Curs 2010-2011 Número 5 - juny 2011
Versió per a descarregar o imprimir :
Notícies d'interès
Préstec d'estiu
Nou Horari del CRP
Sessió d'Intercanvi d'Experiències dels SDTAC del curs 2010-11
IX Trobada de corals de Primària, a Palafrugell
III Jornada de Convivència i Mediació escolar de l'Empordà
Nous materials en préstec
Convertidor de cintes de vídeo
Convertidor de cintes de cassets
Nou material per a Educació Física: Pitralls
Novetats llibres

Educació
Matemàtiques
Literatura Catalana
Educació per a la Salut
Coneixement del Medi
Educació Ambiental
Educació Física
Educació per a la Ciutadania
Educació per a al Consum
Cohesió social. Interculturalitat
Escola Bressol
Aprenentatge lecto-escriptura
Història Local

Des dels centres
Cloenda del Projecte “Activart” del Pedralta de Santa Cristina
2a edició del RODAJOC a la Vall d’Aro
Bibliopares
Premi per al blog d'anglès de l'Escola El Rodonell de Corçà
Premi de Consum per al Barceló i Matas de Palafrugell
Projecte "Juguem al pati" de l'Escola Vall-llobrega
Fòrum de Treballs de Recerca de Batxillerat
Des de l'EAP
Xerrada sobre la millora de l'aprenentatge de la lectura
Des del LIC
Festa de cloenda del Projecte Rossinyol
XVIII Mostra de Teatre de les Terres Gironines
Exposició “Encomana el català”
 
 

Notícies d'interés
  • Préstec d'estiu
    Aquest any us tornem a oferir la possibilitat de tenir en préstec materials de la nostra Mediateca durant les vacances d’estiu. Pensem que és un bon moment per posar-se al dia. Podeu llegir a l’ombra “Elogi de l'educació lenta”, o mirar una pel·lícula suggerent, com “Rebels”, “Mucho ruido y pocas nueces” o “El sueño de una noche de verano” que ens permeti una relaxada picada d'ull al curs vinent.

  • Nou Horari del CRP
    Us comuniquem que fins al 15 de juliol i de l'1 al 9 de setembre, el Servei d'Atenció al Públic serà de les 8:30 a les 14:30.
    El dia 12 de juliol el CRP romandrà tancat per activitats internes del personal

  • Sessió d'Intercanvi d'Experiències dels SDTAC del curs 2010-2011.
    El passat dilluns 30 de maig va tenir lloc a l’aula d’informàtica del CEIP Barceló i Matas de Palafrugell la 5a i última sessió conjunta dels Seminaris de Dinamització de les Tecnologies de l’Aprenentatge i el Coneixement per a Coordinadors d’Informàtica i Audiovisuals dels centres de Primària del Baix Empordà d’enguany, dedicada específicament a l’Intercanvi d’experiències en TIC i Mitjans Audiovisuals.
    Com en altres anys, en aquesta sessió es van presentar un bon grapat d’experiències, que s’han portat a terme en els centres de la nostra comarca, en les quals tenen un paper destacat la utilització didàctica de les noves tecnologies.
    En l'enllaç següent trobareu el guió d’aquesta última sessió d'enguany, del Seminari de dinamització TAC de la nostra comarca, amb els enllaços a les experiències i els projectes presentats a la sessió: http://sites.google.com/site/sdtacbe1011/5a-sessio
    I en aquest altre, podreu accedir a la taula amb el llistat de totes les experiències entrades pels assistents a l'SDTAC: http://sites.google.com/site/sdtacbe1011/experiencies-sdtac-centres-baix-emporda-10-11
    Esperem que en pugueu treure profit !
  • IX Trobada de corals de Primària, a Palafrugell
    Com en els últims anys, el Departament d’Educació ha convocat la IX Trobada de Corals de Primària, amb l’objectiu de difondre la pràctica i la creació musical dels alumnes d’educació Infantil i Primària.
    Enguany, una de les dues seus de les comarques gironines on s’ha realitzat la trobada ha estat Palafrugell. Concretament ha tingut lloc el matí del dijous 26 de maig al Teatre Municipal d’aquesta localitat.
    Les escoles que hi han participat amb la seva coral han estat: el Torres Jonama, el Barceló i Matas i el Sant Jordi de Palafrugell, el Pere Rosselló de Calonge, el Torres Jonama de Mont-ràs, el Vila-romà de Palamós i la ZER La Garriga d’Avinyonet de Puigventós. Primer, cadascuna de les corals ha interpretat amb gran encert dues cançons, una popular catalana i una altra de caire intercultural.
    Al final, totes plegades han cantat conjuntament les cançons L’hereu Riera (popular catalana) i En Joan ve de la cuina (popular suïssa).
    Des d’aquí volem felicitar a totes les corals per la seva actuació i per la tasca que estan duent a terme en favor de la música.
    Aquí podeu consultar tota la informació d’aquesta Trobada de Corals, amb un vídeo i un recull de fotografies de l'acte:
    http://www.xtec.cat/crp-baixemporda/dinamitzacio/activitats/9_trobada_corals.htm
  • III Jornada de Convivència i Mediació escolar de l'Empordà
    El 31 de març es va celebrar a Calonge la III Jornada de Convivència i Mediació Escolar de l’Empordà. Aquesta trobada és organitzada pel grup de mediació del PFZ.
    La jornada, que va ser un èxit,  va comptar amb la participació d'instituts de l'Alt i el Baix Empordà (23 professors i 56 alumnes) i va acabar amb un acte de cloenda, lliurament de diplomes i fotografia de grup. Aquí podeu trobar més informació de la jornada.
    Aquí podeu veure un interessant vídeo fet per alumnes de l'Institut Puig Cargol sobre la mediació:
    http://www.youtube.com/watch?v=RKbqnuQLMOI
   
