XTEC
Escola oberta
NECESSITATS  EDUCATIVES ESPECIALS
XTEC
Materials de les sessions de treball SG TI sobre la utilització de la tecnologia amb l'alumnat amb necessitats educatives especials.


Calendari
Inscripció
Sessions
Materials
Cursos

El racó del Clic
Tauleta sensible Mediateca dels CRP
 
jfonoll@pie.xtec.es
 

 


<< tornar index teclat

3.    Problemes amb el teclat i solucions

Problemes amb el disseny: teclat Qwerty, teclat Dvorak

La distribució de les lletres del teclat és una herència de les màquines d’escriure i no està pensada per facilitar l’escriptura, sinó per resoldre un problema tècnic que tenien les primeres màquines d’escriure quan s’enganxaven les tecles unes amb les altres.

Per resoldre’l, el 1874 Christopher Sholes, dissenyador de les Remington, un dels primers models comercials, va fer un estudi de les lletres més freqüents (les vocals, D, H, T, N, S i R) i les va separar en el teclat per evitar que topessin les unes amb les altres. La tecla R es va deixar a la primera fila, perquè els venedors poguessin escriure ràpidament la paraula TYPEWRITER (màquina d’escriure, en anglès).

Amb el temps, els problemes tècnics es van resoldre, però com a herència ens ha quedat  el teclat QWERTY, un disseny ineficaç per escriure però tan estès que és impossible de canviar..

teclat QWERTY

Dvorak dues mans

Dvorak mà esquerra

Dvorak mà esquerra

El 1932, August Dvorak, un professor de pedagogia, va fer una nova proposta de distribució de les lletres segons la fisiologia de la mà i la freqüència d’ús de les lletres que millora en molt la velocitat d’escriure.

En l’entorn Windows, el seu nom designa uns fitxers que canvien de lloc les tecles del teclat estàndard per ajustar-les a diferents necessitats. Els teclats faciliten l'escriptura per a persones que escriuen amb les dues mans, una mà o un dit, en reduir els moviments necessaris per escriure un text normal.

Hi ha tres disenys Dvorak:

  • Per utilitzar les dues mans: model Estados Unidos Dvorak http://download.sourceforge.net/dvassist/dvassist.0.7.1.44.zip.
  • Per escriure amb una sola mà: l’esquerra,  model Estados Unidos RH Dvorak;  la dreta, model Estados Unidos RD Dvorak.

El canvi de teclat s’activa des del Tauler de control fent clic a la icona de Teclat a la fitxa Idioma; una vegada seleccionat un idioma es pot canviar la distribució del teclat.

No fa falta un teclat especial, però sí que caldrà canviar les tecles de lloc o utilitzar adhesius que indiquin els nous valors de cada tecla. Es pot trobar més informació  a:

http://www.cablenet.com.ni/curiosidades/datos_curiosos/teclado.html

http://www.mwbrooks.com/dvorak/

Velocitat en la resposta

Els temps del teclat

La utilització del teclat requereix pitjar i deixar anar les tecles a una velocitat determinada que està regulada per tres paràmetres:

·        Temps d’atac: és l’interval que hi ha entre que es pitja una tecla i l’ordinador escriu una lletra. És el temps que l’usuari té per decidir quina lletra vol escriure. És important per les persones amb moviments imprecisos o insegures.

temps de teclat

·        Temps d’inici de la repetició: és l’interval que hi ha entre la primera lletra i les altres. És el temps que l’usuari té per enretirar el dit si només vol escriure una lletra.  Si el seu valor és massa petit, sempre s’escriuen lletres de més.

·        Temps entre repeticions: és el que regula la velocitat de repetició, que és el temps que tenim per aixecar el dit en processos de repetició de tecles com quan esborrem lletres. Si el seu valor és massa petit, esborrarem lletres de més.

Problemes relacionats amb els temps del teclat

Les persones inexpertes o amb problemes de control del gest  tenen diferents  dificultats en la utilització del teclat que es poden resoldre modificant la velocitat de resposta del teclat.

Aquest problemes es manifesten en:

  • Tremolors o altres moviments incontrolats que fan que es premin les tecles involuntàriament.  La solució passa per allargar el temps d’atac.
  • Dificultats per aixecar els dits o les mans del teclat que fan que s’activi involuntàriament la repetició de tecles o se n’esborrin més del compte si és el cas. En aquest cas, la solució passa per allargar el temps d’inici de les repeticions o desactivar les repeticions.

