IES CAN VILUMARA. Avda. de Josep Tarradellas i Joan, 153. Telèfon: 93 337 33 08. Fax: 93 261 12 03. iescanvilumara@xtec.cat

Premis

Premi Círit 2002

Dia 19, de novembre 2002
Premi Cirit'02 per Elisabeth López de Sola, Sergio Bouza Zacobe
El treball de recerca "Armes químiques" de Elisabeth López de Sola i Sergio Bouza Jacobe ha estat distingit pel Premi Cirit 2002, premi atorgat per la Comissió Interdepartamental de Recerca i Innovació Tecnològica de la Generalitat de Catalunya i que té com a finalitat fomentar l'esperit científic del jovent.


Armes químiques
IES Can Vilumara, Hospitalet de Llobregat (Barcelona)
Elisabeth López de Sola, Sergio Bouza Zacobe. (2n Batxillerat)
Tutora: Fontsanta Boncompte Pijuan


Aquest treball consta de dues parts. Una part teòrica, en la qual s'estudia què són les armes químiques, quin efectes provoquen, com ens en podem protegir, com es poden destruir, quins són els tractats internacionals que en regulen ¡ limiten 1' ús i quins són els països que en tenen; ¡ una part experimental, en la qual s'estudia la capacitat del carbó actiu d'absorbir determinats gasos tòxics, així com algunes de les substàncies, que, incor-porades al carbó actiu, poden potenciar-ne l'activitat.

La recerca bibliogràfica s'ha nodrit en bona part de les revistes del fons de Justícia i Pau ¡ Fundació per la Pau, així com de diverses adreces d'Internet. A més, també es va assistir a la XII Trobada de Barcelona sobre "Ciéncia, militarisme i pau", amb la finalitat de conèixer millor la situació internacional d'aquest tema.

La recerca experimental ha consistit a generar diferents gasos, recollir-los en una solució adequada i valorar la quantitat de gas recollit tot intercalant carbó actiu al seu pas, o una mescla de carbó actiu i una substància espe-cífica segons el gas, i sense intercalar-lo.

Les armes químiques són substàncies tòxiques d'estructura molecular relativament senzilla, fàcils de disseminar i que es poden sintetitzar sense grans recur-sos tècnics.

S'han utilitzat en conflictes bèl·lics, però també en actes de sabotatge i terrorisme. És possible protegir-se de les armes químiques mitjançant màscares de gas, però els seus efectes i la seva dispersió són tan ràpids que un eventual atac agafaria desprevinguda gran part de la població. S'han fet molts intents de prohibir les armes químiques al llarg de la història, ¡ el més important i complet ha estat la Conferència del 1993. Tot ¡ això, la creació d'armes químiques continua sent un problema. Molts països continuen sense adherir-se a cap tractat.

S'ha demostrat que el carbó actiu té una bona capacitat d'absorció de gasos com ara clor, àcid clorhídric ¡ amo-níac; en canvi pràcticament no absorbeix l'oxigen, la qual cosa en permet la utilització en les màscares de gas. Finalment s'ha comprovat que l'acció absorbent del carbó actiu es pot potenciar incorporant-hi altres substàncies.


 
    Secretaria
    Ensenyaments
    Departaments
    Alumnes
    AMPA
    Localització
    Història
    Visita virtual
    Enllaços d'interés
 
    ESO
    Batxillerat
    Cicles de Grau Mig
    Cicles de Grau Superior
    Educació Infantil
    Cicles de Grau Superior
    Integració social