Tornar a l'índex
Novetats: nous materials en préstec
  • Convertidor de cintes de vídeo
    Adaptador que, connectat al seu aparell reproductor de cintes de vídeo o càmera de vídeo, permet convertir-les a format digital en el seu ordinador. També conté el programari necessari per a crear i editar els seus vídeos, afegir-hi efectes especials, gravar les pel·lícules en DVD, enviar-les per correu electrònic o capturar imatges.

 

  • Convertidor de cintes de casetts
    Aparell reproductor de cassets que permet convertir les gravacions a format digital amb una connexió USB a l'ordinador. Converteix a MP3, WAV, WMA i OGG. Té sortida d'àudio amb auriculars inclosos.
    Inclou també un CD amb el programari necessari per a la gravació i la edició del so.

 

  • Nou material per a Educació Física: Pitralls
    Tenim a la vostra disposició 30 pitralls de dos colors (blau i taronja) per a poder treballar amb un grup classe diverses activitats o jocs tant a l'àrea d'Educació Física com en l'organització de jocs en festes d'escola.
    Us informem també que el Consell Comarcal del Baix Empordà, disposa de 150 pitralls més de diferents colors que pot deixar en préstec als centres.
   
Tornar a l'índex
Novetats Llibres

Educació

  • Els patis de les escoles: espais d'oportunitats educatives
    El pati és un espai educatiu privilegiat dintre dels centres escolars. Aquest informe posa sobre la taula quines són les pràctiques i conceptualitzacions sobre els usos, espais, activitats i temps de pati escolar, per tal de promoure el debat entre la comunitat educativa sobre la necessitat d’adequar els patis escolars a la seva funció educativa.
    Aquí podeu descarregar-lo en PDF
  • Juguem al pati
    Aquest Projecte està emmarcat en el projecte educatiu de l'escola Vall-llobrega, pretén estimular el joc creatiu i cooperatiu amb un fonament transversal, aportant a l’alumnat beneficis a nivell físic, psicòlogic, emocional i relacional, tot englobant aprenentatges competencials. Eestà pensat per a tot l'alumnat del centre,i es treballen le àrees de llengua catalana, educació artística-plàstica, medi natural i social.
  • Tu m'aprens. Memòria i oblit d'un aprenent de mestre
    És un llibre sobre la memòria on l'autor reflexiona a partir d'allò que recorda, a partir d'alguns dels moments que l'han fet ser com és. Així, aquesta memòria ajuda a donar sentit al dia a dia on el mestre intenta respondre a les necessitats que té la persona a qui acull i acompanya en el procés de descobriment del món.
  • Crear: Cómo se desarrolla una mente creativa
    Aquesta obra aprofundeix en els mecanismes i engranatges de la ment quan aquesta es disposa a crear, és a dir, tracta d'explicar com es desenvolupa una ment creativa. Es proposen diferents activitats, a través de les quals s'aprèn a crear i es pretén entrenar el pensament crític.
  • Competencias básicas. Cuadernos de Pedagogía
    Aquest monogràfic, estructurat en deu apartats, proporciona al professorat de totes les àrees i nivells educatius una amplia i acurada selecció de llibres, articles, pàgines web, pel·lícules i altres recursos relacionats amb les competències bàsiques. Tots els títols son accessibles: o en fons editorials o en biblioteques especialitzades.
  • Informe sobre el estado y situación del sistema educativo. Curso 2008-2009
    Aquest informe presenta un panorama del sistema educatiu espanyol amb llums i ombres en un moment en què s'ha de fer balanç del compliment dels objectius 2010 marcats per l'Estratègia de Lisboa. Subsisteixen seriosos problemes en el nostre sistema que s'han d'abordar immediatament amb l'esforç de tots. En l'obra es desenvolupen totes les propostes de millora.
  • Posiciones y expectativas de las familias en relación al sistema educativo. Explotación cualitativa
