Enrera
Fotobloc
Comunicació i audiovisuals a Internet
  Pràctica
1
2
3
4
   
 
 

 

L'objectiu d'aquesta pràctica és presentar alguns dels recursos web que podem aplicar a l'obtenció, a la classificació i a l'emmagatzematge d'imatges.

Una bona part de les produccions multimèdia fan servir la imatge, presentacions, resums, exposicions... Això implica saber accedir a les bases que contenen aquest tipus de recurs i també implica comptar amb els mitjans de classificació i recerca que en facilitin la manipulació. La gran quantitat d'informació -també gràfica- exigeix ensenyar l'alumnat a treballar-hi i a saber-la classificar.

 

 

  1 La base d'imatges, el Flickr
 

 

El Flickr és un espai web de Yahoo (http://www.yahoo.es) que ens permet fer totes aquestes tasques: accedir als seus milions d'imatges classificades per etiquetes (tags), pujar-hi les nostres, organitzar-les i compartir-les.

Per fer-nos una idea de la potència del lloc, només dir que actualment ha superat els 300 milions d'imatges, a un ritme de pujada de 2,5 milions de fotos al dia. Fixeu-vos en la progressió que ha tingut.

La cantidad de fotos en flickr a lo largo del tiempo

 

Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
 

 

a. Accedim i ens registrem, si cal

Accedirem a través de http://www.flickr.com. Hi podem entrar per qualsevol de les dues opcions.

A la següent pantalla ens demana que tinguem un compte Yahoo del qual. Si en tenim un ja, farem servir el mateix identificatiu i contrasenya, si no, el creem allí mateix ("Sing up").

b. Hi pugem les nostres fotos

Un cop identificats entrem a "la nostra casa" ("home") on podem distingir tres zones d'interès, a més de triar entre mirar fotos d'altri. A la part marcada en verd tenim els menús principals, a la groga tenim el nostre identificador i a l'espai marcat a la dreta tenim l'accés a la nostra galeria de fotos ("Your photos", encara buida) i el lloc des d'on començar a pujar-les, "Upload photos".

Aprofitarem per pujar algunes de les fotos que hem preparat al mòdul 1 o en baixarem ràpidament unes 10 sobre un mateix tema que tingui relació amb la nostra pràctica docent. Ho podem fer des del mateix Flickr obrint una nova pàgina de navegador, entrant a Flickr, posant al cercador una etiqueta del tema que busquem, obrint fent clic a sobre de les que ens interessen i, amb el botó dret, les copiem a la nostra carpeta.

Les pugem de 6 en 6 a través dels botons de navegació i, a més, ja podem indicar sota quina etiqueta o etiquetes queden identificades i si són públiques o privades.

c. Les etiquetes

I, un cop les ha pujat l'aplicatiu, ens demana si hi volem afegir informació : títol, descripció i etiquetes.

Quan fem clic a "Save" a la part inferior de la pàgina, ens porta ja a la pàgina que mostra les nostres imatges.

Quan tinguem la nostra galeria organitzada quedarà així. Veiem que tenim a l'esquerra les imatges amb el seu títol i comentari, i a la dreta tenim els agrupaments ("Sets") de fotos que per diversos temes podem fer. Anem a organitzar les nostres fotos tot seguit.

d. Visitem el menú de gestió de les nostres fotos

Al menú "You" podem anar a les nostres fotos (on som ara) amb "Your photos" i amb "Your sets" anem als agrupaments que hem fet de les nostres imatges. "Tags" etiqueta les fotos per poder-les situar i organitzar millor, "Archives" ensenya en quin mes i any van ser fetes ("Taken on") i en quin any i data les hem pujat al Flickr ("Posted to Flickr"), a "Favorites" tenim les fotos d'altri que hem marcat com a favorites, a "Popular" els comentaris que han fet a les nostres fotos i a "Profile" els contactes que tenim.

e. Creem un grup de fotos dins de l'àlbum

Ara crearem un "Set", un subgrupament de les nostres fotos que ens permet organitzar-les millor, bé sigui per temes, unitats didàctiques..., i coneixerem el menú "Organize" que ens porta a una pantalla on queda a la part de dalt la superfície de treball i a la part inferior, les imatges (depenent de la quantitat i del seu pes, pot trigar a carregar-les).

Ens permet treballar amb totes les fotos que tenim pujades ("All your photos"), amb les més recents per la data, amb les no etiquetades ("Non tagged photos)....

En el nostre cas treballarem amb les més recents i ens presentarà una pantalla on tindrem a la part de baix les imatges -si són grosses triga a carregar-les- que anem pujant a la superfície de treball (quan es tracta de les recents les carrega directament). I des del menú "Edit files" podem, a més de rotar ("Rotate") i esborrar-les ("Delete"), canviar-los el títol i introduir-hi descripcions i etiquetes ("Tags")

I retornem al menú "Add to set" on triem l'opció ""New set" per crear amb les fotos seleccionades un subgrup que anomenarem, descriurem i desarem.

f. Visitem la nostra col·lecció de fotos

Quan tornem a "Home" a través de "Back to your photos", ja tindrem a la part de la dreta de les nostres imatges el nostre grup creat que, com hem vist a l'apartat c, es manifesta a la dreta en forma de pila de fotos.

g. Introduïm la nostra imatge identificativa

Des del menú que hem vist al principi, "You", si anem a l'apartat "Your profile", al seu apartat "Your body icon" podeu introduir-hi la icona del grup o centre que ha de tenir una mida de 45x45 píxels (la farem després en veure un redimensionador d'imatges com el FastoneCapture).

h. Mirem des d'on entrarem les nostres fotos al fotobloc

Ens queda el menú que veiem a la part inferior de la pàgina.

D'ell ens fixarem, de cara al mòdul dels blocs de la Jornada, en l'apartat "Your account", i dins d'ell, "Your blog". Des d'on crearem el nostre fotobloc.

però com que ens demana la creació prèvia del nostre bloc, ho farem a la pràctica del bloc.

 

  2 Crear petites animacions des de Flickr amb Gickr
 

 

Entre els molts complements que té el Flickr, n'hi ha un que crea petites animacions.

 

Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
 

 

El Gickr converteix en una petita seqüència un grup de fins a 10 imatges portades des del Flickr o pujades des del nostre ordinador. És en línia i el trobem a http://gickr.com/, no ens demana susbscripció.

 

 

 

  3 D'altres bancs d'imatges com a recurs, el Morguefile i el Stock.schng
 

 

A més del Flickr, que és el que té una base més nombrosa, n'hi ha d'altres web que presenten recursos fotogràfics. En citarem dues d'elles que també poden ser un bon complement.

 

Pràctica
Desenvolupament de la pràctica
 

 

a. El Morguefile

El Morguefile, http://www.morguefile.com/archive/, té la qualitat de mostrar les imatges amb les seves dades de manera molt didàctica.

 

b. El Stock.xchng

I un altre bon repertori d'imatges classificades per etiquetes i grups. S'hi entra a través de http://www.sxc.hu/.

   
 
Amunt