Història

D’interès:      Horaris      història     ampa   

Torna a funcionamentFuncionament.html
 

Una mica d’història

Ens hem de situar al començament dels anys setanta. Sant Feliu de Llobregat era una ciutat que creixia d'una manera accelerada, era el mateix que succeïa en la major part de les ciutats del cinturó industrial de Barcelona. S'hi instal·laven noves fàbriques i això implicava més treballadors vinguts de tot l'Estat Espanyol que duien incorporades famílies senceres amb múltiples fills en la majoria de casos.  


En aquell temps, a la ciutat només hi havia una escola pública el CP Lahoz-Burgos, avui CEIP Nadal, que no era suficient per encabir tots els nens/es en edat escolar. La primera solució adoptada va ser enviar aquest escolars a escoles de Barcelona amb autobús, la segona establir una prolongació del CP Lahoz-Burgos en uns baixos oferts per la Cooperativa St Jordi.  

Continuava sense ser la solució, al 1971 hi havia, a Sant Feliu, 600 nens sense escolaritzar. I a partir d'aquí va néixer el projecte de construir algunes escoles noves.  L'Ajuntament va cedir uns terrenys al barri Falguera i el Ministerio de Educación y Ciencia es va encarregar de la construcció de la nova escola que seria el CP Modelo. 

Era una construcció revolucionaria per l'època que duia cap a una nova interpretació de l'ensenyament. Només se'n van arribar a construir cinc a tota Espanya amb aquest concepte: espais molt amplis, molta llum a través de finestrals de vidre, aules i espais de grans grups, anul·lació de la privacitat de les aules (no hi havia ni envans ni portes), grans patis, escales amb cabuda per a molts alumnes, laboratori, sala d'audiovisuals, sala de plàstica, gimnàs, menjador, etc. 

Així va néixer el CP Modelo i va ser inaugurat oficialment el dia 11 de desembre de 1972, faltaven encara moltes coses per fer-hi, però una gran majoria dels escolars de Sat Feliu de Llobregat ja no hauria de desplaçar-se a d'altres llocs per exercir un dels seus drets fonamentals: l'aprenentatge.  


Però Sant Feliu de Llobregat continuava creixent a un ritme diabòlic, en pocs anys es van inaugurar moltes escoles més, i tot i així encara faltaven llocs escolars. El CP Modelo es va anar compartimentant, els espais es van reduir per a fer-hi aules noves i va arribar un moment que era una escola de tres línies amb més de 1000 alumnes per any escolar.  

L'escola funcionava a un bon ritme, es feien sortides, es treballava per decorar-la en les festivitats més assenyalades, es van editar les primeres revistes escolars, i l'any 1976 es van començar a donar les primeres classes de llengua catalana.  

El trànsit de professors era important, en una escola tan gran i amb un nombre tan important d'alumnes es necessitava un claustre de professors també nombrós, en aquelles èpoques hi havia arribat a haver 38 mestres al claustre.  

L'any 1985 es van prendre dues decisions molt importants en aquest claustre: per un costat, l'escola es va integrar al programa d'immersió en llengua catalana, que feia que a partir d'aquell moment la llengua vehicular i d'aprenentatge dins l'escola seria la catalana; per l'altre costat es va demanar reduir el nombre d'alumnes i per tant, tenir només dues línies i ambdues es van aconseguir.  

Però començava el descens de natalitat i l'escola ho va sentir molt, en tres anys va passar de dues línies a una, que és l'actualment consolidada. Es va passar en uns anys de gairebé mil alumnes als dos-cents actuals i d'un claustre de trenta-vuit professors als 17 actuals.  

Un altre tret històric a remarcar va ser el canvi de nom. L'any 1988 es va demanar deixar d'anomenar-se Modelo, amb les connotacions que cadascú li volgués donar, per passar a tenir un nom molt més adient al barri i fent-li, al nostre barri, un homenatge. Des d'aleshores va començar a ser el CEIP Falguera.  

 

Malgrat aquest descens d'alumnat l'escola i els seus professionals van continuar treballant al mateix ritme, van continuar fent-la funcionar. Al mes de setembre de l'any 1997, es va estrenar un nou edifici. Va ser una gran coincidència que el fet de la construcció d'aquest edifici nou i la celebració dels 25 anys coincidissin en el temps, perquè així es van unir el passat, el present i el futur. 

El vell edifici del CP Modelo i, després, CEIP Falguera continua estant viu, no s'ha abandonat, ben al contrari, a partir del mes de setembre del 1997 també s'hi van traslladar els alumnes de l'IES Martí i Dot.

 

La història de l’Escola Falguera es continua escrivint dia a dia, estudiant, aprenent, jugant i treballant per crear bones persones i bons ciutadans per al futur.