    Aquest estudi es proposa sondejar com se situen les famílies davant l'educació dels seus fills i filles, és a dir, quines són les seves representacions i demandes sobre el paper que els toca jugar com a pares i mares i el que correspon a l'escola, amb vista al procés de socialització infantil i juvenil.
  • Sistema educativo español 2009
    Aquest informe vol proporcionar una visió de conjunt de l'educació a Espanya a través de l'anàlisi comparada d'aspectes clau per al desenvolupament i funcionament del sistema educatiu, regulats des de l'àmbit estatal i / o autonòmic, és a dir , oferir un estudi comparat de referència i consulta sobre l'educació a Espanya, dirigit a la comunitat educativa espanyola.
  • Actividades didácticas en las aulas y en los centros y rendimientos y actitud ante la ciencia en el informe Pisa 2006
    Aquest estudi aprofundeix en l'anàlisi de les pràctiques didàctiques en les classes de ciències i en els centres, així com la seva relació amb el rendiment acadèmic i l'actitud en ciències en l'avaluació de PISA 2006. Vol conèixer en quina mesura les pràctiques didàctiques a les aules de ciències i les activitats en els centres estan relacionades amb els rendiments dels seus estudiants de ciències.
  • Tiempos de pruebas: los usos y abusos de la evaluación
    Què ens aporten realment els tests d'intel·ligència i de capacitats? Les proves objectivesde les avaluacions minen els aprenentatges? L'avaluació determina com ens veiem i com aprenem? L'avaluació pot fomentant una instrucció "per a l'examen" i considerar els resultats de les proves com a fins a si mateixos? L'autor investiga com podem preparar avaluacions que generin aprenentatges més significatius i profunds.
  • El rendimiento educativo del alumnado inmigrante analizado a través de PISA 2006
    El llibre és un estudi dirigit per Jorge Calero, que a través de l'explotació de les dades del PISA 2006, realitza una anàlisi del rendiment (inferior) de l'alumnat immigrant al sistema educatiu espanyol. Pretén servir d'orientació per a futures reformes i polítiques educatives. Es pot accedir al seu PDF a través de la secció MATERIALS CREADE.
  • Premios nacionales fomento de la lectura de la prensa 2009
    Els Premis Nacionals de Foment de la Lectura de Premsa, reconeixen l'esforç innovador de totes aquelles persones dedicades a l'ensenyament que, amb l'objectiu de millorar la qualitat de l'educació, promouen a les seves aules la utilització dels mitjans de comunicació com a instrument educatiu, fomentant així les habilitats lectores i crítiques del seu alumnat.
  • La LEC i la comunitat educativa. Formació, aprenentatge i bones pràctiques possibles
    CD amb el els documents de la Jornada de Treball, que va tenir lloc a Granollers, per a tractar aquesta temàtica, amb la voluntat d’aprofundir sobre la manera d’actuar per impulsar la formació i l’aprenentatge dels infants i els joves a través de bones pràctiques, les adients en cada cas, per implementar la llei en l’activitat de cada centre educatiu.
    Tornar a l'índex

Matemàtiques

  • Mates de cerca
    100 casos concrets a través dels quals es posa de manifest que si les matemàtiques fan un paper fonamental en el sistema educatiu és perquè també el tenen en l’organització de la nostra societat. Inclou exemples en situacions pròximes i amb coneixements matemàtics senzills, tot i que també amb algunes propostes de reptes intel·lectuals, sempre assequibles.
  • Dificultades específicas del aprendizaje de las matemáticas en los primeros años de la escolaridad: detección precoz y características evolutivas. DVD
    Estableix un pont entre la investigació i l'àmbit professional. S'ha recolzat en el coneixement sobre el desenvolupament matemàtic dels nens i nenes sense dificultats i en les investigacions sobre els nens i nenes amb Dificultats d'Aprenentatge en Matemàtiques. Té dues parts: la primera és la compilació teòrica i segona la investigació empírica

