imprescindible portar prismàtics; el CdA en disposa de 15 unitats que també podran ser utilitzats. Finalment i per tal de passar més desapercebuts i evitar que les aus detectin fàcilment la nostra presència es recomana portar un vestuari que permeti el mimetisme amb l’ambient, descartant els colors vius i cridaners.

Materials disponibles                 Tornar