Modificació dels temps del teclat

Per modificar la resposta del teclat, cal accedir a les Opcions d’accessibilitat, que es troben a Inici | Configuració | Tauler de control.

Allà feu clic a  Opcions d’ accessibilitat | Teclat | Tecles de filtració (FilterKeys), que ajuda a filtrar les tecles que es premen per error.

Tecles de filtració o FilterKeys és la utilitat que controla la velocitat del teclat regulant els temps de resposta i les repeticions. El botó paràmetres les següents opcions més interessants són:

·      Drecera del teclat: permet activar i desactivar la utilitat prement Majúscules dreta (SHIFT dret) uns 8 segons. En fer-ho, se senten dos sons acústics, i després del segon so queda activat.

·      Sense repetició: obliga a aixecar el dit cada cop que es vol escriure.

·      Retard de la repetició: controla el temps de repetició, l'espera abans d'iniciar la repetició.

·      Velocitat de la repetició: determina la velocitat de repetició.

·      Ignorar tecleig ràpid: controla la repetició del teclat. Pot eliminar el tecleig erroni per tremolor de les mans. El botó Configuració permet variar els següents paràmetres:

 

repetició del teclat

Poseu un valors alts i baixos i observeu a la zona de proves com respon el teclat  a l’hora d’escriure i esborrar el text.

·      Emetre un so en acceptar les tecles: emet uns senyals sonors.

Mostrar en pantalla l'estat de FilterKeys: presenta un petit dibuix amb les tecles que es premen filterkeys .

Combinació de tecles

El teclat està dissenyat per utilitzar les dues mans i això no sempre és possible ni fàcil. Intenteu escriure el símbol % amb una sola mà. Observareu que és força complicat. I encara ho seria més si calgués fer la combinació ALT + CTRL + SUPR necessària de vegades quan es pengen els programes.

Necessitat de la combinació de tecles

Les combinacions de tecles són necessàries per:

  • Accedir als diferents valors que té una tecla. Amb un teclat es poden escriure més símbols que tecles i això només és possible gràcies a les combinacions de tecles. Per exemple pels caràcters:

 2  cal prémer la tecla 2

 @  cal prémer les tecles ALT GR + 2

combinació tecles  “  cal prémer les tecles SHITF + 2

  • Executar de forma directa una tasca determinada. Les tecles ràpides o dreceres de teclat són tecles, o combinacions de tecles, que permeten dur a terme aquesta acció. Per exemple, amb Control i C [[Ctrl] + C], es copia allò que s'ha seleccionat, i amb [Ctrl] + V s’enganxa a la ubicació  desitjada.  Cada programa acostuma a  tenir les seves pròpies dreceres de teclat i també la majoria de les opcions dels menús es poden activar mitjançant les dreceres de teclat.

Utilitzar les dreceres de teclat és una forma perfecta d'estalviar temps i esforç, de manera que és d’especial interès per a persones amb mobilitat reduïda.

Utilitats per facilitar la combinació de tecles

Per facilitar la combinació de tecles a aquelles persones que tenen dificultats per fer-ho,  cal accedir a Inici | Configuració | Tauler de control | Opcions d’accessibilitat | Teclat | Tecles permanents que evita prémer dues tecles alhora.

Tecles permanents: és una utilitat que serveix per bloquejar les tecles SHIFT (majúscula), CONTROL, ALT de manera que l'usuari no hagi de prémer dues tecles al mateix temps. L'ordinador considera aquesta tecla premuda fins que se'n prem una altra. El botó de configuració permet codificar els paràmetres següents.

Tecles permanents: té els paràmetres que veurem a continuació:

·      Utilitzar la drecera: permet activar o desactivar Tecles permanents prement la tecla Majúscula (Shift) del teclat 5 vegades. Quan s'activa, se sent un so característic.

·      Prémer dues vegades la tecla per blocar: deixa la tecla fixa en pitjar dues vegades. Si es pitja una vegada, es desactiva en prémer-ne una altra.

·      Desactivar les tecles permanents si se'n premen dues alhora: és una forma ràpida de desactivar.

·      Emetre sons quan es prem la tecla de modificacions: dóna un avís sonor de l'estat de l'ordinador.

·      Mostrar l'estat de tecles permanents en pantalla: presenta un petit dibuix amb les tecles que es premen tecles actives.

<< tornar index teclat