    Tornar a l'índex

Literatura catalana

  • A mi no m’agrades els llibres
    A en Joan tots li regalen llibres, però a ell no li agraden. Per a què serveixen? En Joan s'hauria estimat més una pilota per a jugar amb els amics. Malgrat això, un dia troba una utilitat per als llibres: fer de porteria de futbol. Ara bé, tot canvia definitivament el dia que coneix la Naiana.
  • Poemes i haikus de Sant jordi, princeses i dracs
    La cultura popular és rica en llegendes sobre dracs, princeses i valerosos cavallers, i la més coneguda per nosaltres és sens dubte la de sant Jordi. Entre els fulls d’aquest llibre trobareu alguns poemes inspirats en tradicions antigues i altres de més festius que podreu memoritzar fàcilment, i així podreu celebrar la llegenda de sant Jordi amb un pessic d’humor.
  • Un pinyol farcit de fada
    L’àvia d’en Marc és il·lustradora i els dibuixos del seu darrer conte li agraden molt, però el final no l’acaba de convèncer: es pot castigar una fada trapella a viure per sempre dins d’un pinyol d’oliva? Per sort, a casa de l’àvia tot és una mica màgic, i en Marc pensarà un pla per alliberar la fada sense saber en quin embolic monumental ficarà tota la família.
  • La bruixa Guilleuma
    Primer títol dels “Contes del montseny”. La protagonista és la bruixa Guilleuma, personatge llegendari que habitava les ruïnes del castell de Montsoriu. La creació d'una història imaginària a partir del pòsit de la llegenda, permet posar de relleu aquest llegat i serveix per apropar-se a una de les figures més arrelades en les nostres tradicions: la bruixa.
  • Cenyir el vent. Antologia de textos periodístics
    Recull dels articles i cròniques que el professor, escriptor i activista cultural Josep Vicente ha publicat al diari El Punt i a la revista Àncora entre 1991 i 2010. El llibre, on Vicente ofereix una visió crítica i cívica de la realitat social i humana, està estructurat en quatre eixos temàtics: ciutats i llocs, civilitat, art i gent. L’obra ofereix l’univers de Vicente: la mar, la gent, les essències i el país.
  • Retrats a mitja tinta
    Aquest llibre és un recull d'articles del mestre de periodistes gironins Narcís-Jordi Aragó. Tots els articles ens mostren una figura amb un paisatge de fons -sempre de les terres gironines-. Són 146 figures ben diverses, i l’autor ens descobreix cada una d'aquestes petjades amb saviesa, elegància i delicadesa, oferint-la embolcallada en un to ètic que transforma tot el llibre en un dels més humanístics, més morals i més civilitzadors del seu autor.
  • Aula Magna. Antologia de textos i estudis literaris
    Aquest llibre mostra un retaule selecte de l'obra de Dolors Condom i Gratacós, catedràtica de Llatí, que ha dedicat la seva vida a la docència i a l'estudi de la cultura grecollatina. És una bella singladura intel·lectual que actualitza l'humanisme i prodiga valors de civilitat, sota la presència eterna dels clàssics i la categoria moral de la saviesa de l'autora. Som davant d'una gran obra que estableix una insubornable aliança entre passió i coneixement.
Tornar a l'índex

Educació per a la salut

  • Veloz (Tú también cuentas)
    Col·lecció de contes encaminada a abordar problemàtiques com el canvi d'imatge corporal com a conseqüència de la malaltia, la por al quiròfan i l'acostament al món dels trasplantaments. Els contes es presenten amb un seguit d'activitats multimèdia que permeten la interacció amb l'ordinador, i també inclouen una guia per a familiars i docents.
  • 1 història, 4 finals
    Material pedagògic de prevenció del Sida editat en format DVD i acompanyat d'una guia pedagògica per a treballar en grup. Parteix d'una situació íntima de parella en la que, davant la possibilitat d'una relació sexual, es desenvolupen quatre finals diferents relacionats amb l’ús del preservatiu. És una eina didàctica i pensada per ser visionat amb un educador/a.
    Tornar a l'índex
Coneixement del Medi
  • El Segre, un riu sense fronteres
    Aquest CD conté unes fitxes pedagògiques (en format PDF) que permeten estudiar el riu Segre: l’entorn, l’economia, la societat, la història i la política. Hi trobarem, en català i francès, materials per a primària i secundària: fitxes “professorat”, fitxes “alumnat” i fitxes “tècniques”.En el lloc web www.segre.org hi ha un espai de contacte i d’intercanvi d’experiències i treballs entre escoles.
 
