Enrera
Fotobloc
Comunicació i audiovisuals a Internet
  Pràctica
1
2
3
4
   
 
 

Els fotoblocs o la renovació de l'eina didàctica de la imatge

L'objectiu d'aquesta pràctica és presentar algunes de les noves tendències en la presentació de les imatges que poden facilitar-ne l' ús a les aules.

Amb els formats que en faciliten el treball, amb el maquinari cada vegada amb més capacitat i amb la millora en la circulació de la imatge per Internet, s'ha configurat un panorama que facilita la difusió d'aquest tipus de materials. Això ha afavorit la seva introducció i treball a la vida quotidiana i, també, ho ha de fer a les aules.

La presència creixent de la imatge als mitjans d'informació i comunicació demana una alfabetització, també, en el llenguatge de la imatge.

No hi ha cap dubte que l'element de la imatge afegeix a qualsevol missatge tot un seguit de valors que potencien la resta de significats. Així ho demostra l'ús quotidià de la imatge en l'imaginari i cultura del nostre alumnat.

 

 

  1 Definició
 

 

El terme fotobloc deriva de l'anglès photoblog i està emparentat amb el del web més gran del món dedicat als blocs fotogràfics, Fotolog, amb 5 milions d'usuaris.

 
 

 

Porta, a més de les imatges, comentaris de l'autor, comentaris dels visitants, enllaços als seus favorits i, com els blocs, les entrades van ordenades per la data.

Bàsicament són de dos tipus, els que depenen d'una sola persona que hi publica les seves fotos o aquells que apleguen una comunitat o un grup amb unes certes afinitats, com pot ser un grup-classe, una assignatura o una àrea.

L'altre gran dels fotoblocs on podem veure'n la gran varietat de possibilitats és el Photoblog. El trobarem a http://www.photoblogs.org/.

L'aprofitament didàctic és molt variat, i s'ha de considerar que és un mitjà amb molta acceptació entre els sectors de població en edat escolar (el 58% dels fotoblocaires tenen menys de 18 anys).

 

  2 Alguns fotoblocs didàctics
 

 

Encara que, com gairebé tot allò que hem vist i veurem en la jornada d'avui, té encara poques referències dins del món educatiu, el seu potencial és molt evident.

Per això presentem ara dues experiències

 

Pràctica Desenvolupament de la pràctica

 

a. Una descripció d'un equipament industrial

Visitarem una experiència feta al CEIP Enric Grau i Fontserè de Flix pel Sebastià Móra. A través d'imatges pròpies o d'altri, editades i amb peus de pàgina explicatius, estructura una pràctica que permet, a més, els cometaris dels que veuen i treballen la pràctica.

La pràctica combina la galeria d'imatges penjades al Flickr.

 

Si entrem ara al seu bloc, http://smora.blogspot.com/...

i baixem a la segona entrada, trobem com s'ha fet el Fotobloc que explica tant la situació com l'estructura de la central de Flix.

Si feu clic on indica el text, trobareu la seqüència d'imatges ordenada i il·lustrada.

 

 

 

b. Un fotobloc que explica l'itinerari d'una excursió didàctica

L'aprofitament didàctic que en fa la Carme Cubells, també del CEIP del Flix, és la combinació de les imatges penjades al Flickr amb els recursos del Tagzania, que les relaciona amb punts situats sobre un mapa.

L'experiència la trobareu a http://elblogdecarmecubells.blogspot.com/2006/12/visita-tarraco.html.

Comproveu al mapa de l'activitat com el podeu ampliar o reduir seleccionant l'escala des del lliscador de l'esquerra i com en clicar a sobre de cadascun dels punts del recorregut s'obre la finestra explicativa corresponent.

El fotobloc de la Meritxell Masip, de la mateixa escola de Flix, ens descriu experiències educatives i indrets. El podeu vore a http://blogdemeritxell.blogspot.com/.

 

c. O el que descriu una experiència didàctica a través d'una seqüència d'imatges

El de la Laura Rofes, també del CEIP Enric Grau i Fontserè, descru experiències d'aula. Mireu-lo a http://blogdelaurarofes.blogspot.com/. El fotobloc es veu al Projecte "Els contes".

 

Atenció !

Les aplicacions del fotobloc són, com veiem, aplicables a qualsevol nivell i àrea educativa. A més, admeten la combinació amb multitud d'altres eines. I, com sempre, són hostatjades i editades de forma gratuïta i es poden compartir amb molta facilitat.

El Tagzania a què s'ha fet referència al fotobloc de la Carme Cubells està també en català. El trobareu a http://www.tagzania.com/doc/about.

 
Amunt