    Tornar a l'índex
Educació ambiental
  • Un viaje por la educación ambiental en la escuela
    El Llibre Blanc de l'Educació Ambiental a Espanya establia les bases del que hauria de ser l'educació ambiental en la primera dècada del segle XXI. En aquest llibre es vol saber què és el que estan fent els professionals de l'educació i conèixer els encerts i els errors.
  • III Semana de la ciencia y la tecnología: el agua
    Memòria que recull l'experiència de quatre IES de Logronyo durant tot un curs. L'objectiu va ser reflexionar i conscienciar sobre la importància que té l'aigua com a fonament de la vida al planeta Terra: el tractament i estalvi d'aigua, els canvis de conductes en relació amb el seu consum o el paper que cada un de nosaltres podem jugar a l'hora de preservar tant la seves qualitat i quantitat.
  • El valor de la biodiversitat - Revista "Medi Ambient" nº47
    L'Assemblea General de les Nacions Unides va acordar que l'any 2010 fos l'Any Internacional de la Biodiversitat. En aquest context, la revista ha consi­derat oportú dedicar un número a reflexionar sobre el valor de la biodiversitat des de diferents punts de vista.
    Tornar a l'índex
Educació Física
  • Barcelona World Race: Seguiment d'una volta al món a vela
    Maleta pedagògica amb el material didàctic que acompanya la segona Barcelona World Race, que s'adreça als alumnes de cicle superior de primària i secundària per donar-los a conèixer valors com el respecte pel medi, el treball en equip, l'esforç i la capacitat de superació.
 
    Tornar a l'índex
Educació per a la ciutadania
  • Sembrando futuro en Benín
    Vídeo de Mans Unides que recull l'activitat desenvolupada per terciàries caputxines a Cotonou, i a Nikki (Benín) per reduir la mortalitat infantil. Veiem a aquest vídeo els serveis que presten dos dispensaris, unitats de prematurs i de desnodrits i un servei de formació itinerant que recorre diferents poblats.
  • Som joves, tenim drets... i deures
    Tercer títol de la col·lecció "Apunts de Pau i Drets Humans", orientada a difondre materials didàctics i pedagògics centrats en la cultura de la pau i la defensa i la promoció dels drets humans, que presenta un recull d'eines adreçades al professorat per tal que puguin introduir el coneixement dels drets dels joves a l'aula.
  • La violència com a factor de risc psicosocial en els treballadors del sector de l’ensenyament
    A partir d’un estudi de camp, realitzat entre més de 1.200 professors, d’on s’han obtingut dades concretes sobre la prevalença de les diferents situacions de violència que es produeixen als centres escolars, es descriuen i analitzem les diferents situacions, els efectes dels riscos psicosocials sobre la salut del professorat, les formes d’actuació davant d’aquestes situacions i alguns aspectes legals que els són aplicables.
  • Guia de recursos per la Pau
    La Fundació per la Pau ha publicat aquesta guia que recull les ONG, campanyes, recursos, formació, organismes, etc. que treballen en favor de la pau.. L'objectiu és que tothom que vulgui aprendre, contactar i participar en la construcció de la pau ho tinguin tot a l’abast. Trobareu el pdf a http://www.fundacioperlapau.org/publicacions/guia.pdf
  • El viaje de Laia
    Guia de sensibilització sobre el tràfic d’éssers humans per a la seva explotació sexual. Recomanada per a Secundària i Batxillerat. Tracta un dels problemes més difícils d'afrontar avui en dia: la sexualitat associada a la violència de gènere. Una visió de les relacions afectives i sexuals que sovint es difon en els mitjans de comunicació amb models de subordinació femenina. La guia tracta aquest problema amb activitats, rigor i seriositat. Disponible en pdf: http://www.educandoenigualdad.com/IMG/pdf/Laia.pdf
  • Una societat amb valors és una societat amb futur. Carpeta didàctica 2010-2011. Càritas
    Materials de la campanya institucional de Càritas 2010-2011. Conté tres dossiers: “Gest”, amb una proposta de gest públic de la campanya; “Infants” i “Joves i adults”, guies per a l’educador o animador amb la presentació dels materials didàctics per a les diferents edats. S’acompanya d’un CD amb les presentacions de campanya en format Power Point, i els Guions Didàctics.
  • Reduir la mortalitat primària. Materials d'educació en valors. Mans Unides
    L'objectiu d'aquests 3 quadernets (Infantil, Primària i Secundària) és donar a conèixer el quart "Objectiu del Desenvolupament del Mil·lenni": Reduir la mortalitat infantil. Els dossiers recullen activitats per treballar les fites establertes per l'ONU per a assolir els Objectius de Desenvolupament del Mil·lenni per al 2015. També explica el valor de la sanitat i especialment el de la salut materna, i treballa els valors d'alegria i generositat.. Més informació a www.educacion-manosnunidas.org
    Tornar a l'índex
Educació per al consum
  • Darrere la pantalla: La Publicitat
    Cada dia rebem centenars d'impactes publicitaris. Estem envoltats de missatges ideats per seduir-nos i incitar-nos al consum. Però, tot s'hi val per vendre? En aquest DVD ens endinsarem en el món de la publicitat per conèixer quines estratègies fan servir els publicistes per aconseguir els seus objectius i saber quins efectes pot produir la publicitat en els consumidors.
 
    Tornar a l'índex
Cohesió social. Interculturalitat
  • Treballem plegats. Una proposta per treballar l'interculturalitat a l'escola.
    Recull d'eines adreçades al professorat per tal que puguin introduir el coneixement dels drets dels joves a l'aula. Projecte pensat per realitzar en centres de secundària i batxillerat.
  • Gitanos: de los mercadillos a la escuela y del instituto al futuro
    Aquest treball intenta reflectir les principals barreres a les quals s'enfronta la població gitana pel que fa a l'accés a l'educació postobligatòria o universitària, identificar les pràctiques amb les quals aquests obstacles desapareixen i com es poden dur a terme pràctiques educatives d'èxit amb la població gitana a les escoles.
    Tornar a l'índex
Escola Bressol
  • Poemes per a cuques. Poesia a l’escola bresol
    És el nom d'una experiència poètica desenvolupada a l'Escola Bressol Cuca Fera de Tona. Els ingredients que l'equip de mestres va tenir en compte per omplir de poesia l'escola van ser: un davantal amb les butxaques plenes de poemes per a nens i nenes però també per a les famílies; poesies adequades, estimulants, amb un llenguatge ric i ple de música; el saber compartir-los amb els materials de suport adequats i sobretot amb una bona veu i un xic de temps cada dia per gaudir-los amb goig.
 
    Tornar a l'índex
Aprenentatge lecto-escriptura
  • Ajudar a escriure i llegir
    Material elaborat per en Manel Miralles (EAP Baix Empordà). Presenta un conjunt d'activitats per treballar l'escriptura i la lectura des que els nens i les nenes descobreixen els primers missatges escrits del seu context social i escolar ( logotips, embolcalls de joguines...). Aquestes propostes tenen l'objectiu d'ajudar-los a poder interpretar i comprendre aquests missatges i a aprendre a elaborar-ne ells mateixos, per tal que puguin expressar les pròpies idees i vivències i els propis pensaments.
 
    Tornar a l'índex
Història local
  • Vèrtex i miradors
    Aquest quadern presenta una selecció d’un gran nombre de miradors i talaies que ha generat el relleu muntanyós i la gran riquesa cultural de les comarques de Girona, essencials tant per avaluar el seu paisatge com per gaudir-ne. Moltes mirandes acullen vèrtexs geodèsics, punts de guaita forestal o atalaiadors militars, i també s'han aprofitat punts amb grans panoràmiques per ubicar-hi infraestructures com radars, repetidors i parcs eòlics.
  • Estudis del baix Empordà, any 2010
    Col·lecció d’articles del núm. 29 de les monografies que edita anualment l’Institut d’Estudis del baix Empordà. Podeu trobar els resums de les diferents col·laboracions en aquesta adreça.
  • El Casino Menestral Figuerenc 1939-1979
    Un estudi de sociabilitat sota el franquisme és el resultat d’uns anys de recerca, recopilació i finalment edició d’aquest treball sobre la història d’una entitat emblemàtica de la ciutat, els socis de la qual van assistir, a vegades com a espectadors i sovint com a protagonistes, als moments decisius de la història de Figueres.
  • La Ràdio a Banyoles
    Llibre i Cd àudio a través dels quals es fa un recorregut cronològic de la història de la ràdio a Banyoles. S’hi poden escoltar veus i material que s'han emès durant quatre dècades, recuperats sobretot de l'arxiu propi de Ràdio Banyoles, emissora municipal del Pla de l'Estany.
 
Tornar a l'índex
 
NOTA: Recordeu que podeu reservar telemàticament qualsevol dels materials disponibles al nostre CRP des d'aquest Formulari de Reserva de Préstec que també trobareu a la nostra pàgina web, dins el menú Mediateca.
 
 
Tornar a l'índex
Des dels centres

Cloenda del Projecte Comenius Regio “Activart” de l’escola Pedralta de Santa Cristina d’Aro

Les Associacions Comenius Regio tenen l'objectiu de promoure el desenvolupament d'activitats de cooperació entre autoritats locals i/o regionals actives en el món de l'educació a Europa, i així contribuir a millorar l'oferta i els resultats educatius. Aquest Comenius Regió esta compost per l’Ajuntament, Zetema i l'Escola Piemonte de Roma, i l ’Ajuntament, Pantomaka Produccions i l'Escola Pedralta de Santa Cristina d'Aro.
L'escola va realitzar un taller de formació amb el mètode Munari. Aquests tallers tenen l'objectiu d'enriquir, per mitja de lexpressió de l'art, l'anàlisi del procés d'aprenentatge amb un perspectiva cognitivista i potenciant la competència d'aprendre a aprendre.
El dia 20 de juny ha tingut lloc l’acte de cloenda d’aquest projecte, amb la presència d'autoritats municipals locals i italianes, representants del Dep. d'Ensenyament, Inspecció, Servei Educatiu comarcal i professorat local participant. S'ha manifestat la bona tasca realitzada, la satisfacció de tots els participants pels resultats obtinguts i el desig d'ampliar l'experiència.
Trobareu més informació en aquesta adreça: http://blocs.xtec.cat/activitatscompetencials/

2a edició del RODAJOC a la Vall d’Aro

Els dies 24  i 25 de maig  s'ha celebrat la 2a edició del Rodajoc. Les novetats d'aquesta edició han estat: en primer lloc que el professorat que l'ha organitzat, ha treballat prèviament en un seminari del PFZ; s'hi ha incorporat l'escola Vila-Romà de Palamós i també l'alumnat de P5 de tots els centres. El Rodajoc és una activitat lúdico-esportiva que té com a objectius recuperar els espais públics de les ciutats i pobles amb jocs tradicionals, multiculturals i de carrer,. El dia 24 hi va participar  l'alumnat de 4t  i el dia 25 el de  4t de totes les escoles participants. En aquesta ocasió les dues jornades es van dur a terme  a Santa Cristina d’Aro.
Les escoles participants són: Escola Pedralta (Santa Crisitina d’Aro);  Escola Vall d’Aro (Castell d’Aro); Escola Els Estanys i Fanals d’Aro (Platja d’Aro); Escola Vila-Romà (Palamós); Casa Lila (Ludoteca Platja d’Aro).
També hi han col·laborat:
Ajuntaments de Santa Cristina d’Aro, de Castell-Platja d’Aro i S’Agaró; Serveis Educatius i el Consell Esportiu del Baix Empordà.

Bibliopares

Des de l'escola Estació de Sant Feliu de Guíxols ens arriba Bibliopares.
És un espai per compartir articles i llibres amb les famílies i el professorat relacionats amb el món de l'educació i el creixement integral dels nostres infants.
Desitgem que aquest espai us pugui ser d'utilitat per reflexionar sobre l'educació i el creixement del vostre alumnat.

Premi Espiral EduBlogs per al blog d'anglès de l'Escola El Rodonell de Corçà

El blog d'anglès de l'escola El Rodonell de Corcà (elaborat per la Marisa Roca) ha obtingut el primer premi al Concurs V Premi Espiral Edublogs 2011.
El Premi Espiral Edublogs és un aparador que mostra les múltiples possibilitats pedagògiques que ofereixen els blogs, i on molts professors i professores presenten el seu i mostren les seves propostes didàctiques amb les TIC a l'aula.
Aquesta és l'adeça del blog d'anglès de l'escola:
http://rodonellenglish.blogspot.com/

Premi de l'Agència Catalana de Consum per al Barceló i Matas de Palafrugell

Us informem que l'Agència Catalana del Consum ha distingit els millors equips del "Concurs escolar sobre consum responsable"Tu pots triar: saps quant costa allò que consumeixes?". El concurs vol sensibilitzar els escolars en un consum crític, sostenible i solidari.
Han participat més 1.100 estudiants catalans de primària i secundària, amb uns 222 professors.
Un grup de l'escola Josep Barceló i Matas de Palafrugell ha guanyat el segon premi del cicle superior de primària. Felicitats!

Projecte "Juguem al pati" de l'Escola Vall-llobrega

Us adjuntem l'experiència de l'escola Vall-llobrega que la revista Guix ha publicat en el seu darrer número, el 375. L'escola va iniciar la seva tasca educativa al mes de setembre de 2005. La disposició d'un pati en molt bones condicions els ha permès aprofitar-lo per endegar aquest projecte.  "Juguem al pati" és un projecte transversal i interdisciplinari que va adquirir forma fruit d'un assessorament a centre amb la Roser Batllori. Ara forma part del PEC i preten estimular i potenciar el joc creatiu i cooperatiu amb un fonament transversal i aporta beneficis a nivell físic, psicòlogic, emocional i relacional, tot englobant aprenentatges competencials. Aquest projecte està pensat per a tot l'alumnat del centre, infantil i primària i es treballen diferents àrees, llengua catalana, educació artística-plàstica, medi natural i social.
Podeu trobar tota la informació d'aquest projecte en aquesta adreça.

I Fòrum de Treballs de recerca de Batxillerat

l’INS Montgrí i l’INS La Bisbal van organitzar el passat 27 d’abril el Primer Fòrum de Treballs de Recerca, que va tenir lloc a Can Quintana, a Torroella de Montgrí. En l’acte, presidit pel Director dels Serveis Educatius de Girona, l’alcalde de Torroella de Montgrí, l'Inspector de la zona i els directors dels centres, va tenir lloc la presentació d'una selecció dels treballs de recerca dels alumnes de 2n de Batxillerat dels dos instituts.
Al final de l’acte, en un espai ple de gom a gom, es va atorgar a cada participant un diploma acreditatiu


Tornar a l'índex
Des de l'EAP

Xerrada sobre la millora de l'aprenentatge de la lectura

L’Escola d’Educació Especial L’Estel de Vic dins del Projecte FET – FEM ESCOLA per  TOTHOM-  assessoren escoles per millorar l’adquisició de la lectura del seu alumnat.
Fa temps que segueixen les recerques més actuals sobre com aprenen els infants a llegir. El passat 28 d’abril van venir a Palafrugell, a la sala d’actes del Centre municipal d’Educació, on s’hi van aplegar les participants dels seminaris de Caps d’Estudis de la comarca i del seminari de mestres d’Educació Especial així com altre professorat interessat.
Els objectius d’aquesta xerrada eren:

  1. Analitzar l’estat actual dels coneixements sobre l’aprenentatge de la lectura.
  2. Conèixer els components que integren la lectura i l’aprenentatge.
  3. Presentar una proposta d’intervenció en l’àmbit de la lectura a nivell d’escola.
  4. Presentar proves d’avaluació i materials per a l’ensenyament de la lectura a l’escola.

Us enllacem dos documents amb informació més detallada de la xerrada i del projecte:
Resum de la xerrada
Presentació del projecte


Tornar a l'índex
Des del LIC

Festa de cloenda del Projecte Rossinyol

Diu que el rossinyol és un ocell que quan se sent segur canta millor.
D'això va aquest projecte, d'acompanyar nois i noies perquè sentint-se més segurs vagin més lluny.
El dia 28 de maig, a l'ajuntament de la Bisbal, ens vàrem trobar amb les sis parelles de mentores i mentorats del Projecte Rossinyol per tancar el curs. Vam assistir-hi representants de l'UdG, de l'ajuntament, dels serveis educatius, de les escoles i les parelles.
Vam fer una valoració positiva. Han anat al cine, a la biblioteca, a fer el toc, alguns al cap del Barça, a la platja, de compres, a la festa d'aniversari... ha estat una oportunitat per conèixer nous entorns familiars i culturals tant per unes com pels altres.
Un Projecte petit però molt interessant socialment. Tots desitgem que continuï.
Trobareu totes les fotos de l'acte en aquesta lloc web.

XVIII Mostra de Teatre de les Terres Gironines

Del 3 al 6 de Maig es va portar a terme una nova edició de la Mostra de Teatre de les Terres Gironines a Blanes, amb la participació de dos instituts de la nostra comarca. L’institut Baix Empordà de Palafrugell va presentar l’obra “Accions psicoteatrals” i el Sant Elm, de Sant Feliu de Guíxols, va interpretar “S’escapa la poesia”.
Des del LIC us encoratgem a continuar amb aquesta bona manera d’ensenyar llengua, literatura, habilitats socials... i tantes altres coses que s’aprenen tant fent de públic com de actor.

Exposició “Encomana el català”

L’institut Puig Cargol de Calonge està gaudint de l’exposició “Encomana el Català”. En ella hi apareixen diferents persones que tot i no ser d’origen català, viuen, aprenen i senten en llengua catalana. La inauguració d’aquesta exposició va coincidir amb la cloenda de parelles lingüístiques que s’havien dut a terme al centre, i els alumnes participants d’aquesta experiència van enriquir la mostra amb una frase que expressava el que havia suposat per ells el treball de parelles lingüístiques. Els alumnes de primària han vingut a visitar-la.


Tornar a l'índex
NOTA: També podeu consultar aquest Full Informatiu des de la nostra pàgina web, a partir del menú Informació / Full informatiu . L'enllaç directe a la pàgina corresponent és http://www.xtec.cat/crp-baixemporda/informacio/informatiu_sebe_jun11.htm
Generalitat de Catalunya. Departament d'Educació
C/ Morró, 37 - Tel.: 972643686 - Fax: 972642029
17100 La Bisbal d'Empordà
crp-baixemporda@xtec.cat

0